Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vu-metru mare

Vizitator geokser

Postări Recomandate

Vizitator geokser

Desi sunt multe schme cu VU-metre,eu ma-m gandit la un vu-metru mai marisor.m-am gandit sa il fac cu neoane dar viteza lor este mica,cu becuri nu arata bine iar cu leduri nushtiu inca(ma gandesc la numarule enorm de leduri).Astept sfaturi .Multumesc anticipat. :weedman: PS:VU-metrul asha vrea sa fie de dimensiunea unui tablou sa il pot agata in perete(poate putin mai mare)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kytan666

7

• Jimmy

7

• GigiZ

2

• Extasy2525

1

Top autori în acest subiect

viteza neoanelor este chiar mare daca sunt folosite corect , la cum sunt folosite ele in iluminat da sunt lente , dar pot fi folosite in locul lampilor de blitz, sun totusi lampi cu descarcare in gaz , personal am facut un stroboscop cu un tub de neon d-ala marisor de 40W, si mergea superb , acu ca mi s-a facut rau ca ma uitam la el la v-ro 4-5 aprinderi pe sec... :weedman: , caut de 2 ani schema aia si nu mai dau de ea ...... functionarea e simpla , iti trebe tubu cu un filament bun care e incalzit cu 5 V a.c, si intre un capat al tubului si celalalt dai impulsuri cu 300V( rederesare direct 220 v :dioda , condensator..) prin un triac.... , mai este o rezistenta de wataz care tin un curent de amorsare tot timpul in tub, si o inca una de putere care depinde de tub care limiteaza curentul ... ideea e ca se poate mai ales ca poti vopsi neoanele fara ai treaba cu temperatura ...

Link spre comentariu

Nu cred ca mai are rost sa vopsesti neonul cand se gaseste pe piatza o gramda de culori....sunt mai scumpe decat cele normale dar banuiesc ca se merita....daca gasesti schema pe undeva mar interesa si pe mine :)

Link spre comentariu

s-ar putea sa fi gasit schema , ma rog, am incercat extrem de relaxat sa ma gandesc la ea , si cred ca m-am prins unde e... , o redesenez ca a fost desenata aiurea , trag o poza si gata

Link spre comentariu
Vizitator geokser

Merci mult pentru ajutor.S-ar putea ca zilele astea sa nu pot accesa calculatoru' pentru ca ma bat cu un POp_up shi incerc sa ii vine de hac.MERCI :weedman:

Link spre comentariu

am gasit schema . Va zic de pe acum la amatori , schema functioneaza , dar atentie prima oara mi-a sarit neonul intre ochii.. am ingnorat o piesa, si am dat cu aspiratoru 2 zile sa scot toate cioburile....deci prima parte e multivibratorul care da impulsuri la tiristor , este optional, mai ales daca e vb de Vu metru , tubul folosit trebuie sa aiba un filament bun care e incalzit cu 5 V ~ din traf (pt amorsare gaz) redresarea e directa fara condensator de filtraj (ar creste prea mult tensiunea )rezistenta de 4 la 10 Mega ohmi /1W e pentru mentinerea unui curent pregatitor impulsurilor, iar problema cea mai mare este cea de 350 ohmi / 40W , watajul rezistentei este dupa puterea neonului( schema e facuta sa aprinda neoane de iluminat d-alea mari de 20 40 w ). in locul ei se pune un drosel (transformator (bobina) de la neoane, este fff bun . ATENTIE !!!!!!! nu folositi schema fara rezistenta(bobina) de putere riscati sa explodeze neonul LA PROPRIU . schema a functionat la mine si la mai multi prieteni , dar exista unele riscuri daca nu sunteti atentiadaugare : faceti intai schema cu un neon de minim 20w si jucati-va cu ea , nu incercati frecvente de aprindere prea mari ca nu se stie , si in schema multivibratorului in loc de BD140 era EFT321, nush exact daca BD-ul nu e prea mare si sa nu poata fi deschis, micsorati rezistenta de 68 in caz in care nu vrea. nu va jucati cu neoane mici de 6-10 w ca nu cred sa reziste

Link spre comentariu
Vizitator geokser

Chiar asta vroiam sa intreb shi eu.Prin schema am inteles ca se poate shi cu neoane dar cum il transform intr-un Vu-mteru?(schema prezentata de tine este un stoboscop )>merci mult :weedman:

Link spre comentariu

personal nu va recomand sa va jucati cu asta , e singurul domeniu in care asi putea zice ca am ceva experienta , am experimentat tot felul de jocuri de lumini statice . recomand scheme simple fiabile in timp cu constructie simpla, cu componente ieftine. spun asta pt ca este vorba de tensiune mare , daca vorbim de cele ce lucreaza la 220 si , unde se folosesc lampi de putere la tensiuni joase este iar periculos si daca ai pus acolo un IC specializat ce costa o caruta de bani si intervine ceva => gaura in buzunar ... o lampa de 400W /24V consuma 16 Amperi .... se topesc cabluri cateodata ....

si ca sa revin la topic zici ca vrei vumetru mare ok se rezolva . foarte simplu: cauta un vumetru cu leduri de la un casetofon , amplificator , combina .... cu tranzistori cu integrate oricum sa fie functional ceva de genul asta http://72.4.160.82/gibson/media/VK4304.jpg si in locu fiecarui led se face legatura la ledul din interiorul optotriacului din schema de mai jos

Link spre comentariu

mi-am adus aminte . ai zis ca nu arata bine cu becuri ... dece ? am facut asa ceva si arata super . faci o caseta din lemn sau plastic dreptunghiulara si in ea bagi becuri colorate din alea mici rotunde de 40W de ce culori vrei ai pus o masca in fata cu gauri , eventual oglinzi in spatele becurilor, vopsita si iese ceva foarte finutz daca dai atentie la detalii. am facut varianta stereo la ce am zis si unul pe un dulap si altu prins de tija la draperie , pe intuneric e super efectul

Link spre comentariu
Vizitator geokser

Am shi eu o orga de lumini facuta de tata cu becuri colorate,shi nu prea imi place efectul creat,poate k nu stiu cum sa le pozitionez(sau poate nu am loc :tonqe: ).Imi poti da schema pls....MErci inca odata. :weedman:

Link spre comentariu

pai schmema ti-am dat-o , e cel mai simplu , daca vrei sa construiesti si vumetrul cu leduri aici sunt prea multe scheme ca sa-ti recomand eu una http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=4603

construiesti vumetrul te asiguri ca merge cu leduri si apoi faci pt fiecare led (bec ce va fi comandat ) cate un modul ca in schema postata de mine (optotriac si triac) si ai realizat un vumetru de dimensiuni cat de mari vrei tu .

asta ai cerut ..... :partyman:

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

okay, am un vu-metru cu leduri functional, am si optocuplor cu tot cu partea electronica de comanda pt tiristor, am si drosel pt neon de 40W, si neon de 18W, si punte redresoare pt retea, si traf de 5V pt preincalzit neonudar mai am si 2 probleme 1. nu stiu dispunerea pinilor la tiristoru T1N4 pe care intentionez sa-l folosesc2. ce valoare sa aleg pt rezistoru de 1-10 MOhmi/1W? am rezistoare de 1MOhm/0.5W si de 2 MOhmi/0.5W destule, si pot sa fac o grupare mixta, sa ajung la o valoare intre 1-10Mohmi/1Was putea sa fac 10 grupuri de cate 2 rezistoare de 2MOhmi/0.5W in paralel, si apoi sa inseriez grupurile, si sa stabilesc valoarea prin tatonare, sa scad treptat rezistenta

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare ca sa nu mai deschid alt topic,merge un neon pus intr-o schema de stroboscop cu blitz?adica in loc de blitz sa pun un neon?am citit undeva ca ar merge si pinul de amorsare se confectiona din cateva spire bobinate la capatul neonului.......imi e frica sa incerc sa nu iasa un mare "poc"asa ca va las sa va dati cu parerea

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări