Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

• 8 luni mai târziu...

Bună ziua,

Sunt în căutarea unei documentații, a unei cărți, pe care din păcate am pierdut-o. Aproape de sfârșitul ei era un exemplu de calcul al unui transformator de ieșire pentru tuburi electronice. Atât SE cât și PP. Cartea cuprindea și cateva scheme de amplificatoare. Este veche de prin anii 60-70.

Am găsit exemplul de calcul pe un alt site. Din pacate nu este mentionat numele autorului, care știu că este român si denumirea cărtii. Poate cineva, își amintește.

Va doresc numai bine.

Link spre comentariu

Mulțumesc mult!

Da, asta este, una dintre cărtile copilăriei mele. Am împrumutat-o și s-a pierdut...

Acum, mă pot apuca de calculat și de unele proiecte care mi-au revenit în minte, după atâția ani.

Vă doresc realizări frumoase și colaborări reusite. 

Editat de msg2520
completare
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Acesta este un transformator de ieșire. Provine dintr-un amplificator echipat cu  4 tuburi PL500, din pacate nu am făcut reverse engineering, așa că vă intreb daca ați mai văzut așa ceva.

Observați că are șunturi magnetice:

20240206-143114.jpg

20240206-143040.jpg

20240206-143018.jpg

Link spre comentariu

Sigur provine de la amplificator de audiofrecventa ? Cu sunt am vazut la instalatii industriale de calire superficiala cu IF.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Scuze pentru absenta. Acum vad mesajul dvs, forumul nu m-a anuntat ca ar fi mesaje noi in acest topic. Este foarte posibil ca transformatorul sa provina de la o instalatie CIF. Acum 15 ani, cand am demontat aparatul, am presupus ca este amplificator audio.

Link spre comentariu

Va salut. 

Tocmai ce-am bobinat un set de transformatoare pt un SE mai modest  unde am Ra3k5/80mA. Miezurile alese au fost de calitate dublu C, primarul si secundar intercalat s.a.m.d. Intrefierul folosit este este de aprox 0.2mm

In urma masuratorilor am in primar o inductanta de aprox. 30H si as dori sa stiu cam de la ce frecventa pleaca aceste transformatoare.

Va multumesc!

Link spre comentariu

Multumesc domnule simson.

As mai avea o nelamurire. Pe diverse site-uri la configuratia SE am gasit formula  L=Zeq/2*pi*f ( pe unele pagini precizeaza ca frecventa este la -3dB).  Impedanta transformatorului o calculez relativ usor in functie de punctul Q (punct de operare).

Intrebarea mea este: este buna formula respectiva si daca da cum calculez Zeq (impedanta echivalenta)? Presupunem ca am impedanta transformatorului de 3k5 iar Ri a tubului/triodei este de 600 ohm. La prima vedere eu am crezut ca acestea se calculeaza in serie dar  unele persoane mi-au zis ca se calculeaza in paralel.

Va multumesc inca o data!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări