Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

@Simson,

Consumul becului din semnalul audio e mai mare procentual la nivele mici decit la nivele mari.

Rezistenta becului fiind mai mica cu cit tensiunea pe el e mai mica si ii creste rezistenta cu cit tensiunea e mai mare. Cu alte cuvinte are o rezistenta nelineara.

Totul e gradual.

Nivelul audio coboara un pic la nivel mare si coboara mai mult la nivel mic. Nivelul semnalului coboara deci si la semnal mic si la semnal mare. Dar pentru ca la nivel mic coboara mai mult decit la nivel mare, dinamica semnalului va creste.

Acest circuit va repara intr-o anumita masura dinamica semnalului. Cresterea de dinamica compensind intr-o oarecare masura comprimarea de care vorbeam. Spun intr-o oarecare masura pentru ca un bec nu stie cit si cum a fost comprimat semnalul. Adica nu cunoaste algoritmul de comprimare. Nu exista doar un singur algoritm de comprimare. Asa ca niciodata nu se va putea repara complet si corect dinamica semnalului. Dar pentru ca exista o anumita reparare perceptibila, poate fi de ajutor un asemenea circuit.

Un intrerupator pe bec ne spune pe care inregistrari e util. Puterea becului ne da doza extensiei de dinamica.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Un asemenea mod de a extinde dinamica are efect doar la amplificatoarele cu damping factor mic.

La amplificatoarele unde damping factorul e foarte mare, nu are nici-un efect sesizabil. Cu cit e mai mare DF cu atit scade efectul acelui bec.

Merge in special la amplificatoarele fara reactie negativa globala.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Un asemenea mod de a extinde dinamica are efect doar la amplificatoarele cu damping factor mic.

La amplificatoarele unde damping factorul e foarte mare, nu are nici-un efect sesizabil. Cu cit e mai mare DF cu atit scade efectul acelui bec.

Merge in special la amplificatoarele fara reactie negativa globala.

Un asemenea mod de a extinde dinamica unui amplificator de genul celui din schema lui Victor , respectiv o infasurare suplimentara care alimenteaza un bec de 12V /100mA, exista doar in teorie ... Practic , la puteri de peste cativa Wati efectul este insesizabil !

Link spre comentariu

Asa si trebuie. Nu trebuie scazuta puterea uniform, indiferent de nivelul semnalului.

Semnalul de nivel mare nu prea e afectat. Cu cit coborim mai mult nivelul semnalului cu atit va fi mai mult influentat.

Fata de cei 70W, daca coborim nivelul semnalului cu 15dB deja semnalul a ajuns la 2,18W. Un bec de 1,2W devine o sarcina importanta intr-un semnal ce are 2,18W.

Daca, sa zicem, un amplificator are o gama dinamica de 80dB, atunci primii 10 - 15dB fata de puterea maxima nu sunt prea afectati. Insa de acolo in jos cu cit coborim mai mult ca nivel de semnal cu atit semnalul va fi mai influentat. Ramin ceilalti 65dB din semnal influentati.

Asta si inseamna extensia de dinamica de tip pasiv, un consum neuniform din semnal. Influenteaza(coboara) mai mult nivelele mici si mai putin nivelele mari.

De fapt cind semnalul e mic becul nu va consuma 1,2W ci mai putin. In orice caz, ideea e de a influenta/cobori doar semnalele de nivel mic. Primii 10-15dB nu sunt prea afectati. Restul gemei dinamice e influentata.

Exprimat in wati pare ca acel bec e caca-maca, adica e fara rost. Grosul puterii nu e afectat. Numai ca din cauza neliniaritatii urechii ne intereseaza mai mult exprimarea in decibeli nu watii luati la kg.

Astfel, se observa ca cea mai mare parte a gamei dinamice e influentata desi becul e mic.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Exact ceea ce am vrut sa postez ! "De fapt cind semnalul e mic becul nu va consuma 1,2W ci mai putin."

Adica mult mai putin ! Hai sa nu mai marsam pe ideea asta. Singurul circuit care ar putea sa aiba ceva efect de expansiune dinamica ar fi in punte: doua becuri , rezistenta si bineinteles difuzorul, dar pierderea de putere nu s-ar justifica, zic eu. Intrebarea pusa de Victor a ramas fara raspuns.Dar poate ne lumineaza ...cu becul !!!

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Exact ceea ce am vrut sa postez ! "De fapt cind semnalul e mic becul nu va consuma 1,2W ci mai putin."

Adica mult mai putin ! Hai sa nu mai marsam pe ideea asta. Singurul circuit care ar putea sa aiba ceva efect de expansiune dinamica ar fi in punte: doua becuri , rezistenta si bineinteles difuzorul, dar pierderea de putere nu s-ar justifica, zic eu. Intrebarea pusa de Victor a ramas fara raspuns.Dar poate ne lumineaza ...cu becul !!!

Altii au rezolvat problema punand in locul becului !!! un difuzor de inalte ( vezi o multime de scheme rusesti vintage ) chestiunea face cam mult praf ....hai sa nu mai exageram cu explicatii academice , demne de alte probleme ....

Link spre comentariu

Pentru Suat,raspuns la intrebarea: "S-a mai "jucat" cineva cu trafurile din imagine? le cunoaste? Ar putea fi bobinate ca trafuri de iesire pentru un PP 6p14p sau sunt mai bune miezurile C+C de TC200 de TEMP?

la prima vedere par identice.... tolele sigur sunt identice estimez undeva la 12 cmp sectiunea.... "

In imaginea prezentata de dumneavoastra se afla un alimentator al unei statii radio pentru unde ultrascurte de tip RTM (licenta Olanda). Miezurile sunt identice si de foarte buna calitate, tola subtire si lacuita cu marginile taiate foarte fin,fara bavuri. Sectiune 18cm patrati (4x4,5cm). Cel cu rigleta pentru conexiuni montata pe el si tolele montate intretesut este transformator de retea, celalalt este un soc de filtraj, bobinat cu sarma de 2mm sectiune si tolele montate cu intrefier. Concluzia: PUNE MANA PE ELE! Pentru PP cu EL84 sunt mari, mai degraba PP cu 6P3S sau EL34 - parerea mea.

Link spre comentariu

Altii au rezolvat problema punand in locul becului !!! un difuzor de inalte ( vezi o multime de scheme rusesti vintage )

Difuzorul de inalte nu are treaba cu dinamica. Are treaba cu sensibilitatea (dB/W la 1m). Daca punem niste difuzoare mai sensibile ce creaza o mai mare presiune sonora cu aceeasi putere electrica, vom avea unii din noi ce stau mai prost cu auzul impresia ca s-a imbunatatit dinamica pentru ca semnalele slabe ca intensitate sonora vor urca peste limita noastra a audibilitatii proprii, insa dinamica reala a sunetului nu se va schimba.

Hai sa nu mai marsam pe ideea asta. Singurul circuit care ar putea sa aiba ceva efect de expansiune dinamica ar fi in punte: doua becuri , rezistenta si bineinteles difuzorul, dar pierderea de putere nu s-ar justifica, zic eu.

Ca un bec poate mari dinamica e indiscutabil. Cit de mult o mareste asta e alta poveste. Asta, da, e discutabil.

In primul rind ca nu toate inregistrarile au nevoie de aceeasi expandare a dinamicii fiindca nu tuturor inregistrarilor li s-a stricat dinamica initiala in egala masura.

In al doilea rind nu toti oamenii vor aprecia refacerea dinamicii. Diferenta intre auzul oamenilor e destul de mare. Nu doar ca banda de frecventa si liniaritate ci si ca sensibilitate.

Oamenii cu un auz mai slab ce au un prag ridicat ai nivelului audibilitatii ar putea sa aprecieze mai mult compresia de dinamica decit redarea corecta a dinamicii initiale. Mai ales pe amplificatoare mici. De ce ? Pentru ca semnalele de slaba intensitate sonora vor fi sub limita audibila a urechilor lui. O buna parte a muzicii, cea de sub limita proprie a audibilitatii, pur si simplu nu o va auzi. Comprimind dinamica si ridicind nivelul sonor al sunetelor de slaba intensitate, vor auzi detalii sonore ce nu le-a auzit pina atunci. Daca vor vrea sa dea mai tare ca sa auda si semnalele de slaba intensitate, nu vor putea pe un amplificator mic.

Asadar, daca acel bec de 1,2W e prea putin sau destul nu putem sti. Poate ca pentru cel care a facut amplificatorul a fost atit cit trebuie. Putem lua in calcul acest mod de expandare a dinamicii insa numai fiecare pentru el si in functie de muzica, poate stabili care e valoarea potrivita e extensiei de dinamica si daca e necesara.

Pe un sunet comprimat, din cauza urechilor lor, unii (nu toti) vor auzi mai multe sunete si detalii sonore slabe ca intensitate. Iar sunetul apare ca fiind mai bogat si mai complet.

Editat de adigh
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 11 luni mai târziu...

pohf6.jpg

http://i68.tinypic.com/33e0ff5.jpg[/img

S-a mai "jucat" cineva cu trafurile din imagine? le cunoaste? Ar putea fi bobinate ca trafuri de iesire pentru un PP 6p14p sau sunt mai bune miezurile C+C de TC200 de TEMP?

la prima vedere par identice.... tolele sigur sunt identice estimez undeva la 12 cmp sectiunea....

Banuiesc ca daca ar fi mici pentru PP sigur sunt ok pentru SE, iar aici ar merge ceva mai puternic decat EL84 ?

Nu am apucat sa masor dimensiunile, le-am "puscat" intr-un garaj in fuga si am zis hai sa fac o fotografie.....si daca se merita ma rog de proprietar sa mi le deie mie....

in alta ordine de idei... un transformator de iesire....daca in loc de cupru de 0.2mm am 0.07, pot face 2 bobine a cate ....4000 spire...pe care sa le leg in paralel?

Transformatoarele respective sunt din tole identice, ambele au o sectiune de 40x45mm, adica 18cm patrati, tole E20 de calitate foarte buna. Agregatul din imagine reprezinta partea de alimentare a unei statii de emisie-receptie de tip RTM (radiotelefon mobil), licenta Suedia, statii folosite pe scara larga inainte de revolutie impreuna cu RTP-urile folosite in special de militieni (radiotelefon portabil), dar si peste tot in agricultura si industrie. Componentele statiilor RTM si RTP sunt in intregime suedeze, de aici si banuiala ca si tolele, care sunt lucioase si fara bavuri. Pe unul din pachetele de tole este realizat un transformator de retea care livreaza in secundar o tensiune de 2x30V (este cel cu regleta cu suruburi pe el), pe celalalt este realizat un soc de filtraj, fiind bobinat pana la umplere cu sarma cu diametrul de 2mm. Sfatul meu este sa le "arestati" imediat fiind propice pentru realizarea unor OT-uri de calitate pentru amplificatoare audio (de exemplu atat pentru SE cat si PP cu GU50, EL34 etc) .

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am intervenit pentru repararea unui transformator HAMMOND 1608 A cu Raa=8K si P=10W,practic pentru un PP cu EL84,asa ca a trebuit desfacut si prin urmare am reusit sa ii fac si schema dar si mai multe amanunte referitoare le numar de spire,grosime tole si calitatea lor,dar si asezarea bobinajelor.Nu este primul HAMMOND desfacut de mine si nici primul de "firma".Din cele fabricate de HAMMOND am avut placerea sa repar si HM 1650R,1650K si doua 1650KA.

De data aceasta am facut si poze pentru ca este un traf cam uzual ,EL84PP este o aplicatie cam cautata de multi.In poze vedeti cum arata un bobinaj facut industrial,nu este impregnat cu NIMIC ci este vopsit prin imersie si vopseaua a patruns printre tole dar si in bobinaj, bobinajul nu este strans chiar labartat izolatie cu hartie de proasta calitate....,.Pentru cei interesati am pus si numarul de spire dar si diametrele conductoarelor,oridinea de bobinaj este ca pe schema cu remarca ca bobina de 4 ohmi este ultima la sfarsitul bobinajului iar restul sunt asezate exact la mijlocul celor duoa grupuri de bobine pentru cele doua tuburi finale.Sincer sunt un pic dezamagit din punct de vedere al constructiei,se putea mult mai bine si mai ingrijit,mai ales ca sunt la niste preturi pentru care am avea si ceva asteptari.Tolele pentru aceste trafuri sunt neconventionale,spre exemplu pentru acest 1608 A sun tole cu limba centrala de 2,52cm si grosimea pachetului de 2,67cm (!!!!) si grosimea tolelor de 0.47mm,asadar cam astea sunt pozele:

IMG_20180324_162640.jpg

IMG_20180324_165708.jpg

IMG_20180324_165817.jpg

IMG_20180324_170942.jpg

IMG_20180324_171126.jpg

IMG_20180324_173554.jpg

IMG_20180324_174048.jpg

IMG_20180324_174443.jpg

IMG_20180324_174633.jpg

HAMMOND_1608_A_schema.png

Toate transformatoarele HAMMOND la care am intervenit pentru reparatii au avut probleme cu izolatia si cu calitatea sarmei de bobinaj !!!!!

P.S cred ca solventul pentru vopsea topeste emailul sarmei si ataca si hartia dintre straturile bobinelor primare,intre bobinele primare si secundare este o izolatie mai groasa cam de 0.5mm din teflon,insa toate trafurile s-au strapuns intre straturile bobinelor primare care si asa au un email de o calitate indoielnica !!!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va multumesc pentru informatii, le consider foarte utile. Mai astept si altele asemenea.

Intr-adevar este dezamagitor sa vezi asa realizare, de calitate indoielnica, la un transformator Hammond...

Sunt convins ca multi dintre noi, bobinam transformatoarele mult mai ingrijit dar nu avem tole de calitatea Hammond...

Cred ca era mai bine daca numerotati pe schema ordinea bobinajelor, asa cum ne-ati obisnuit deja !

Link spre comentariu
3 minutes ago, soundstage said:

Va multumesc pentru informatii, le consider foarte utile. Mai astept si altele asemenea.

Intr-adevar este dezamagitor sa vezi asa realizare, de calitate indoielnica, la un transformator Hammond...

Sunt convins ca multi dintre noi, bobinam transformatoarele mult mai ingrijit dar nu avem tole de calitatea Hammond...

Cred ca era mai bine daca numerotati pe schema ordinea bobinajelor, asa cum ne-ati obisnuit deja !

HAMMOND_1608_A_schema.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări