gg101 Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 (editat) @gg101, in literatura de specialitate, se spune ca miu0=permeabilitatea vidului=4 x pi/10000000 [H/m]=ct. Daca tu sti altceva, te rog, lumineaza-ne si pe noi.ur(permeabilitate relativa) depinde de propritatile materialului (valoare intre 500-5000, recomandat pt. audio intre 500-800).PS-4 x pi/10000000=1,256/1000000 Nu sunt eu omul cu lumina. Dar am gresit eu mai devreme ca nu am specificat ca este vorba de permeabilitatea absoluta a unui material. Pt a determina o asemenea marimea se face referire la un element care nu-si modifica proprietatile , cum ar fi aerul sau vidul. Daca stim ca aerul este constant putem sa ne raportam si la alte materiale , metale,ferite,...etc. De interes capitolul care este cateva randuri mai jos : Relation between B and H https://books.google.ro/books?id=G_75ltSiCDwC&pg=PA345&lpg=PA345&dq=The+flux+density+B+produced+in+a+material+is+directly+proportional+to+the+applied+magnetising+force+H.+In+other+words+,+the+greater+the+magnetising+force+,+the+greater+is+the+flux+density+and+vice-versa&source=bl&ots=YxwTDd8X2V&sig=Gecny9k-m578H-pCCTap8Bii1Xc&hl=ro&sa=X&ei=JU_zVLewCYr3Uo67hLAJ&ved=0CB8Q6AEwAA#v=onepage&q=The%20flux%20density%20B%20produced%20in%20a%20material%20is%20directly%20proportional%20to%20the%20applied%20magnetising%20force%20H.%20In%20other%20words%20%2C%20the%20greater%20the%20magnetising%20force%20%2C%20the%20greater%20is%20the%20flux%20density%20and%20vice-versa&f=false Editat Martie 1, 2015 de gg101 Link spre comentariu
vera Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Banuiesc ca acestea sunt safaturile pe care vi le dati singur. Spor la citit. Ca o parere personala, va sugerez sa stapaniti bine notiunile in limba romana, dupa care, pt. specializare, puteti studia orice publicatie. Spor Link spre comentariu
gg101 Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 (editat) Eu nu dau sfaturi . Am facut o observatie asupra unor factori , care pot schimba fundamental rezultatul calculului daca nu sunt folositi in cunostinta de cauza . Daca aveti dificultati in a intelege ca permeabilitatea poate varia de la cateva mii de G la peste 100.000 G , in functie de tola , si ca pt AF nu sunt tabele batute in cuie , eu nu am nici o vina . 500 - 800 reprezinta , ce ? Am cumparat tola de la ASCO UK care are peste 55000 G/Oe . Stiti cumva ce inseamna asta ? Sfaturi , da ! Ar fi trebuit sa o fac atunci cand discutati de dimensionarea transformatoarelor de alimentare ,...care culmea ,...ati lasat sa se inteleaga ca nu toate sunt de curent alternativ. Eu nu sunt pasionat de discutii habotnice in care trebuie neaparat sa demonstram care are "muschii" mai mari . Daca veniti sa discutati din asemenea pozitii, o sa ramaneti sa vorbiti singur. Nu sunteti primul . Succes ! P.S. Pt calculul tranformatoarelor de AF este recomandat a se citi Capitoul 5 din, Radiotron Designer's Handbook , unde sunt explicate ecuatiile necesare in cele mai mici detalii . http://www.paleoelectronics.com/RDH4/CHAPTR05.PDF Editat Martie 2, 2015 de gg101 Link spre comentariu
vera Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) @gg101, aceasta afirmatie, denota ca habar nu ai despre ce este vorba si mai dai si sfaturi."u0 este parametrul de permeabilitate absoluta si nu este o constanta . Acest parametru ca si uR se foloseste in calcul in functie de valorile proprietatilor magnetice ale tolei".Mi se pare o miselie, sa-mi reprosezi ceva ce nu am afirmat-cand, unde am spus eu, ca transformatoarele functioneaza in cc?Cu tine am incheiat orice discutie. Nu meriti timpul acordat. Editat Martie 2, 2015 de vera Link spre comentariu
gg101 Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) In discutiile despre transformatoare de alimentare din topicul http://www.elforum.info/topic/83251-gu-81m-mod-trioda/page-2 Inductanta de scapari depinde de geometria bobinelor si de patratul nr. de spire.2-Cand se vorbeste de sectiunea unui transformator, se subantelege sectiunea efectiva a Fe, nicidecum cea a carcasei. Sectiunea carcasei depinde de grosimea materialului din care este facuta si de grosimea izolatiei tolelor.3-trafo mic pt. alimentarea filamentelor:a-putere in secundar=377,6W (consumatori rezistivi);b-pt. aceasta putere, in literatura de specialitate, gasim urmatoarele date: B=13400Gs (pt. tola cu g=0,35mm); J=2,4A/mmp pt. o supratemperatura de 35gradeC; randament=0,97.c-eu as lua o sectiune de 20 cmp (E25) pt. care am: N230=386sp; Pp=389W; Ip=1,691A; s=0,71mmp; d=0,95mm, cu izolatie diz=1mm.d-daca facem carcasa din material de grosime g=2mm si lasam pt. siguranta, 2mm pe latimea si 1mm pe inaltimea ferestrei , atunci spatiul disponibil pt. bobinaj este 1518mmp.e-spatiul ocupat de primar este 386mmp, fara izolatie intre straturi.f-spatiul ocupat de primar, cu izolatie g=0,1mm (2 straturi iz. direct pe carcasa, cate 1 strat iz. intre 2 straturi de bobinaj si 3 straturi de izolatie la sfarsit) este s=455mmp (aprox. 30% din cei 1518mmp).g-secundarul intra sigur in cei 1063mmp ramasi.Celalalt transformator este in ac. situatie, asa ca nu merita sa-l mai calculez.Parerea mea Nu mai comentez despre celelalte ineptii pomenite aici . Editat Martie 2, 2015 de gg101 Link spre comentariu
mișa Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Nu sunt eu omul cu lumina. ..... EVIDENT... 1 Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 6, 2015 Partajează Postat Martie 6, 2015 ... o adresa utila unde sunt prezentate foarte frumos cateva detalii practice pentru realizarea transformatoarelor de iesire: http://www.cyberteam.ro/transformatoare%20audio/transformatoare%20audio.html poate a mai fost prezentata,nu stiu,dar merita atentie. 1 Link spre comentariu
sabin. Postat Martie 6, 2015 Partajează Postat Martie 6, 2015 Buna ziua, Imi pare rau ca postarea mea a generat discutii contradictorii. Din lecturarea raspunsurilor am tras concluzia ca pot realiza transformatoarele de iesire utilizand patru sau chiar sase pachete de tole provenite de la trafurile de cadre utilizand un intrefier foarte mic. Precizez ca vreau sa realizez un PP cu PL84, nu cu EL84 asa cum din greseala am postat anterior. Am ales aceasta variant deoarece dispun de sapte PL84 SH dar care functioneaza inca bine (le-am testat pe un aparat de radio). Multumesc pentru ajutor. O sa va tin la current pe masura ce inaintez cu proiectul. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 6, 2015 Partajează Postat Martie 6, 2015 (editat) Buna ziua, Imi pare rau ca postarea mea a generat discutii contradictorii. Din lecturarea raspunsurilor am tras concluzia ca pot realiza transformatoarele de iesire utilizand patru sau chiar sase pachete de tole provenite de la trafurile de cadre utilizand un intrefier foarte mic. Precizez ca vreau sa realizez un PP cu PL84, nu cu EL84 asa cum din greseala am postat anterior. Am ales aceasta variant deoarece dispun de sapte PL84 SH dar care functioneaza inca bine (le-am testat pe un aparat de radio). Multumesc pentru ajutor. O sa va tin la current pe masura ce inaintez cu proiectul. Pentru un PP cu PL84 nu va trebuie transformator de iesire cu intrefier,daca aveti mai multe miezuri din trafo cadre sigur veti putea realiza trafuri de iesire cu 2-3 miezuri dar bineinteles construind alta carcasa si va garantez ca utilizandu-le asa cum sunt ele chiar cu doua miezuri veti reusi sa faceti trafuri de iesire pentru un amplificator performant cu PL84 in PP. Pentru un amplificator PP cu PL84 trebuie sa va ghidati sau sa cautati scheme pentru un PP cu EL86,pentru ca EL86 este cel mai apropiat de PL84 exluzand alimentare filamentului. Pentru PP cu PL84 (EL86) veti avea nevoie de Raa mic,deci sarma mai putina (numar mic de spire),inductanta Laa mica si raspuns la joase foarte bun.Cand veti alege o schema,incerc sa va ajut eu sau poate altcineva cu experienta la proiectare unor trafuri bune pentru un PP cu PL84,doar hotarat sa fiti si curaj sa aveti! NU va speriati de aceste discutii in contradictoriu,din contradictii apare progresul ! Mai jos in desen pentru inceput aveti si o propunere pentru un PPP (CIRCLOTRON) cu PL84: Editat Martie 6, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sabin. Postat Martie 6, 2015 Partajează Postat Martie 6, 2015 Schema pe care as dori sa o abordez este aceasta: http://i60.tinypic.com/344z50z.jpg ...hotarat sunt, curaj de asemenea. multumesc pentru suport. daca utilizez doar doua pachete de tole intretesute mi-e teama ca nu o sa incapa bobinele... Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 6, 2015 Partajează Postat Martie 6, 2015 (editat) Schema pe care as dori sa o abordez este aceasta: http://i60.tinypic.com/344z50z.jpg ...hotarat sunt, curaj de asemenea. multumesc pentru suport. daca utilizez doar doua pachete de tole intretesute mi-e teama ca nu o sa incapa bobinele... Schema ce doriti sa o realizati este un PP cu PL84 in modul trioda,deci in ceea ce priveste puterea pe sarcina nu va fi mai mare de 6W cu un THD acceptabil,dar poate aceasta putere va este suficienta .Pe doua miezuri si la puterea aceasta va garantez ca va incap bobinele fara probleme,iar Laa=18H sigur veti obtine cu un numar mic de spire si pentru Fmin=10Hz.Cel putin in simulare eu nu am reusit sa trec de 6W cu THD<2% si fara NFB,amplificatorul nu este prevazut cu bucla NFB. In schema de mai jos sunt date valorile pentru PL84 si pentru ECC81 adica pentru tuburile pe care presupun ca le aveti, dar si Raa pentru traful de iesire.Astea sunt parerile mele,oricine poate veni cu alte idei mai bune sau mai la obiect si poate cu un calcul al trafului de iesire. Editat Martie 6, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sabin. Postat Martie 6, 2015 Partajează Postat Martie 6, 2015 Schema este luata de pe un site cu chinezarii, asa ca ma asteptam sa nu ofere performante deosebite. O sa ma axez pe ceea ce ati atasat. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Cititi si retineti,interesant mai ales pentru incepatori !http://www.funwithtubes.net/ Deschideti si cititi cu atentie toate adresele din linkul de mai sus in special cele din poza,bineinteles ca toate sunt interesante numai timp sa aveti! Editat Martie 10, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Vizitator nbadules Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 Salutari, Bine v-am gasit, primul meu post, ~40 ani, mai vechi hobbyist intr-ale electronicii dar mai nou pe partea de tuburi. Profesional in alt domeniu. Am o intrebare referitoare la transformatorul de retea din Temp 6, in comparatie cu cel dintr-un Rubin 102: care dinte cele doua credeti ca ar duce un preamplificator ca cel din schema de aici: si doua etaje finale cu cate un ECC83, 2 EL84 in PP si transformatoarele de iesire scoase dintr-un Stradivari 3? Ideea mea ar fi sa nu folosesc transformatoarele de retea din Stradivari pentru cate un canal si sa folosesc unul singur pentru intregul montaj. Link spre comentariu
vera Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 (editat) Trafo Temp (ce am eu) da urmatoarele tensiuni, in gol:a-pt anodica-21+49+49+21=140V;b-filamente: 1=7V si 2=7,1V.Cu acest trafo, nu scapi de dublarea tensiunii-mai multe componente in blocul redresor-filtru.Trafo Rubin (sunt 2 tipuri-cel cu grosimea pachetului de tole=7,2cm), da urmatoarele tensiuni, in gol:a-pt. anodica-(38,7+221,7+221,7+38,7)V-la bornele 7-8-10-11-12, bobinat cu sarma de 0,33mm;b-filamente: 1-6,94V (13-14) cu 0,93mm si 2-5,4V (15-16) cu 0,93mmc-altele: 3-19,5V (9-13)cu 0,33mm.Eu l-as prefera pe cel de Rubin (160VA). Se preteaza la schema de redresare cu priza mediana si are si tensiunea de la pct. c, care poate fi utilizata pt. negativare fixa (sau altceva), daca este nevoie. Editat Martie 19, 2015 de vera Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum