Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Buna ziua. Doresc sa-mi construiesc un amplificator de chitara, SE, ~5W cu EL84 pe final. Inca nu mi-am ales schema exact dar probabil va fi Epiphone Valve Jr (ptr ca am vazut foarte multa informatie despre el pe net).In legatura cu OT, cum e mai bun sa fie: cu tole sau toroidal? Sunt din Iasi si am posibilitatea sa merg la Petra sa-mi comand. Cel de alimentare o sa-l comand la ei dar nu stiu cum sa fac cu OT-ul. Ce-mi recomandati?Multumesc.

Poti comanda un traf de iesire toroidal, la Petra Iasi in baza lor de date ,sigur au datele transformatorului de iesire de la amplificatorul produs de Electromagnetica,amplificator proiectat de mine,pretul cred ca sare de 140lei.Poti folosi ca traf de iesire si un transformator de iesire,recuperat de la un aparat de radio cu tuburi,este varianta mai ieftina .La cele de chitar est de ajuns sa functioneze liniar in banda 70hz..8...12khz.
Link spre comentariu
Vizitator vapi

Aproape sigur un OT cu tole ar trebui sa fie mai ieftin. Cel putin pe net am gasit unul nou la Classic Tone pe la $25-30.

Nu reusesc sa trimit un mesaj privat domnului Lazaroiu, se pare ca nu poate primi mesaje private pe forum. Va rog, imi poate da cineva pe PM o adresa de email sau un nr de tel al dl. Lazaroiu? Multumesc.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • Administratori

Nu reusesc sa trimit un mesaj privat domnului Lazaroiu, se pare ca nu poate primi mesaje private pe forum. Va rog, imi poate da cineva pe PM o adresa de email sau un nr de tel al dl. Lazaroiu? Multumesc.

Are casuta plina de aia nu poti sa ii trimiti

Link spre comentariu

Am considerat util sa postez aici un transformator de iesire pentru un amplificator SE cu tubul 6C33C,un transformator "fabricat" in cateva zeci de exemplare dar pe miezuri C-core de diverse dimensiuni,majoritatea fiind recuperate de la transformatoarele de alimentare pentru vechile TV TEMP-6 (TC-180,TC-190,TC-200) performantele fiind sensibil egale pentru toate cazurile de miezuri utilizate.

Cele prezentate acum sunt pentru un proiect cu 6C33C al colegului @Tm07uxo din Timisoara avand permisiunea d-lui sa fac publice datele pentru aceste trafuri.

Transformatoarele au fost testate si probate intr-un amplificator intr-o configuratie propusa de Borbely.

Sper ca cele prezentate de mine aici sa reprezinte un inceput sau un ajutor pentru cei pasionati de amplificatoare cu aceasta lampa.Daca ceva am gresit in desen sau doriti mai multe  amanunte,va rog sa comentati si va voi raspunde.

post-175212-0-79326100-1423153720_thumb.jpg

post-175212-0-11072600-1423153769_thumb.jpg

post-175212-0-72922800-1423153815_thumb.jpg

post-175212-0-22903900-1423154302_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

D-le Lazaroiu , in schema de bobinaj este trecuta o sectiune a miezului de 7cmp care corespunde miezului TC 90 deci este vorba de acest miez sau de cel de 9cmp de la TC180-200 ?. Va intreb asta deoarece as vrea sa folosesc aceste tipuri de miez in urmatorul meu proiect , un SE cu 6P36S in paralel sau poate 6P45S single si pentru ca tot veni vorba pentru 6P45S la 400V o impedanta de 3k5 ar fi potrivita ?

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu , in schema de bobinaj este trecuta o sectiune a miezului de 7cmp care corespunde miezului TC 90 deci este vorba de acest miez sau de cel de 9cmp de la TC180-200 ?. Va intreb asta deoarece as vrea sa folosesc aceste tipuri de miez in urmatorul meu proiect , un SE cu 6P36S in paralel sau poate 6P45S single si pentru ca tot veni vorba pentru 6P45S la 400V o impedanta de 3k5 ar fi potrivita ?

Trafurile de mai sus au miezuri rusesti cu sectiunea din schema,au aceleasi dimensiuni ca cele din seria TV-TEMP,insa sectiune mai mica sunt mai lungi comparativ cu cele de la TC90 dv.puteti utiliza fara probleme TC90 pentru un SE cu 6P36S,sunt miezuri excelente,au mai fost discutii pe acest forum despre ele.

Pentru un SE cu 6P45S,Uak=380V,Ug2=140V si Ia=106mA este foarte potrivita o valoare pentru Ra=3K6,o sa postez la simulari o schema buna pentru un SE cu 6P45S,dar mai tarziu ...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,

urmarind modificarea din acest link a unui transformator tb3-1-9, credeti ca ar fi ok sa realizez un traf de iesire pentru el 84 pp din patru pachete de tole provenite  de la transformatoarele de cadre din televizoarele romanesti alb-negru?

Sectiunea unui astfel de pachet este de aproximativ 6 centimetrii patrati. Pentru a obtine cei 12 centimetmetrii patrati si o feresatra in care sa incapa fara probleme infasurariele ar fi nevoie de patru astfel de transformatoare.

Am pus aceasta intrebare deoarece intentionez sa realizez un astfel de amplificator in varianta stereo. pentru ca doua transformatoare de iesire gata construite costa cateva sute bune de lei noi m-am gandit sa le confectionez eu (am 15-20 de transformatoare de cadre si am si sarma de bobinat si ceva experienta in bobinarea transformatoarelor de retea de putere mica).

Multumesc.

http://radiotehnikshem.narod.ru/Raznoe/Dorabotka_TB3-1-9.htm

Link spre comentariu

In link-ul pe care l-ati postat se arata o metoda care permite marirea suprafetei ferestrei tolelor, adica spatiu mai mare pt. sarma dar sectiunea miezului ramane aceeasi! 

Constructorul a pus tolele de tip E cap in cap si astfel a renuntat la tolele de tip I...castigul a fost dublarea suprafetei ferestrei de bobinaj si sectiunea a ramas identica cu a unui singur pachet de tole ...extrapoland in cazul dvs. veti avea tot 6 cmp dar cu fereastra dubla ca suprafata...ca sa pastrati modelul constructiv va mai trebuie inca 2 pachete de tole ca sa aveti 12 cmp si fereastra de bobinaj cu suprafata dubla...

Imi cer scuze fata de dvs. sabin, practic am reluat ceea ce ati scris dvs....am urmarit doar link-ul ! La modelul PP tolele se pot monta intretesut si atunci va trebui taiat din inaltimea unei jumatati a pachetului de tole aprox. 8...10mm pentru a se realiza intreteserea corect...exista , insa si posibilitatea de a fi montate cu intrefier si nu mai e cazul sa taiati din tole...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Din amintiri aveam impresia ca au 6 centimetrii. Nu asta ar fi problema, pentru ca as utiliza sase astfel de trafuri pentru realizarea unuia de iesire in cazul acesta. Problema se pune daca merita efortul din punct de vedere al performantelor obtinute.

Link spre comentariu

Corect, cum spune @flomar60, se dubleza suprafata ferestrei de bobinaj, numai ca l (lungimea liniei de camp magnetic medii) creste.Fl=u0 x ur x P/(2 x pi x f x B x B) [Vs/Am x VAs/{(Vs/mp)(Vs/mp)}]unde:F=sectiunea miezului [mp];l=lungimea liniei de camp magnetic medii [m];u0=miu o (1,26/1000000);ur=miu relativ (500-800 recomandat pt. audio);P=puterea [VA];pi=3,14;f=frecventa cea mai joasa care trebuie redata [Hz];B=inductia [T]F x l = volumul miezului. Deci puterea transformatorului este calculata functie de volumul miezului. Mi se pare f corect. Altfel nu-mi explic existenta, unei asa mari diversitati de forme de tole.In cazul nostru, un pachet de tole E+I are volumul-24 x a x gunde;a-tipul tolei (E10);g-grosimea pachetului de tole.2 pachete de tole, identice, puse E-urile cap in cap, au volumul-36 x a x gdeci de 1,5 (36/24) ori mai mare. Conform formulei de mai sus, se poate scoate pe acest pachet de tole o putere mai mare (rusul, stia bine ce face).c.c.t.dPS-in acest caz, trebuie o foarte mare atentie, la imbinarea celor 2 pachete de tole (E), pt. ca intrefierul sa fie cat mai mic.PPS-@sabin la acele transformatoare, scoti secundarele, si bobinezi 1/2 secundar nou pe o carcasa si restul pe cealalta. Bagi carcasele pe miezuri, le pui cap in cap si gata trafo out (putere mica-daca vrei putere mai mare faci trafo din 4 pachete de tole, numai ca atunci trebuie sa faci alte carcase). Transformatoarele tale au in primar 3000sp/0,15mm (daca vrei poti sa mai scoti din spire primar-vezi ce-ti da din calcul) suficient pt. un PP cu EL84. Inainte de aceasta, cauta si imperecheaza transformatoarele. Pt. mai multe detalii discutam pe pm.

Editat de vera
Link spre comentariu

u0=miu o (1,26/1000000);ur=miu relativ (500-800 recomandat pt. audio);

u0 este parametrul de permeabilitate absoluta si nu este o constanta . Acest parametru ca si uR se foloseste in calcul in functie de valorile proprietatilor magnetice ale tolei .

Editat de gg101
Link spre comentariu

@gg101, in literatura de specialitate, se spune ca miu0=permeabilitatea vidului=4 x pi/10000000 [H/m]=ct. Daca tu sti altceva, te rog, lumineaza-ne si pe noi.ur(permeabilitate relativa) depinde de propritatile materialului (valoare intre 500-5000, recomandat pt. audio intre 500-800).PS-4 x pi/10000000=1,256/1000000

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări