Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Referitor la trafuri de iesire in mod general si pe intelesul tuturor lucrurile ar sta cam asa: -Transformatorul de iesire este un adaptor de sarcina dela mare la mic deobicei -Inductata primarului limiteaza raspunsul la fregvente joase(inductanta mica=raspuns prost la joase_bun la inalte,inductanta mare=raspuns bun la joase_mai prost la inalte)si inalte.Solutia din punct de vedere constructiv face un compromis.Elementele artistice,de design si experinta au un impact major,desigur nu pot fi neglijate nici materialelefolosite care contribuie in mare masura la performanta. -O formula generala spune N=2000/Fmin. x S N=nr.sp./V , 2000=CONSTANTA Fmin=fregventa minima de lucru , S=sectiunea miezului.In conformitate cu acest lucru constatam ca un raspuns bun la joase se poate otine cu un numar relativ mare de spire pe volt(inductata mare) -cu cit fregventa este mai ridicata cu atit miezul feromagnetic se satureaza mai usor si uite cum incet incet apare beleua. -cu cit tensiunea in gol la bornele primarului este mai mare(cazul SE),UPS!!! apare eletromagnetul in miez,alta belea,la cotrtimp dispare aceasta belea datorita faptului ca vectori magnetici in miez sint de sensuri opuse si se anuleaza reciproc(rezultanta lor geometrica este 0!!!) MARE AVANTAJ!!! mai ales UL unde linearizam si fluxul mag. - va rog sa ma scuzati,continuam mai tirziu , imi beau cafeaua.

Link spre comentariu

Daca vreti sa scapati de trafuri iesire(Lucrare anevoioasa si costisitoare)puteti incerca motaje hibrid fet_lampa,feturi numai amplificare in curet_lampa amplificare in tensiune se obtin performante Hi-Fi usor si cu cheltuiala mica(cind bugetul este mairestrins).

Link spre comentariu

Acum vin eu cu o intrebare de elev chiulangiu care s-a nimerit la ora de transformatoare. Daca exista aceste conditii opuse nu se pot face doua trafuri care sa fie atacate de aceiasi lampa in asa fel incat unul sa favorizeze basul si celalalt sa favorizeze inaltele? Iar secundarele fiecarui traf sa conduca fiecare difuzor din incinta acustica. Adica un fel de bi-amp. Sa nu dati cu pietre e doar o chestie pur teoretica. Exista trafuri bune care pot indeplinii ambele conditii si sa fie suficient de liniare in tot spectrul audio.

Link spre comentariu

Propunerea ta se practica de prin ani 60 intro serie intreaga de receptoare radio cu lampi mai de soi sa le zicem asa unde intilneai chiar si difuzoare electrostatice prepolarizate pentru fregvente inalte. trafurile erau inseriate ca primar si acodate cu C_uri.DA EXISTA trafuri care merg exceptional in tot spectrul audio chiar si dela 2Hz pina la citeza zeci sau chiar sute de de KHz,numai ca sint de buget mare si uneori implica si argint in loc de cupru,materialele noi permit lucruri noi,personal am ajuns cu anumite trafuri pina la 70_80Khz fara atenuari sau atenuari nesemnificative -1dB LA 1/2 DIN PUTEREA NOMINALA,jos greu 6_7Hz fara atenuari la 1/2 Pn bineinteles pe SINUS la DREPTUNGHILAR lucrurile sint ceva mai complicate.

Link spre comentariu

Acum vin eu cu o intrebare de elev chiulangiu care s-a nimerit la ora de transformatoare. Daca exista aceste conditii opuse nu se pot face doua trafuri care sa fie atacate de aceiasi lampa in asa fel incat unul sa favorizeze basul si celalalt sa favorizeze inaltele? Iar secundarele fiecarui traf sa conduca fiecare difuzor din incinta acustica. Adica un fel de bi-amp. Sa nu dati cu pietre e doar o chestie pur teoretica. Exista trafuri bune care pot indeplinii ambele conditii si sa fie suficient de liniare in tot spectrul audio.

bogdan69, intrebarea ta este logica, dar practic ar trebui sa ai doua transformatoare cu primarele legate in serie sau paralel, aproape imposibil de adaptat pe cele doua sarcini,in mod sigur se vor influenta reciproc, oricum apreciez gindirea ta flexibila ...
Link spre comentariu

Se vor influenta in aceasi masura in care se influenteaza si filtrele cu inductate si C_uri din boxe ,vor trce fiecare banda pentru care sint acordate,trece jos respectiv trece sus.

Link spre comentariu

O lampa deosebita!!!,panta mare(avantaj tensiune atac relativ mica),rezistenta interna mica(avantaj_rezistenta anod mica),putere disipata anodica mare(avantaj_putere utila mare).Ar fi bine sa propui Clasa si Ua,cred ca as putea gestiona restul referitor la trafo cu aproximarile de rigoare precizie relativa , coeficient 0,85_1 elementele dependente major de latura artistica si experimentala,pentru pretentiosi probabil ca ar iesi din una doua chiar trei incercari.Orientativ cu sigurata DA.

valderama! te rog un pic de respect. Nu ne considera pe toti timpiti, chiar daca sti mai multe decit noi. Incercam doar sa invatam.Lampa asta nu are panta mare.(cum ai zis mai sus) (EC360) Nu are nici o legatura clasa cu impedanta transformatorului. Nici Ua. Nu trebuie sa gestionezi nimic, era doar o intrebare, o sugestie.... Intentionam sa fac un transformator de 1.6K pentru un amplif pp cu EC360 alimentat la 200V, cu Ia in gol 90 mA.(sa vad in ce ecuatii de calcul al transformatorului bagi asta in afara de sectiunea firului) Nu stiu daca e cea mai buna alegere si atit. Transformatorul mi-l proiectez singur.(miSa cu S de la Sarpe)
Link spre comentariu

Material de studiu referitor la Ua si Ra sau Raa .Producatori de tuburi or fi fost timpiti pentru aceleasi perechi de lampi avem:3k8 ,2k8 ,4k ,3,4k 5k, 4k, 11k si ar mai putea fi si altele dar ma_m limitat la cele din foaia de catalog_documenteazate coanenu mai vorbi ca te faci de ris !!! nam ce sa iti fac... fac toate aceste lucruri pentru buna informare.Nu ,ma poti combate cu prostii rautacioase.PS. Nu contest cei 200V si nici cei 90 mA ce ar duce la un Pda=18W daca catodul ar fi la masa ,numai ca la Raa as merge 1,8_2k este alegera ta cei 1k6(la 1k6 ar fi usor in scurt dinamic ,dar nu_i problema).Te felicit ca i_ti proiectezi singur traful,si ma bucur sincer ,dar accest lucru nu are legatura cu ce am spus.

Link spre comentariu

Nu am vrut sa fiu rautacios. Orice studiu e bun. Dar: Nu era vorba de EL34. Pentru EC360 nu se gaseste o foaie de catalog similara. Se pare ca datele din exemplul dat de tine au fost determinate experimental nu matematic. De aceea am intrebat pe unii cu experienta mai mare.Degeaba sti ca variaza impedanta in functie de Ua daca nu sti dupa ce lege. Alegi tot din experienta ta sau a alcuiva.(toti avem acces la foile de catalog de pe net)

Link spre comentariu

Pai mai devreme nu avea legatura Ua cu Ra sau Raa trioda ta are rezistenta interna mica lucru apreciabil Ri=120 ohmi S=20mA/V PANTA MARE lucru care inseamna ca nu necesita tensiune mare de atac problema ta va fi cei 200V la aceasta tensiune trebuie gestionata atent -Ug nu ma indoiesc ca vei reusi. Tu ai cerut opinii eu le_am emis,care e problema vrei sa stii cum variaza Ra sau Raa in functie de clasa si Ua ?. Si e problema mea ca nu se gaseste o foaie de catalog ,crezi ca are un alt comportament cresti Ua si Scade Ra (pe dos) sau ce? Ia sa vedem poate ii lamurim si pe alti, te astept la duel dai drumu!!!si de unde vroiai sa iau foia din arhiva nationala sau nu e valabila e falsa a ta de unde e de la dumnezeu din ceruri. Vino nene cu argumente serioase si nu mai Gica Contra nam nimic cu tine dar imi place spiritul de competitie si nu ma pot abtine.

Link spre comentariu

Pai Ua nici nu prea are legatura cu Raa. E vorba de pareri, experimente sau conditiile in care s-au facut masuratorile. Raa are legatura cu Ri.In toate cataloagele sunt indicate conditiile in care s-a obtinut un anumit rezultat dar aia nu inseamna ca trebuie sa respectam fix aceleasi conditii. Tot din catalog vedem plaja in care putem utiliza componenta.

Link spre comentariu

Pai unde am scris nene Uaa ca nu vad oi fi chior? Descrie metoda poate ii intereseaza si pe alti le faci un serviciu (daca nu constituie drept de autor) ca daia sintem aici. sint de acord ne bazam pe familia de caracteristici furnizata de catalog.CE O FI S=20mA/V PANTA MICA SAU CE???? Domnule misa imi cer scuze 20mA/v ESTE O PANTA EXTREM DE MICA,SATISFACUT???

Sint extraordinar de rare lampile cu o astfel de panta grila fiind apropiata foarte mult de catod in felul acesta influentind puternic curentul anodic.(Efect electrostatic major). O vrei la rezolutie mai buna?, imi spui.

Link spre comentariu

Misa, doresti sa construiesti SE sau PP cu EC360 ? Pt varianta SE eu am o metoda de testare a impendantei transformatorului pt regimul de functionare ales.

As dori sa construiesc PP. Parca nu as bobina un transformator numai pentru un experiment SE.Eventual as putea folosi jumatate din primarul transformatorului PP pentru un experiment SE si sa fac masuratori schimbind impedanta din secundar...Care e metoda ta?Rog iertare ca am scris mai sus Uaa in loc de Ua. Am corectat.In sfirsit a inteles cineva ca e vorba de o lampa mai deosebita si de aia intrebam.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări