Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Vizitator calin_rusu

Trafurie realizate pe E+I sunt ceva mai "moderne" decat toroidalele,primele trafuri realizate pe acest pamant au fost cele toroidale,torul era facut dintr-un cerc de o multitudine (manunchi) de sarme de otel ars,idee ce se folosete acum intr-o tehnologie noua asa numitele R-core.Trafurile de care v-am spus mai sus sunt de pe vremea lui Edison,puteti vizita Muzeul Tehnic din Bucuresti. Imi iertati iesirea din topic,dar am tinut sa spun asta.

Toata stima pt Dl Lazaroiu dar, daca bine stiu eu, si tuburile electronice sunt printre primele dispozitive electronice utilizate pe acest pamant. De atunci au aparut si alte dispozitive mai " moderne" dar tuburile inca mai sunt folosite.... :-) Cred ca se poate aplica teoria asta si la trafuri.
Link spre comentariu

Trafurie realizate pe E+I sunt ceva mai "moderne" decat toroidalele,primele trafuri realizate pe acest pamant au fost cele toroidale,torul era facut dintr-un cerc de o multitudine (manunchi) de sarme de otel ars,idee ce se folosete acum intr-o tehnologie noua asa numitele R-core.Trafurile de care v-am spus mai sus sunt de pe vremea lui Edison,puteti vizita Muzeul Tehnic din Bucuresti. Imi iertati iesirea din topic,dar am tinut sa spun asta.

Toata stima pt Dl Lazaroiu dar, daca bine stiu eu, si tuburile electronice sunt printre primele dispozitive electronice utilizate pe acest pamant. De atunci au aparut si alte dispozitive mai " moderne" dar tuburile inca mai sunt folosite.... :-) Cred ca se poate aplica teoria asta si la trafuri.
Tocmai asta am vrut sa subliniez si eu.Din punctul meu de vedere cred ca singura problema la trafurile toroidale ar fi saturatia prematura la frecvente foarte joase (sub 40Hz),deci va fi necesara majorarea "fierului",nu mai vb de trafuri pentru montaje SE ce au componenta DC prin bobina primara si nu au intrefier (sunt unele toruri japoneze care au intrefier).... Incontestabil,trafurile toroidale dar si cele R-core si chiar C-core sunt superioare din multe puncte de vedere celor E+I,dar si E+I au unele avantaje fata de cele enumerate mai sus.Parerea mea este ca unde se va castiga ceva sigur se va pierde altceva,e vorba de un echilibru natural si firesc. Trafurile toroidale mai au un mare neajuns in ceea ce ne priveste; realizarea mult mai dificila in regim DIY.Eu am realizat multe trafuri toroidale dar majoritatea erau pentru 230V~/50Hz (alimentare),dar am realizat si cateva pentru iesire PP,avand ca model practic trafurile de la amplificatorul de 90W VELLEMAN (K4040),un PP cu 4XEL34,dupa care am stabilit niste algoritmi cu ajutorul carora am putut sa calculez si sa realizez practic aceste transformatoare,dar si aici trebuie stabilit CLAR de la bun inceput calitatea miezului,foarte important, metoda cu foarte bune rezultate cu mentiunea ca testul trebuie facut la mai multe frecvente din domeniul audio.
Link spre comentariu
Vizitator calin_rusu

Referitor la tipul si calitatea miezului...Am doua miezuri identice cu cel din poza: D.ext=82mm, D.int=72mm, h=35mm, grosimea tolei 0,2...0,3mm. Miezurile provin de la niste transformatoare de masura Hartmann&Braun de prin anii 70. Pot fi folosite pentru trafuri de iesire intr-un amplif. PP de 10...15W fara pretentii audiofile ?

post-30297-139829417697_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cu aprox 1,75 cm2 nu faci prea mare branza, indiferent de calitatile miezului.

Poi mie-mi ies 3,5 cmp.Oricum e putin si 3,5.Ar merge la un PP mic la limita.ScuzeAm calculat gresitE totusi 1,75 cmp
Link spre comentariu

@Calin_rusu: Esti sigur c-ai masurat bine? Ceva nu se leaga in proportii, masoara direct grosimea torului.@Gabriele: Acum vreo 7-8 ani inca se gasea pe Internet un final cu 6S33S cu transformator fara miez, bobine cuplate in aer, cu o masa deloc neglijabila de cupru. Nu mai tin minte cit dar avea un slew rate fenomenal de mare.

Link spre comentariu

@Calin_rusu: Esti sigur c-ai masurat bine? Ceva nu se leaga in proportii, masoara direct grosimea torului.@Gabriele: Acum vreo 7-8 ani inca se gasea pe Internet un final cu 6S33S cu transformator fara miez, bobine cuplate in aer, cu o masa deloc neglijabila de cupru. Nu mai tin minte cit dar avea un slew rate fenomenal de mare.

Am vazut si eu acea constructie bizara, imi pare rau ca nu am salvat-o, poate stie cineva de ea...
Link spre comentariu

Daca sunteti sigur ca astea sunt dimensiunile,suprafata sectiunii va fi cea din desen,dar proportile diametrelor nu prea se "leaga",probabil au fost ceva transformatoare de curent,altfel la cotele acelea liniile de camp sunt foarte lungi,bineinteles daca ati masurat bine.

De dragul artei puteti bobina niste trafuri de iesire pe ele,sectiunea echvalenta pentru E+I ar fi 5.5cm*2,dar o sa aveti de bobinat asa de multe spire...... :nas:

Posted Image

in desen sunt dimensiunile pe care dv. le-ati spus si pe care eu asa le-am inteles !!!!

Link spre comentariu

Daca sunteti sigur ca astea sunt dimensiunile,suprafata sectiunii va fi cea din desen,dar proportile diametrelor nu prea se "leaga",probabil au fost ceva transformatoare de curent,altfel la cotele acelea liniile de camp sunt foarte lungi,bineinteles daca ati masurat bine.

De dragul artei puteti bobina niste trafuri de iesire pe ele,sectiunea echvalenta pentru E+I ar fi 5.5cm*2,dar o sa aveti de bobinat asa de multe spire...... :nas:

Posted Image

in desen sunt dimensiunile pe care dv. le-ati spus si pe care eu asa le-am inteles !!!!

Domnule "lazaroiu"(cu scuzele de rigoare) asa am gandit si eu initial.Interior 72,exetrior82 ramane miez de 10,dar e impartit la 2(din pacate).deci 1,75 cmp.Dar(cred eu) nu a masurat bine ceva.Nu cred sa fie miez atat de mic.
Link spre comentariu

Am vazut si eu acea constructie bizara, imi pare rau ca nu am salvat-o, poate stie cineva de ea...

Era un profesor la ceva universitate, sirb sau sloven sau slovac, iar "transformatorul" era cam cit o caciula ruseasca ☺ (exagerez, dar nu cu mult...)... se poate 600V/us? sau era 60?...
Link spre comentariu

Pai hai sa vedem un exemplu de primar fara miez.Presupunem ca diametrul interior al bobinei e 50mm iar lungimea bobinei e 30mm (lungimea tubului de plastic pe care bobinez).Folosim sirma de 0.5mm diametru. Pentru o bobina de 3H trebuie sa bobinam 6428sp, pe 108 straturi folosind 1.95Km de sirma. Rezistenta bobinajului va fi 169 Ohmi. Diametrul exterior al bobinei va fi in cel mai bun caz 144mm, asta daca nu avem izolatie intre straturi iar spirele se potrivesc perfect.Sigur, se mai poate optimiza dar fara rezultate spectaculoase. Sa nu uitam ca mai intercalam si secundarul, deci diametrul va fi mult mai mare si odata cu el si rezistenta.Deci se poate face dar cu pierderi mari, atit din cauza rezistentei cit si din cauza cuplajului care va fi mult mai mic.Referitor la slew rate, acesta va depinde de capacitatile parazite ale bobinajului. Sa nu uitam numarul mare de spire, deci ne asteptam la capacitati mari.

Link spre comentariu

Domnule "lazaroiu"(cu scuzele de rigoare) asa am gandit si eu initial.Interior 72,exetrior82 ramane miez de 10,dar e impartit la 2(din pacate).deci 1,75 cmp.Dar(cred eu) nu a masurat bine ceva.Nu cred sa fie miez atat de mic.

Sigur ca aveti dreptate,dar cred ca ceva nu este in regula cu dimensiunile date.Din poze si raportat la dimensiunile specificate nu pare a avea o grosime de doar 5mm "pachetul" de banda .Cred ca diametrul exterior este de 92mm,sau cel interior este de 62mm.Ar trebui pozat langa o banala rigla....

Posted Image

@;Scuze,am postat in acelasi timp.....

Link spre comentariu
Vizitator calin_rusu

@ O sa incerc sa-l bobinez sa vad ce o sa iasa.... :nebunrau: Se aplica aceleasi reguli ca si la transformatoarele E+I ? Ma refer la fazarea bobinelor, primare si secundare intercalate etc....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări