mișa Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 A dori un amplificator doar hand made e o moda, o moda a oamenilor bogati sau care vor sa para mai deosebiti ca ei asculta la amplificator cu carcasa din lemn de nuc altoit cu frasin (de exemplu). Sunt multe mode. Ceva de spus ontopic ai ? Nu e intotdeauna adevarat. Chiar aici pe forum sunt foarte multi oameni care asculta la amplificatoare si boxe home made, unele foarte bine lucrate atit electric cit si estetic. Faptul ca iti doresti un traf DIY e doar chestie de optiune. Eu ascult muzica doar pe amplifuri si boxe DIY ca asa imi place, deci sunt un mare bogatan snob. (macar de-ar fi asa... ) Care ar fi problema daca cineva doreste ca ampliful lui sa arate bine sau intr-un anumit fel?Evident, exista multi snobi in domeniu, dar pe aici, pe forum, nu am prea vazut. Atita vreme cit nu atribui unor materiale proprietati fantasmagorice e ok. De exemplu daca folosesti lemn de nuc pentru ca e frumos e ok. Daca il folosesti pentru ca e antirezonant si nu interfera cu lampile, deja ai o problema. Acest mod de abordare e valabil si la transformatoare. Daca supradimensionezi traful si il faci dupa o anumita "reteta" pentru a avea banda de trecere mai mare si pierderi mai mici e ok, chiar daca e mai greu de facut si costa mai mult. Daca faci asta pentru "fenomenul psihoacustic" incepi sa cazi in latura "cu probleme". Totul depinde de abordare. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 .. inca nu exista miezuri E+I de 0,05mm dar miezuri C-core exista...Daca va referiti la grosimea tolelor, sa stiti ca exista. Mai bine zis, existau acu vreo 25-30 de ani si in Romania tole tip manta din permalloy avand 0,05mm grosime. S-au folosit un timp la confectionarea de transformatoare de masura. Dimensiunile lor erau compatibile cu tolele pistoalelor de lipit Radio-Progres. Asa ca le-am folosit corespunzator ;-) Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Cu exceptia snobilor nimeni nu e snob pentru ca prefera doar hand made. Nu am nimic cu hand made pentru ca daca as avea nu ar mai avea sens sa mai construiesc vreodata ceva. Sa raminem la transformatoare.Supradimensionarea OT nu e cea mai buna solutie. Merge dar nu se poate forta nota. Mult mai bine ar fi sa se mearga pa calitatea miezului ca la cupru nu e o deferenta asa de mare ca la miez. Tolele pot avea pierderi intre 1 si 5 W/kg la 1,5T si 50Hz si nu am dat valorile extreme. Pe linga asta mai exista diferente de permeabilitate sau de Bmax, diferente ce fac ca diferenta in realitate sa fie si mai mare. A merge pe calitate e mult mai bine decit a supradimensiona un miez de proasta calitate. A supradimensiona un miez de buna calitate insa... Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Propun sa identificam niste metode practice pentru determinarea calitatii miezurilor , datele obtinute pot ajuta foarte mult la optimizarea calculelor si a constructiei unui transformator. Personal inaintea de orice bobinez un primar si secundar cu o suta de spire ,incerc apoi sa-mi dau seama de comportamentul lui si de regula ajuta, aveti alte propuneri ? Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Propun sa identificam niste metode practice pentru determinarea calitatii miezurilor , datele obtinute pot ajuta foarte mult la optimizarea calculelor si a constructiei unui transformator. Personal inaintea de orice bobinez un primar si secundar cu o suta de spire ,incerc apoi sa-mi dau seama de comportamentul lui si de regula ajuta, aveti alte propuneri ?E cea mai simpla, cea mai la indemina si cea mai buna metoda dintre cele accesibile la nivel DIY pentru a determina Bmax acceptata de miezul care ne cade in mina. Abia daca cunoastem Bmax putem cu adevarat sa determinam nr de sp/V si se calculeaza cu binecunoscuta formula :Vrms = 4.44*f*N*A*BmaxA spune ca C-core se calculeaza diferit de EI-core e o greseala. La diversitatea de miezuri care exista putem intilni miezuri C-core cu Bmax mai mare decit EI tot asa cum putem intilni EI cu Bmax mai mare decit C-core, nu se poate generaliza. De fapt putem intilni chiar la aceleasi tipuri de miez, EI sa zicem, o diferenta foarte mare la calculul sp/V. Singurul criteriu adevarat de calcul e Bmax iar acesta trebuie determinat daca lucram cu un miez de a carui calitate nu stim nimic. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Sigur ca e importanta calitatea miezului. Miezurile cu permeabilitatre mare, gen permalloy, se satureaza foarte usor si sunt bune pentru trafuri de intrare. E oarecum pacat sa folosesti permalloy cu intrefier, chiar si pentru trafuri interstage daca prin astea circula curent continuu. Pentru iesire SE, eu zic ca nu-s bune. Au fost folosite miezuri exotice in diverse amplificatoare in special japoneze, miezuri despre care mare lucru nu stiu, dar stiu ca daca erau foarte bune s-ar fi raspindit. Crede-ma, nu pretul acestor miezuri a impiedicat utilizarea lor.La un miez folosit in audio e foarte importanta precizia executiei si precizia mecanica a tolelor. Astfel, daca apar diferente de dimensiuni, bavuri, indoituri, apar in suprafata de contact a tolelor zone mai apropiate si zone mai departate. Majoritatatea liniilor de cimp se vor inchide prin zonele mai apropiate, saturind local anumite portiuni. In acea situatie portiunea saturata va creste ca dimensiune cu intensitatea curentului, generind neliniaritati si respectiv distorsiuni. Asta e motivul pentru care suprafetele de contact ale miezurilor C sunt slefuite oglinda si au "semn" pentru potrivirea corecta a miezurilor (punct de vopsea de exemplu) De asemenea, daca desfaci un traf performant cu tole, vei constata ca tolele nu au bavuri si sunt identice, probabil taiate pe aceeasi masina, nu doar pe acelasi model de masina. Link spre comentariu
ggg Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Abia daca cunoastem Bmax putem cu adevarat sa determinam nr de sp/V si se calculeaza cu binecunoscuta formula :Vrms = 4.44*f*N*A*BmaxA spune ca C-core se calculeaza diferit de EI-core e o greseala.Personal constat o inconsecventa iesita din comun. Mai devreme spuneai ca socotelile se fac diferit . Ca pana la urma sa o inchei apoteotic tot cu formulele pt trafuri de alimentare.Bmax...ok. Dar cu H-ul ce facem ? Ca fara H nu exista Bmax si vice-versa.Dar cu distributia liniilor de camp ce se intampla ??? Functionarea optima a unui transformator de iesire, depinde de mai multi parametrii care trebuiesc neaparat sa fie intr-o corelatie . Nu poti sa te blochezi intr-un singur parametru pt ca el (singur ) nu este de interes pt nimeni.Daca tot se doreste o discutie utila , cred ca este mai buna ideea lui Blue. Cel putin discutia ar incepe dintr-un punct care se poate dezvolta intr-un mod, care sa aiba sens....parerea mea . Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Personal constat o inconsecventa iesita din comun. Mai devreme spuneai ca socotelile se fac diferit . Ca pana la urma sa o inchei apoteotic tot cu formulele pt trafuri de alimentare.Bmax...ok. Dar cu H-ul ce facem ? Ca fara H nu exista Bmax si vice-versa.Dar cu distributia liniilor de camp ce se intampla ??? ...Daca tot se doreste o discutie utila , cred ca este mai buna ideea lui Blue.Ar fi bine daca ai intelege despre ce se vorbeste. Eu am spus ca la acelasi Bmax, C-core si EI-core se calculeaza la fel sp/V. Acea formula e valabila si la C-core si la EI. Dl Lazaroiu a apus ca se calculeaza diferit dar ce-i drept fara sa precizeze la ce B, presupunind oarecum ca intotdeauna Bmax la C-core e mai mare decit la EI. De fapt cred ca unicul lucru ce te deranjeaza e ca am o alta parere decit dl. Lazaroiu, cum am o disputa cu el hop si tu ca un paj de curte sa-l aperi ca si cind tu ai putea aduce argumente mai bune ca el. Nici nu intelegi despre ce se vorbeste. Prin ceea ce propunea blue, lucru cunoscut dealtfel, se masoara un curent si o tensiune iar apoi printr-un calcul sumar se determina fie Bmax fie sp/V, depinde ce vrei sa calculezi in functie de necesitate. Vorbesc despre aceeasi metoda de care pomenea blue. Link spre comentariu
ggg Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Ar fi bine daca ai intelege despre ce se vorbeste.Nu sunt avocatul nimanui . Dar cand citesc un forum, doresc sa vad discutii cu cap si cu coada. Nu alte incapataneli citite ca franturi de prin tot felul de fituici . Asa ca lasa -ma pe mine . Ai grija sa intelegi ce citesti .Nu vrei sa pricepi si pace ca in momentul in care spui B fara H , nu vorbesti despre transformatoare, nu vorbesti despre curent alternativ . Tu faci confuzii crase intre B care inseamna densitatea fluxului magnetic si u(0) care este permeabilitatea intiala a miezului. Observ ca vrei sa faci performanta la posturi per minut . Dar macar ai grija ce scrii. Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Nu vrei sa pricepi si pace ca in momentul in care spui B fara H , nu vorbesti despre transformatoare, nu vorbesti despre curent alternativ . Tu faci confuzii crase intre B care inseamna densitatea fluxului magnetic si u(0) care este permeabilitatea intiala a miezului. Arata-mi unde confund B cu miu. Cum adica miu e permeabilitatea initiala a miezului ?Ba vorbesc exact despre curent alternativ, acea formula se refera la curentul alternativ, chiar daca nu pomenesc de H si nici nu ai nevoie sa stii cit e H. In momentul in care creste H fara sa mai creasca B, scade miu si se intra in saturatie. Link spre comentariu
ggg Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 chiar daca nu pomenesc de H si nici nu ai nevoie sa stii cit e H.Aoelu !!! Cu asta m-ai lasat fara niciun fel de replica. Pai atunci pt ce te mai preocupa tensiunea,curentul si spirele din primar !??? Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 B si H sunt relationate prin miu. Se poate calcula H dar nu e necesar. De fapt in acea formula nici nu intra. Vreau sa vad cum crezi tu ca trebuie calculat Bmax, sau daca crezi ca trebuie H sa vedem cum calculezi H si care sunt concluziile tale in legatura cu testatul miezurilor. Nu e destul sa spui ca nu e asa fara sa spui cum crezi tu ca trebuie testate. Eu m-am pronuntat. Link spre comentariu
ggg Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 De fapt in acea formula nici nu intra.Am ajuns de unde am inceput . Formulele exista pt a le aplica intr-un anumit caz. Algebra este aceeasi dar parametrii se pot schimba, in functie de caz. Daca le folosim fara sa stim ce anume afecteaza , le aplicam degeaba .http://www.circuiteelectrice.ro/curent- ... -de-masura Link spre comentariu
zbodeoc Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Vreau sa vad cum crezi tu ca trebuie calculat Bmax, sau daca crezi ca trebuie H sa vedem cum calculezi H si care sunt concluziile tale in legatura cu testatul miezurilor.Chiar vreau sa vad cum imi interpretati acest grafic de "uz intern", cu amanunte nu cu povesti. Din cind in cind trebuie sa ne oprim din polemici din astea stiintifico-fantastice, sa se mai aleaga si altii cu cite ceva, sau nu?!Si ca sa sa fie si mai specific, cite 6S33S pot "convietui" pe fiecare craca intr-un SE? Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 BRRR...n-am inteles nimic! Cite "craci" sunt in SE? Te rog explica putin graficele interne. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum