THOMAS Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Pentru mine concluzia este clara: nu poti realiza in conditii de amator (DIY) transformatoare bune sau chiar foarte bune daca nu stim NIMIC despre miezul folosit,iar pentru asta trebuie "rabdarea" colegului si ma mai gandesc: de ce naiba sa construim trafuri si alte cele daca pana la urma gasim amplificatoare construite gata????? Weekend placut! Link spre comentariu
zbodeoc Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Dar eu cred ca nu socotelile sunt vreo problema avand in vedere ca in forum au "curs tone" de formule, pagini scanate, documente integrale despre calculul transformatoarelor . Ci mai degraba este o problema de intelegere a fenomenului pt ca asta pune in dificultate punerea in aplicare a acestor formule .Iar cind fenomenul la care se inhama entuziastii este de natura (intrunita) electro-chimico-mecano-termo-simetrico-magnetica nu-i de mirare ca topicul asta e pururi up!Va salut si eu, ramine cum am stabilit! Link spre comentariu
AlpHso Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 The voltage developed by transformer action is given by E = 4.44× f × N× Bmax ×Acore Where E = rated coil voltage (volts), f = operating frequency (hertz), N = number of turns in the winding, Bmax = maximum flux density in the core (tesla), and Acore, = cross-sectional area of the core material in Sq. metres. In addition to the voltage equation, a power equation expressing the volt-ampere rating in terms of the other input parameters is also used in transformer design. Specifically, the form of the equation is VA = 4.44× f × N× Bmax ×Acore × J ×Acond Where, N, Bmax, Acore and f are as defined above, J is the current density (A/ sq. mm), and Acond is the coil cross-sectional area (mm2) in the core window; of the conducting material for primary winding. J depends upon heat dissipation and cooling. Sursa: http://www.energymanagertraining.com/Co ... ORMERS.pdf Eu ma retrag din aceasta discutie! Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 @AlpHso, Exact. La aceeasi Bmax, aceeasi sectiune a miezului si aceeasi frecventa se calculeaza la fel numarul de sp/v indiferent daca e EI sau C-core. Pot diferi pierderile dar asta se reflecta la curentul de mers in gol nu la sp/V. Una e sa avem pierderi mari sau mici si alta e sa fie limitata banda de frecventa datorita saturarii, atingerea lui Bmax. Cind se ajunge la saturatie nu se mai transmite in secundar tensiune/curent/putere. Miezul C-core poate fi cu cele mai mici pierderi din lume, zero chiar, zero latime a curbei de histerezis si zero pierderi prin curenti turbionari, dar cind se ajunge la saturatie, adica la Bmax, nu se va mai transmite in secundar nimic peste punctul de saturatie (Bmax).La aceeasi Bmax se calculeaza la fel sp/V.Calitatea miezului influenteaza sp/V in masura in care are alta Bmax. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Pentru mine concluzia este clara: nu poti realiza in conditii de amator (DIY) transformatoare bune sau chiar foarte bune daca nu stim NIMIC despre miezul folosit,iar pentru asta trebuie "rabdarea" colegului si ma mai gandesc: de ce naiba sa construim trafuri si alte cele daca pana la urma gasim amplificatoare construite gata????? Weekend placut!De ce facem trafuri de iesire? Exista mai multe raspunsuri. Eu de exemplu fac trafuri de iesire pentru ca vreau ca amplificatoarele facute de mine sa aiba si amprenta sonora tot facuta de mine. Bineinteles, nu intotdeauna reuseste din prima...nu demult am avut un mic esec dar asta conteaza mai putin. Conteaza experienta acumulata. In al doilea rind, unele persoane la care le-am facut amplifuri, dupa ce le-am prezentat variantele, au ales clar: "As dori totul custom, hand made, unicat, inclusiv traful de iesire si traful de alimentare." si nu e un caz singular, al unui excentric.Unii construiesc trafuri de iesire in speranta ca vor cheltui mai putini bani. De multe ori, situatia asta duce la economii, dar si calitatea lasa de dorit. In zilele noastre, daca vrei un amplificator performant cu lampi, trebuie sa te astepti sa bagi mina in buzunar destul de adinc. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Eu mi-as dori (asta-i lista de Craciun) sa fac un amplif care sa n-aiba amprenta mea in alta parte decit in aspect... deci e simplu! @AlpHso, Exact. La aceeasi Bmax, aceeasi sectiune a miezului si aceeasi frecventa se calculeaza la fel numarul de sp/v indiferent daca e EI sau C-core.Exact. Inseamna ca C-core e facut din tabla de E+I, go figure... Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 A avea un amp unicat, hand made, tine de snobismul clientului. Nu vad de ce ar deranja pe cineva un tip de amplificator facut pe banda din care mai exista un 1 milion de examplare atita timp cit suna bine.Treaba cu amprenta sonora e o alta discutie. Unii prefera o amprenta sonora altii prefera ca amplificatorul sa redea fidel ceea ce intra. Mi sa intimplat sa ascult la radio convorbiri idioate doar pentru ca vocile se auzeau foarte bine. Aceleasi idiotenii nu le-as fi putut suporta mult daca le-as fi ascultat live. E o chestiune pur subiectiva. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Nu exista amplificator cu transformator de iesire care sa nu aiba amprenta sonora. Asta e motivul pentru care si astazi se fabrica astfel de amplificatoare. Cine vrea amplif fara amprenta sonora sau ma rog, minima, trebuie sa uite de lampi si trafuri de iesire. Important e ca acea amprenta sonora sa fie placuta.Chiar am facut un mic, mic studiu despre comportamentul unui amplif PP cu lampi si traf de iesire, comparativ cu maximizarile digitale care se fac pe inregistrarile moderne pe CD sau DVD. Am tras niste concluzii foarte interesante. Bineinteles ca pot avea loc multe discutii, unele chiar idioate. Totusi, tinind cont de faptul ca transformatorul de iesire e piesa cea mai importanta intr-un amplificator cu lampi si e cea care de cele mai multe ori diferentiaza amplificatoarele, e bine sa fie privita ca atare. Chiar si in aceste conditii, exista posibilitatea de a nu purta discutii idioate si extremiste. Faptul ca prefer sa dau "nota" amplificatorului echipat cu traf facut de mine comparativ cu un traf cumparat e o problema de optiune personala. Nu trebuie sa faci ca mine, dar nu inteleg ce nu iti convine. Eu nu fac amplificatoare in serie. Nu sunt producator de echipamente audio. Imi plac amplificatoarele facute bine, care suna bine si arata bine si care rezista la trecerea timpului iar daca sunt unicat au un punct in plus. Atita tot. Daca astea sunt preferintele mele crezi ca pot proceda altfel? Daca nu pot face asa, mai bine nu fac nimic. Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 @misa, Nu stiu de unde ai inteles ca ma deranjeaza ca preferi ca amplificatorul sa aiba o anumita nota personala. Si eu prefer amplificatorul care poate in vreun fel sau altul sa imbunatateasca informatia sonora in orice fel poate (armonici de exemplu). De asta pomeneam de acele discutii idioate care par ascultabile (pentru mine) daca le aud printr-un amplificator cu o anumita amprenta sonora. Chiar daca altcineva ar avea o alta preferinta dacit a mea, intr-o chestiune atit de subiectiva si personala, nu ar putea sa ma deranjeze acest lucru. Gusturile nu se discuta cind vorbim de placerea fiecaruia. Cind vorbim de electronica, in schimb, unde teoria e precisa iar totul e masurabil atunci putem discuta.Sa raminem ontopic, motive pentru a construi OT avem destule. Link spre comentariu
ggg Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 A avea un amp unicat, hand made, tine de snobismul clientului.E grav ce spui tu aici . Ca mai amestecam trafurile din punctele de transformare cu cele step-down adaptoare de impedanta , este una . Dar ca sunt oamenii care o viata intreaga umbla dupa sunetul corect , este altceva . Iar ce-ai tu scris aici, este un afront adus direct celor care depun eforturi substantiale pt imbogatirea experientei lor , in domeniu . Nasol . P.S. Apropos...pierderile conteaza in tot timpul functionarii transformatorului , pt ca ele nu sunt constante .B-ul nu este constant,H-ul nu este constant...doar u(0). Iar inductia si inductanta nu sunt chiar similare. La statiile de transformare este altceva pt ca frecventa este tot timpul 50 Hz. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Da, normal, sa raminem ontopic. Ideea e ca daca vrei sa construiesti ceva mai deosebt trebuie sa faci ceva specific. De exemplu, niste bobine pe ferita de 40uH pe ferita am preferat sa le fac eu. Sunt convins ca sunt rigidizate cu epoxi, stiu ca au valoarea dorita, au exact dimensiunea dorita etc... http://dl.dropbox.com/u/3712780/P1050568.JPG Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 A avea un amp unicat, hand made, tine de snobismul clientului. E grav ce spui tu aici .... Clientul care vrea sa aiba numai el si doar el un anumit tip de amplificator e un snob. Un amp de serie care nu e bun doar pentru ca mai au si altii chiar daca suna bine e snobism. Eu nu critic constructorul ci clientul snob. Din punctul de vedere al constructorului daca i se cere un hibrid cu diode cu Si + diode cu vid (vacuum) atunci il face cita vreme clientul plateste iar clientul e multumit. Iar ce-ai tu scris aici, este un afront adus direct celor care depun eforturi substantiale pt imbogatirea experientei lor , in domeniu . Nasol . Unde vezi tu afrontul? Ceva de spus ontopic ai ? Cum crezi ca se calculeaza numarul de sp/V la C-core ? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Snob = Persoană care admiră și adoptă fără discernământ și cu orice preț tot ce este la modă. Daca un amplificator este unicat posesorul nu poate fi numit snob ci dimpotriva! Cat timp nu iti iei un amplificator marca X sau marca Y care este pe piata inseamna ca nu esti in ton cu moda! Deci folosirea cuvantului snob este gresit folosita in mesajele anterioare. Sa-l traga cineva de urechi pe Antonio Stradivari ca a creat viorile Stradivarius! Trebuia sa ramana in rand cu lumea si sa nu faca ceva diferit si deosebit. Putem privi trafurile de iesire cum privim si difuzoarele. Sunt multe marci cunoscute, sunt unele facute in mici manufacturi si toate se doresc cele mai bune. Ramane la latitudinea cumparatorului(influentat puternic de politica de marketing) de a stabili ierarhia intre ele. O nota muzicala reprodusa de un instrument cu coarde , unul de percutie si unul de suflat nu este identica si toate redau aceeasi nota. Nu putem impune crearea unui instrument muzical ideal, deci nu putem impune nici crearea unui traf de iesire unic. Desi peste tot se tot predica liniaritate, subtil fiecare producator incearca sa isi puna o amprenta care sa placa cumparatorilor si care sa aduca cati mai multi $ in contul companiei producatoare. Este clar ca un miez C-core este diferit de un miez E+I (insusi tehnologia pune o bariera intre cele doua, inca nu exista miezuri E+I de 0,05mm dar miezuri C-core exista), de aceea firmele producatoare folosesc si E+I si C-core (nu mai amintesc si materialul din care sunt facute pentru a nu largi si mai mult ringul) pentru a lasa clientul sa aleaga ce ii place. Ei nu produc un singur sortiment ci cat mai multe pentru ca si gusturile oamenilor nu sunt la fel. Deci deviza lor este pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele. Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Snob = Persoană care admiră și adoptă fără discernământ și cu orice preț tot ce este la modă. Daca un amplificator este unicat posesorul nu poate fi numit snob ci dimpotriva! Cat timp nu iti iei un amplificator marca X sau marca Y care este pe piata inseamna ca nu esti in ton cu moda! A dori un amplificator doar hand made e o moda, o moda a oamenilor bogati sau care vor sa para mai deosebiti ca ei asculta la amplificator cu carcasa din lemn de nuc altoit cu frasin (de exemplu). Sunt multe mode. Ceva de spus ontopic ai ? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Pai nu ai citit si ultimul paragraf??? Ok reformulez mai scurt: trafurile de iesire ca si multe alte lucruri de pe lumea asta sunt facute pentru oameni deci cum gusturile oamenilor sunt diferite si trafurile sunt produse intre-o gama larga iar ierarhia este facuta de cumparatori.Sunt cativa useri aici care au experienta in bobinarea trafurilor C-core (si mai multi useri care au experienta cu E+I), deci cei care doresc sa isi bobineze singuri trafurile pot pune o intrebare aici si sigur nu raman fara raspuns. Oricum eu prefer sa apelez la cineva cu experienta daca doresc sa am niste trafuri de iesire DIYpentru ca nu imi permit luxul de a plati numeroasele rebuturi pana ajung sa capat experienta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum