Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Am o intrebare... Am stricat carcasa unui transformator de iesire si tre' sa fac alta. Era turnata si coapta. Nu am gasit coala de fibro-textolit, dar am cumparat cablaj imprimat cu insertie de panza, simplu placat, din care am confectionat bucatile carcasei. Vreau sa o asamblez. Ma intereseaza daca foita de cupru de pe placute are vreo influenta asupra transformatorului si daca e necesara sau obligatorie corodarea acestuia. Cuprul este neferos, neconectat la nimic si nu ar trebui sa aiba treaba cu fluxul din miez... Multumesc.

Link spre comentariu

Pai daca se constituie intr-o spira care infasoara miezul...o sa ai probleme. Si o sa se constituie...macar "gulerele" carcasei, care tin spirele la un loc, si tot o sa -ti puna probleme daca undeva nu intrerupi stratul de cupru. Eu as coroda totul.

Link spre comentariu

Pai daca se constituie intr-o spira care infasoara miezul...o sa ai probleme. Si o sa se constituie...macar "gulerele" carcasei, care tin spirele la un loc, si tot o sa -ti puna probleme daca undeva nu intrerupi stratul de cupru. Eu as coroda totul.

Teoretic e o "spira", prin faptul ca inconjoara miezul, insa nu are continuitate o fata cu cealalta sau cu capacele, nu are nici conexiuni electrice, de aceea m-am gandit ca se poate comporta, cel mult, ca un ecranaj.
Link spre comentariu

O spira in scurt tot spira in scurt ramane, fie ca ea e constituita din paralelipipedul dreptunghic in care intra tolele sau de capetele ce incojoara bazele acestuia.Se pot lasa mici insule pe marginea carcasei pt conectarea capetelor bobinajului.

Link spre comentariu

Pentru LoneriderAI dat raspunsul singur: "de aceea m-am gandit ca se poate comporta, cel mult, ca un ecranaj."Fa un experiment si executa transformatorul cu "ecranaj" ( sa zicem) si fara. Si apoi masoara L.Si te lamuresti imediat.(ce mai ieftin "L metru" gasesti la adelaida undeva in jurul a 260 lei) :101am si eu 3 amplificatoare in lucru- poate schimbam ceva impresii.Iti doresc succes! :aplauze

Link spre comentariu

Pentru LoneriderAI dat raspunsul singur: "de aceea m-am gandit ca se poate comporta, cel mult, ca un ecranaj."Fa un experiment si executa transformatorul cu "ecranaj" ( sa zicem) si fara. Si apoi masoara L.Si te lamuresti imediat.(ce mai ieftin "L metru" gasesti la adelaida undeva in jurul a 260 lei) :101

Am dat cuprul jos. Am iesit mai ieftin, pe moment, ca nu-mi permit, acum, un L-metru
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Vin si eu cu o intrebare...Detin doua perechi de miezuri dublu C-core cu sectiunea de 9 cm2 si doua cu tola normala, grosime 0.35 sectiunea 25 cm2.Fereastra e aceiasi (12 cm2) si pt C-core si pt tola E+I. Cu acelasi numar de spire, obtin cam aceiasi inductanta atat pe cele cu tola normala cat si pe c-core. Doresc sa folosesc miezurile pt un push-pull cu gu50 si stau pe ganduri... Sa folosesc miezurile c-core sau cele normale?

Link spre comentariu

În acest caz tolele E+I asigură o geometrie mult mai bună a miezului, deci în cazul unui amplif stereo, vei avea diferenţe minime între cele două trafo de ieşire.

Link spre comentariu

Or asigura geometrie dar cred ca o sa inclin pe cele C+C. Teoretic pt aceiasi inductanta as folosi mult mai putina sarma deci avantaj rezistenta in Cc mult mai mica si greutatea, volumul care sunt mici fata de E+I...Ca o comparatie, miezul din transformatorul TEMP are inductanta la jumatate fata de cele C+C cu acelasi numar de spire...

Link spre comentariu

Ultima frază n-am înţeles-o, probabil e vorba de miezul de trafo Temp2 faţă de cel de trafo Temp6/7...M-ar fi încîntat şi pe mine miezurile C+C din Temp6, dar au o diferenţă cam de 10% la secţiuni, feţele care se îmbucă, dacă aş fi avut miezuri de la Philips, tv Grundig... era altă poveste, alea chiar se potrivesc. Aşa că le-am degradat ptr trafo de reţea, adică tot ptr ce au fost gîndite de rus.

Link spre comentariu

Eram eu cu vinul in creier cand am postat.Deci ca o comparatie bobina cu miezurile din discutie respectiv dublu C-core are aceiasi inducatanta ca o bobina pe miezul E+I de 25 cm2 si dubla fata de o bobina cu miezuri C din Temp 6,7. Toate bobinele au acelasi numar de spire, miezurile dublu c-core au 9cm2 iar miezul de temp tot 9...

Link spre comentariu

Exact ce spuneam, diferenţe de presare a pachetului de tole la miezurile C ordinare, cele din Temp ar fi trebuit să aibă suprafaţa de contact fix de 4x2cm fiecare, adică o secţiune totală de 16cm2 în conformitate cu puterea trafo, mai puţin pierderile şi rezerva lăsate de proiectant (circa 200W utili din circa 250 teoretici). Am întîlnit şi unele presate mai tare (4x1,9cm) împerecheate aiurea cu unele mai blege (4x2,1cm sau cu un colţ teşit...).----------------------Înţeleg că ai făcut o bobină în care ai introdus pe rînd miezuri diferite? O dată E+I, apoi dublu C+C şi C+C simplu? O poză ar fi relevantă.

Link spre comentariu

Buna ziua tutulor!!Am o dilema cu doua transformatoare de iesite facute de mult, si nu mai vreau sa rebobinez pentru un 6p3s PP si nu pot sa ma decid care varianta ar fi mai buna ,va dau niste date:amplificatorul va functiona la B+400V UL clasa AB1Optiunile pentru 8Ohm Raport: 22.3 la 1 (3 secundare in serie) Raa in jur de 4k(daca am calculat bine) 30.7 la 1 (2 secundare in serie) Raa in jur de 9k(daca am calculat bine)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări