Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Atît are secţiunea din mijlocul carcasei, doar 12cm2? Ar merge uşor ptr un amplif în clasă A cu 6n3C (vreo 5-7W), sau unul în contratimp cu EL84 (10-12W), sau mai restrîns la bas cu 6n3C, cum sînt cele de chitară.

Link spre comentariu

@Sandu... : Operatiunea necesita un pic de experienta cu materialele si putin curaj. Plasticul acela, sau ce-o fi, nu se topeste atit de usor, in definitiv a fost pus acolo respectind niste clase de temperatura. Ideea e ca daca are tendinte sa se inmoaie sa nu exerciti nici-o forta directa pe el, dar n-ar trebui sa ajungi pina la acea temperatura... Mai departe pregatesti o menghina pe bacurile careia pui niste hirtie igienica, peste care vei potrivi unul din capetele rotunjite de miez. La capatul opus folosesti o cheie franceza, de exemplu, pe care ai bandajat-o in prealabil tot cu hirtie sau cu piele. Fara sa exerciti prea multa forta miezul "iti spune" daca-i pregatit sa iasa sau nu. Incepe cu temperaturi moderate; dupa ce-ti reuseste o data ai sa te miri ce simplu este... Mie imi ies "operatiunile" astea si folosind doua manusi de sudor, din piele, si eventual un mops din acela ca de jucarie care casca gura suficient de mare

@Zal: Cred ca echivalenta de sectiune E+I depaseste 20cm², e foarte potent miezul...

Link spre comentariu

Da .Atat este sectiunea 3x4 cm.Am facut un traf pe C core de 11 cm2 pentru un se cu 6P36 si basul nu reprezinta o problema pantru aceasta sectiune.Amplificatorul se afla in lucru (carcasa).Aceste miezuri sunt foarte promitatoare deoarece au fereastra foarte mare (bobinaj cu sarma groasa, izolatie generoasa etc)Problema este sa le pot desface fara a mutila carcasa.Multumesc Zbodeoc.Am sa incerc metoda propusa de tine.

post-27146-139829373601_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu desfac miezurile lacuite cu o suflanta de aer cald cu reglaj electronic de temperatura si afisaj digital cu temperatura reglata la 170 - 190 grade si nu se topeste plasticul. Pe cele mai mici cu statia de aer cald pentru smd-uri. Dar am gasit si cateva transformatoare cu lacuri ciudate (de provenienta europeana) ce a fost imposibil sa le desfac la orice temperatura am incercat. La un transformator de linii de exemplu nu am putut scoate ferita decat atunci cand am ajuns cu temperatura de am topit plasticul carcasei dar lacul a ramas tot rigid si l-am indepartat cu briceagul. Cele de provenienta asiatica se desfac fara probleme. Nu trebuie nimic fortat. Cand miezul si-a uniformizat temperatura se desface usor. Secretul consta in a sufla cu aer de aceiasi temperatura sa nu topesti plasticul carcasei.

Link spre comentariu

... Dar am gasit si cateva transformatoare cu lacuri ciudate (de provenienta europeana) ce a fost imposibil sa le desfac la orice temperatura am incercat. La un transformator de linii de exemplu nu am putut scoate ferita decat atunci cand am ajuns cu temperatura de am topit plasticul carcasei dar lacul a ramas tot rigid si l-am indepartat cu briceagul.

Asa e, am intilnit si eu, dar acelea nu sint "lacuri" ci rasini epoxidice. Ca sa nu pierd vremea razuiesc putin din acel "lac" si-i testez inainte comportamentul la temperatura. In cazul rasinilor epoxidice n-am nici-o solutie minune, doar rabdare si indeminare. Si inca ceva, cu statia de aer cald incalzesti cu greu transformatoarele mari in mod uniform; la "categoria" SMD merge fara indoiala...
Link spre comentariu

Salutare. Am doua transformatoare ca cel din imagine. Sunt luate din doua TV Venus 4, dezafectate. Pentru ce sunt (au fost) sau la ce le-as putea folosi, in varianta in care sunt bobinate acum (adica bobinajul de fabrica)?

Link spre comentariu

Salutare. Am doua transformatoare ca cel din imagine. Sunt luate din doua TV Venus 4, dezafectate. Pentru ce sunt (au fost) sau la ce le-as putea folosi, in varianta in care sunt bobinate acum (adica bobinajul de fabrica)?

Sunt trafuri de cadre.Au 4 cmp si se pot folosi pentru un SE mic,fara pretentii.
Link spre comentariu

Da .Atat este sectiunea 3x4 cm.Am facut un traf pe C core de 11 cm2 pentru un se cu 6P36 si basul nu reprezinta o problema pantru aceasta sectiune.Amplificatorul se afla in lucru (carcasa).Aceste miezuri sunt foarte promitatoare deoarece au fereastra foarte mare (bobinaj cu sarma groasa, izolatie generoasa etc)Problema este sa le pot desface fara a mutila carcasa.Multumesc Zbodeoc.Am sa incerc metoda propusa de tine.

Incearca sa fierbi transformatorul in apa timp de 15-20 de minute, dupa care incerci sa-l desfaci cat timp este cald.
Link spre comentariu

Pot folosi un transformator cu sectiune 7 cm2 la un amplificator SE cu 6p3s (pentru chitara)? Cum trebuie sa bobinez primarul si secundarul, ca nu am reusit sa ma edific din ce am gasit sa citesc. Schema e mai jos.

Link spre comentariu

Daca-mi permiteti o exprimare din tot ce am construit pana acum cu transformatoare si fara reactie negativa suna ca o tinichea. Numai reactia negativa poate corecta nelinearitatile transformatorului de iesire sa sune "cat de cat" omeneste.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări