csongore Postat Octombrie 5, 2011 Partajează Postat Octombrie 5, 2011 Un tabel facut de mine pentru calcularea transformatorelor cu o oarecare precizie, poate contine cateva greseli dar e un inceput icon_jook Link spre comentariu
nouvenit Postat Octombrie 9, 2011 Partajează Postat Octombrie 9, 2011 Am inceput sa bobinez un transformator de iesire pentru un PSE cu 2 6p3s in paralel, Ra 1.8k, Rs 4 ohmi, 1600 spire pentru primar dispuse in 4 sectiuni de cate 400, 75 spire pentru secundar dispuse in 3 sectiuni a cate 25 spire (bifilar Fi 0.8), dar intre primar si secundar am masurat o capacitate de 5,2 nF, ceea ce mi se pare exagerat de mult. Mai trebuie sa adaug 31 spire pentru secundar la 8 oameni, si astept ca aceasta valoare sa creasca.Am vazut un trafo out GU50 PP facut de domnul Lazaroiu care avea 790pF intre primar si secundar, iar valoarea masurata de mine mi-a cam taiat avantul, presupun ca va avea un raspuns la frecvete inalte destul de limitat.Poate sa-mi spuna cineva cat de rea e situatia... trebuie sa il refac, sa folosesc alta izolatie intre primar si secundar? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 9, 2011 Partajează Postat Octombrie 9, 2011 N-are treaba capacitatea primar-secundar cu limitarea frecventei .Inductanta de pierderi conteaza , care se reduce asa cum ai facut , prin bobinare intercalata Link spre comentariu
nouvenit Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 Multumesc pentru lamurire.Pentru masurarea inductantei primarului trebuie sa construiesc un L-meter, dar nu prea stiu cum se poate masura inductanta de pierderi... ar fi inductanta intre primar si secundar? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 Multumesc pentru lamurire.Pentru masurarea inductantei primarului trebuie sa construiesc un L-meter, dar nu prea stiu cum se poate masura inductanta de pierderi... ar fi inductanta intre primar si secundar?Inductanta de pierderi se masoara la bornele primarului punand secundarul in scurtcircuit Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 Multumesc pentru lamurire.Pentru masurarea inductantei primarului trebuie sa construiesc un L-meter, dar nu prea stiu cum se poate masura inductanta de pierderi... ar fi inductanta intre primar si secundar? A publicat aici pe forum userul schema dar si pozele pentru un L-metru foarte simplu de realizat dar si foarte precis in masuratori,este o "scula" foarte utila intr-un atelier de constructii electronice DIY. Inductanta de scapari,leakage inductance,se masoara asa cum a spus . Link spre comentariu
nouvenit Postat Octombrie 10, 2011 Partajează Postat Octombrie 10, 2011 Exact la schema domnului ma refeream; dar intai ma straduiesc sa execut cat mai bine pot aceste OT-uri si sa finalizez amplificatorul, abia apoi masuratorile. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 SalutareCa orice incepator ma bat vesnic de probleme.Citisem pe undeva ca la o anumita sectiune a transformatorului de iesire (SE),nu mai e nevoie de intrefier.Intrebarea e la cati cmp nu mai e nevoie de el?(intrefier).E vorba de un SE mic,PCL86,4W.Dispun de tole manta si nu pot monta intrefierul.Tole e15(sau 16,nu am mai vazut pe forum tole E15,dar asa dau la masuratori) la discretie asa ca pot face chiar 20 cmp (sau mai mult).Multumesc Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 15, 2011 Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Dacă ai noroc, limba centrală nu atinge partea opusă a tolei, formînd un întrefier. Nu mai rămîne decît să pui tolele din pachet în aceeaşi poziţie. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Octombrie 15, 2011 Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Dacă ai noroc, limba centrală nu atinge partea opusă a tolei, formînd un întrefier. Nu mai rămîne decît să pui tolele din pachet în aceeaşi poziţie.Multumesc "zal".Eu ma gandeam serios sa le intretes, dar se pare ca e mai bine totusi sa le montez in aceeasi pozitie.Distanta care se formeaza, desi e minima ar putea juca rolul unui intrefier.Respecte si spor. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 15, 2011 Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Deci atenţie, sînt tole M la care limba şi partea opusă au distanţă şi altele care se ating, indiferent de decupătură, dreaptă sau curbă (mai există şi unele tip ''pană'', tăiate în V pînă în marginea tolei). Primele sînt bune ptr trafo de ieşire cum doreşti să faci, celelalte sînt bune la trafo de reţea, sau de ieşire în contratimp. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 15, 2011 Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Citisem pe undeva ca la o anumita sectiune a transformatorului de iesire (SE),nu mai e nevoie de intrefier.Intrebarea e la cati cmp nu mai e nevoie de el?(intrefier).E vorba de un SE mic,PCL86,4W. Daca accepti o supradimensionare a suprafetei sectiunii miezului nu mai e nevoie de intrefier. In cazul PCL86/4W sa ai minim 13 ... 15 cmp. Vei avea de castigat la toate capitolele (calitate sunet, putere). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 15, 2011 Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Intre "intrefier si sectiune mare fara" se afla o solutie intermediara si-anume aceea cu intrefier partial, sa zicem 2 tole cu intrefier si 2 tole fara intrefier (absolut la intimplare zic). N-am gasit-o documentata nicaieri (metoda) dar e folosita de firmele mari, eventual sub forme mai subtile. In regim de amator e pierdere de vreme sa incerci asa ceva, am vrut doar sa semnalez ca exista. (In realitate succesul unor contructii amatoricesti se bazeaza pe asa ceva, insa fara voie) Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 15, 2011 Partajează Postat Octombrie 15, 2011 Hmm...Eu cred ca in situatia asta tolele mai apropiate se vor satura in zona de contact foarte rapid. Caracteristica miezului sigur va fi alta. Eu m-am gindit la acest fenomen ca la unul parazit, care trebuie eliminat si care apare la toate trafurile cu intrefier montate manual. Urma sa fac niste miezuri cu tolele E lipite intre ele cu epoxi si capetele slefuite oglinda. Acelasi lucru si cu pachetul de I-uri, dar acesta slefuit pe o latura. In acest fel voiam sa ma asigur ca intrefierul are grosime absolut constanta si nu apar puncte de saturatie.Nu am vazut asa ceva, dar daca zici ca anumite firme folosesc metoda expusa de tine, probabil e vorba de amplificatoare de instrument, unde satuatia locala produce un sound specific. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 Citisem pe undeva ca la o anumita sectiune a transformatorului de iesire (SE),nu mai e nevoie de intrefier.Intrebarea e la cati cmp nu mai e nevoie de el?(intrefier).E vorba de un SE mic,PCL86,4W. Daca accepti o supradimensionare a suprafetei sectiunii miezului nu mai e nevoie de intrefier. In cazul PCL86/4W sa ai minim 13 ... 15 cmp. Vei avea de castigat la toate capitolele (calitate sunet, putere).Trafurile pe care le am au cam 10 cmp,si m-am gandit ca daca pun 1 si jumatate obtin 15 cmp,dar nu stiam daca e de ajuns.Acelasi tip de transformator l-am folosit pentru 2 trafuri de iesire, un PP 2X30W(inca in lucru,schema d-lui VTP publicata in Tehnium 11/89),unde am pus 2,5 trafuri pentru fiecare traf de iesire, rezultand 22,5 cmp.Multumesc pentru raspunsuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum