Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Nu stiu ce calcule ati facut dar dupa formulele empirice ale rusului pt c-core simplu nr de spre/volt este egal cu 32/S adica 880 spire pt 220v iar pt dublu c-core se aplica formula clasica pt transformatoare adica 50/S, rezultand 687 spire pt 220V.Ps: A raspuns domnul valderama inaintea mea.

Link spre comentariu

C_core este exact echivalentul unui tor turtit si sectionat , cei doi galeti pot fi considerati unul in continuarea celuilalt.

hILIE a dat trimeteri bune.

si mie mi se pare just, in plus actualmente se pare ca tolele E+I raman preferate cu toate inconvenientele, iar miezul toroidal e de departe cea mai buna solutie, nu stiu de ce, dar tolele C nu prea se mai intalnesc. Ceva firme mai fabrica, dar sunt greu de gasit. Miezul C are racirea incomparabil mai buna decat toroidul, fiindca.. are nevoie.
Link spre comentariu

Aici: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Temp/Temp.zip am pus documentatia televizorului Temp3. Oricum si acesta are mai multe variante.

La pagina 89 se spune puterea consumata: 165W. La pagina 109 de spune sectiunea miezului transformatorului de alimentare: 24X64mm. (evident, sectiunea la orice transformator de ia cea prin care trece fluxul magnetic si niciodata nu se dubleaza) De asemenea este dat numarul de spire...Dupa documentatia asta aproape ca poti sa-ti construiesti singur televizorul :rade:

Link spre comentariu

http://www.tabtronics.com/TECHNOLOGY/El ... fault.aspx

"C" or "U" coreU and C-shaped cores are used with I or another C or U' core to make a square closed core, the simplest closed core shape. Windings may be put on one or both legs of the core.

"E" coreE-shaped core are more symmetric solutions to form a closed magnetic system. Most of the time, the electric circuit is wound around the center leg, whose section area is twice that of each individual outer leg.

Pentru cnegrea0:

in link-ul:http://sound.westhost.com/xfmr2.htm scrie:

I don't propose to even attempt them all, but one iron core that warrants special mention is the "C" core. These were once very popular, but have lost favour since suitable winding machines became available for toroids.

si

C-cores are not as efficient as toroidal cores, but are easier to wind with conventional coil winding machines. The overall efficiency lies between the E-I core and the toroidal.

si in acelasi link sunt doua figuri si niste informatii bune:

Figure 13.1 - C-Core Transformer

Figure 13.1A - Double C-Core Transformer

Cred ca asta ar lamuri un pic problema legata de aria sectiunii suprafata :

http://sound.westhost.com/xfmr.htm

Figure 1.1 - Essential Workings of a Transformer

http://sound.westhost.com/xfmr2.htm

Figure 13.5 - Assembled Laminations and Punching Dimensions

aici se vede de ce la E+I limba centrala are latimea dubla.

Link spre comentariu

Misa cred ca mai inainte era vorba de temp 6m si 7m de aceea se vorbea de cei 200VA. Daca din intamplare ai documentatia si pt celelalte .... ar fi utila.

Link spre comentariu

Temp2: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Temp2.zip

Temp6 si 7: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Temp67.zip

Nu am avut de gind sa contest puterea consumata, ca o fi 165W sau 200W, ci sectiunea miezului vs putere. Deci la Temp3 avem 15cm2 pentru 165W, nu 8 cm2 pentru 200W.

Daca-mi dati voie sa fac o mica corectie:

-televizoarele TEMP 2 si TEMP 3 au fost construite pe un sasiu orizontal

iar transformatoarele de alimentare erau E+I cu sectiunile specificate (15....16cmp).Transformatoarele erau asemanatoare cu cele de la TV RUBIN.

-televizoarele TEMP 6 si TEMP 7(M) au fost construite pe sasiu vertical (modern la vremea respectiva!),iar transformatoarele de alimentare erau C-core cu sectiuni de 2X4cm=8cmp (TEMP 6),respectiv 2X4,5cm=9cmp(TEMP 7).Puterile erau de 175W pentru TC-100(TEMP 6) si 200W pentru TC-200 (TEMP 7).

Asta ca sa lamurim anumite aspecte referitoare la aceste trafuri foarte mult blamate de catre unii.

P.S miezurile rusesti si chiar cele de la TV TEMP sunt excelente pentru realizarea transformatoarelor de iesire(ex. amplificatoarele E.Karopv) dar si pentru cele de alimentare,insa exista o mare problema la "remagnetizarea" (reorientarea particuleleor) miezului dupa ce a fost desfacut,eu am spus care este procedura intr-un post anterior dar se pare ca nimeni nu a citit.Fara aceasta procedura odata desfacut si apoi refacut,traful devine o mare "leguma"!!!!!! :da

Link spre comentariu

Cumva s-a iscat o analiza si-o comparatie intre miezuri, plecind de la calcule de transformatoare de retea, pe subiectul de transformatoare de iesire. N-am nici-o problema cu asta doar s-o stim si noi...

Marea diferenta intre E+I si C core sint tocmai acesti graunti orientati (CRGO), care sint foarte sensibili la tensiuni mecanice - isi pierd orientarea si scade permeabilitatea, rezulta incalzire - in cazul aplicarii fara discernamint a formulelor de calcul. Aceste formule sint universal valabile, nu conteaza ca-i E+I, C, toroidal sau R-core. Ce se neglijeaza de obicei sint variabilele date de intrefier si materialul miezului. Aceste variabile pot sa determine un numar de spire pe volt mai mic sau mai mare de citeva ori pentru aceeasi sectiune! Astfel, daca rebobinam un 2C de Temp, care inainte se incalzea in gol, putem obtine un transformator mai rece chiar si in sarcina! Si eu sint de parere ca miezurile TC rusesti sint foarte bune, daca se mai si realiniaza grauntii atunci sint de top!

Este gresit sa consideram ca miezurile E+I se pot asambla fara intrefier, acesta exista oricum le-am asambla doar ca difera marimea intrefierului. Singurele miezuri fara intrefier sint cele toroidale sau uncut R-core, cele mai sensibile la saturatie, asta neinsemnind ca nu accepta totusi un nivel de DC de citeva procente din capabilitatea maxima in AC.

Toroidalele nu sint idealul in audio, nici macar pe alimentare. Citiva volti DC pe tensiunea de alimentare le "dezorienteaza" si pe ele si pe noi. Miezurile E+I sint mult mai tolerante din acest punct de vedere, la fel si 2C sau 4C. Toroidalele nu sint bune nici pentru transformatoare de iesire pentru ca nu permit o bobinare precisa si perpendiculara pe fluxul magnetic! Vorba poetului insa, cine ne opreste?! Mai departe, se considera gresit ca E+I si 4C sint natural mai imune la zgomote decit 2C - gresit! Plus ca E+I (si chiar 4C) sint mai restrictive in dimensiunea ferestrei. Bobinele in audio, spre deosebire de cele de retea, trebuie sa fie cit mai "umflate" ca sa se poata reduce capacitatile. Capacitatile nu sint bune intr-un transformator de semnal, nici macar atunci cind am crede ca am facut o "afacere" avind capacitate mare intre primar si secundar, fiecare e liber sa zica si sa creada ce vrea, nu vrea sa intru in polemica si nici n-am s-o fac.

O ultima stracugetare in acest imens domeniu al transformatoarelor: presupunind ca nu folosim tabla de conserva atunci curba de histerezis poate fi controlata din alegerea unor miezuri calite corespunzator, numai ca in acest domeniu ce cistigi intr-o parte pierzi in alta... Totul pina la urma se rezuma la o cunoastere cit mai profunda si interpretarea corecta a celor citeva marimi pe care ori le cunoastem sigur ori le masuram. Restul e compromis sau, dupa unii, arta!

Link spre comentariu

Pana la urma la single C-core se dubleaza sau nu aria sectiunii miezului? Asta este marea nelamurire.Eu zic ca nu se dubleaza aria sectiunii la single C-core. Cine a lucrat cu miezuri single C-core poate ne lamureste mai bine (user-ul lazaroiu daca se poate un verdict in acest sens tinand cont ca a bobinat trafuri cu miez single C-core).

Link spre comentariu

Transformatorul C-core e... un toroidal...turtitEchivalentul ariei transformatorului C-core e cu 1,4 x mai eficienta decat a unei arii a unui traf cu tole E+ iAdica 10 cm2 a unui C- Core e aprx 14 cm2 a unui e + i 1,4 poate sa difere , functie de calitatea miezului.... mai putin nu poate fi. Vorbind de tole de aceeasi calitate, cam asta e echivalentul. Desigur un C-core al unui traf de buna calitate poate fi mai eficient si cu 1,6... 2, decat a unui e+i, atunci cand calitatea difera, presupunand ca miezul C este de cea mai buna calitate.Miezurile dupa ce au fost desfacute e sential sa se respecte intocmai pozitia lor inainte de desfacere. Daca le pui invers... nu mai iese bine la treaba cu siliciu orientat.Eu la miezurile mele, la desfacere am avut "bucuria" sa mi se desfaca si un C... in vreo 3 puncte.... a trebuit sa il lipesc la loc... folosind adeziv poliuretanic si un sstemimprovizat de prese [ cu surub si piulita ]. Dupa lipire am constatat ca prin expandarea adezivului m-a deplasat un grup de tole fata de celelealte cu aprx o zecime de mm...[ am ochi buni] astfel ca a trebuit sa aplic pe o suprafata de sticla un sminghel foarte fin... am plimbatC-ul pe supraf de sminghel pana am refacut planeitatea [ nu am dispozitiv de frezat ], si zona de contact dintre cele 2C-uri sa fie perfecta. [ ptr traf de iesire push pull nu am nevoie de interfier ] .Acum... urmeaza sa le bobinez [ momentan am altele pe cap si sunt nevoit sa tot aman bobinarea ]O alta bucurie e ca am nevoie de cca 150 W pentru alimentare... deci voi folosi tot un traf de temp ca traf de alimentare, cu secundar rebobinat.... [ 440mA ptr inalta si tensiuni pentru filamente + toleranta termica.

Link spre comentariu

Pana la urma la single C-core se dubleaza sau nu aria sectiunii miezului? Asta este marea nelamurire.

...

Nu se dubleaza sectiunea adrian_pic ... ,sau alte bazaconii invocate...,sectiunea_i sectiune si basta!.

Asa cum sa/au/am explicat anterior..., in cazul particular miez C_core temp 6-7 aprox 8cm-patrati-sectiune , in cazul trafo-in(retea 50Hz-sinus) nr_sp/v=1600/(fmin X s) adica 32/s considerind fmin=50Hz ,si DA se pate merge pentru 50Hz-sinus pina la o incarcare de 200W-primar indiferent de ce spune misa(adica cu acei 8cm-patrati si acel miez C_CORE-RUSESC TEMP6-7 in cazul 50Hz-sinus se poate merge pina la maxim 200W! in primar).

Similar si pentru C_core maiac ,rostov ce o mai fi rusesc (acelasi material C_core ca in cazul temp6-7) 32/s.

Numai in cazuri particulare cind propietatila miezului magnetic sint deosebite se poate ajunge la 1000/(fmin X s) pentru un trafo-in-50Hz (EXTREM DE RAR ! aporoape nici-o-data).

In general pentru trafo-in(retea 50Hz) in cazul E+I se poate miza 2000/(fmin X s) sau daca E+I este considerat "fier-mort"/ as recomanda 2500/(fmin X s) arhicunoscutul/practicatul 50/s.

Nu se poate face o analiza a fierului din "vorbe" ,dar pentru un fier cunoscut se poate preciza cum stau lucrurile in cazul 50Hz-sinus cu precizie.

Suat , hILIE,Lazaroiu s_au exprimat foarte coerent/fara echivoc(coeficientul suat-1,4 fiind bun in raport cu o medie E+I ,media E+I putind fi considerata 2250/(fmin X s) adica 45/s aplicind 1,4suat rezulta 32/s).

Link spre comentariu

Pana la urma la single C-core se dubleaza sau nu aria sectiunii miezului? Asta este marea nelamurire.Eu zic ca nu se dubleaza aria sectiunii la single C-core. Cine a lucrat cu miezuri single C-core poate ne lamureste mai bine (user-ul lazaroiu daca se poate un verdict in acest sens tinand cont ca a bobinat trafuri cu miez single C-core).

Userul a explicat foarte bine si clar cum se face in cazul acestor tipuri de tranformatoare.
Link spre comentariu

Fără a începe o polemică cu suat, îl citez ptr că a ridicat exact problemele în dezbatere:

...Echivalentul ariei transformatorului C-core e cu 1,4 x mai eficienta decat a unei arii a unui traf cu tole E+ i

Adica 10 cm2 a unui C- Core e aprx 14 cm2 a unui e + i...

Aha, deci TC200, proiectat ptr maxim 200VA, poate asigura numai (8x8)x1,4=89,6VA. Deci, în realitare, ar însemna că C+C are un randament sub 45%, faţă de E+I. Asta explică multe, sau trebuie căutată o exprimare mai precisă?

Hai s-o luăm şi altfel, presupunem că avem un C+C cu aria unei coloane de 10cm2, evident că doar calculînd puterea raportat la o singură secţiune, se greşeşte, ar fi aproximativ 100VA după dogme. Eu estimez la circa 400VA, din (10+10)^2. După varianta cu (Sx1,4)^2=196VA, deci scade la jumate puterea trafo. Dacă s-ar bobina după metoda clasică cu 50/S ar trebui exagerat de multe spire (3,57sp/V = 785sp faţă de 2,5sp/V = 550sp), de acolo o fi venit şi ideia românilor să preia calcularea ca-n tabelul rusului cu 32...33/S, ptr toroidale. În acest caz ar fi vorba de circa 2,36sp/V, adică vreo 520sp ptr varianta optimistă cu 33/S, destul de apropiat de ceeace vă propun eu. Nu înţeleg de ce trebuie să ne scărpinăm cu mîna dreaptă în urechea stîngă peste ceafă?

...1,4 poate sa difere , functie de calitatea miezului.... mai putin nu poate fi. Vorbind de tole de aceeasi calitate, cam asta e echivalentul.

Desigur un C-core al unui traf de buna calitate poate fi mai eficient si cu 1,6... 2, decat a unui e+i, atunci cand calitatea difera, presupunand ca miezul C este de cea mai buna calitate...

Aici începe să-mi placă, cum-necum se ajunge la ce tot încerc eu să demonstrez, dar condiţia aia cu materialul de calitate spaţială e exagerată şi anulează tot progresul raţionamentului de pînă acum, 99% din trafo de genul ăsta sînt cu tole din material obişnuit, departe de reclame.
Link spre comentariu

Daca acei ingineri sovietici ar fi fost tampiti si ar fi subdimensionat amaratele alea de trafo retea , cu siguranta ar fi provocat daune prin nefunctionarea TV inclusiv incendii , iar tovarasii PCUS din imensele gubernii sovietice nu puteau urmari in timp util cuvantarile lui Hrusciov pline cu sfaturi si intelepciune sau orice altceva la fel de mirositor legat de propaganda comunista , cu siguranta se incolonau pe trei randuri si se deplasau racnind cantece patriotice in directia Gulag-urilor din proprie initiativa , doar la simpla aflare a vestilor de nefunctionare sau functionare defectuoasa a acelor nenorocite de trafo.......nu mai asteptau procesele , defaimarea publica , incadrarea ca dusmani ai poporului , sabotori etc.......unii poate mai tin minte vremurile.........Se pare ca pur si simplu nu ii plac lui ZAL acele trafo , si le tot cauta nod in papura , dar nu se tine cont ca ele au functionat zeci de ani........poate cele care au fost pe mana lui ZAL mergeau calde , posibil sa fi avut spire in scurt , izolatie imbatranita sau diverse alte un miliard de motive puerile etc dar eu am avut 3 bucati TC200 pe care le-a demontat Dnul Lazaroiu in scopul rebobinarii , si erau OK , fara sa se incalzeasca in gol sau alte aberatii........nu erau Hammond ( stim noi , alea au pedigry , sunt din Canada , brand mare eheee , valoare mare la revanzare ) dar erau solid construite , inspirau incredere si functionau impecabil !!! Lucru sovietic...........cine stie , stie . Cine nu , nu .Tot respectul pentru argumentatia de mai sus cu trimiteri la link-uri savante , cu calcule si constante , cu si despre OZNuri , dar tocmai se gasesc unii care sa ne spuna ca nu puteau functiona in TV , ca aveau o problema de dimensionare...........Pacat de timpul pierdut !Pe arsita asta , merita niste beri icon_jook icon_jook icon_jook icon_jook icon_jook cu prima ocazie !

Link spre comentariu

1. Ai măsurat Victor tensiunile în gol la trafo TC200, conectat corect ptr 220V în primar? Îţi spun eu: secundarele ptr filamente au 7,2...7,3V şi trafo se încinge după o oră. Doar folosind şi cele 2 înfăşurări de 17V din primar, înseriate, a scăzut tensiunea la 6,7...6,8V şi trafo nu se mai încingea. Am verificat cu 2 exemplare, identice, adică varianta cu strîngere simplă, cu table.2. Poate că în 1962 nu avea lumea cablu tv, satelit, etc ci doar 1-2 ore de emisie mai importantă, din care erau întrebaţi a doua zi la adunarea sovietului local din fabrică, colhoz... :rade:3. Hammond foloseşte tole E+I. Vrei să spui Hashimoto, James, Tamura, Lundahl... chiar şi ciudaţii ăia de la McInt... fi sigur că ei nu aplică formule luate aiurea de pe net ptr miezurile proprii, experimentează în laborator, altfel dădeau faliment de mult. :hamac4. Să nu-l socotim pe omul sovietic mai supraom decît a fost, a făcut şi greşeli colosale. Cum am constatat, trafo ptr magurile Rostov, avînd acelaşi miez ca la Temp 6, nu se mai încing, dovadă că se poate face şi treabă mai bună. Am unul de 105 care nu se poate dezbobina şi unul cu carcase de plastic de 106, o să-i număr o dată spirele din primar, precis are mai mult de 800. :95

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări