Den Postat Aprilie 24, 2011 Partajează Postat Aprilie 24, 2011 Ma poate ajuta cineva cu ceva detalii constructive pentru un autotransformator de iesire,de genul Peerless TL-404? Iesire pe 8 ,32 si 200 ohmi... Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Ce parere aveti despre urmatoarea metodologie de calcul a trafo out SE ? Link spre comentariu
nouvenit Postat Mai 21, 2011 Partajează Postat Mai 21, 2011 Am vazut ca se mai intampla si altor forumisti incepatori sa inceapa bobinarea unui transformator de iesire si sa se blocheze in momentul cand nu mai au loc pentru tot bobinajul pe carcasa. Rog pe cineva experimentat in bobinare sa-mi explice cum sunt specificate diametrele conductorilor Cu-Em: de exemplu 0.3mm reprezinta diametrul conductorului de cupru cu tot cu izolatie, sau la cei 0.3mm se adauga si izolatia, si cand calculez ce suprafata imi ocupa in carcasa un numar de spire iau un diametru de aproximativ 0.34mm?Si vreau sa mai intreb daca a mai cumparat cineva sarma pentru bobinaj de la Perta, in ce cantitati comercializeaza? Adica pot cumpara de la ei 1kg de o anumita dimensiune? Mai sunt si alte surse care au preturi acceptabile in Iasi? Multumesc Link spre comentariu
blue Postat Mai 21, 2011 Partajează Postat Mai 21, 2011 Diametrul conductorului este dat fara izolatie, asa ca trebuie sa adaugi in plus si izolatia din tabele deci conductorul de 0,3 mm are practic 0.388mm (0,4) in total . Cind calculezi transformatorul trebuie sa stii foarte precis lungimea stratului pt a sti cite spire incap pe el, de exemplu daca l=40mm vor intra 40/0,388=103 sp/strat si presupunind ca ai de bobinat 2000sp rezulta 2000/103=19,41=20 straturi, in continuare socotesti si 18 straturi de izolatie de 0,05mm care au inpreuna 18*0,05=0,9mm si aduni la grosimea nr de straturi 20*0,388=7,76mm deci in total 0,9+7,76=8,66mm. Atita ocupa din fereastra tolei aceasta infasurare(scazind fireste grosimea carcasei) iar urmatoarele infasurari se calculeaza identic trebuie sa adaugi izolatia dintre infasurarile primar/secundar minim 0,5mm si izolatia finala de pe ultimul strat. Daca toate aceste dimensiuni se incadreaza in fereastra este in regula, poti incepe bobinarea in caz contrar trebuie aleasa o alta tola care sa permite acest lucru. Spor la treaba ! Link spre comentariu
nouvenit Postat Mai 21, 2011 Partajează Postat Mai 21, 2011 Multumesc pentru explicatii!Eu trebuie sa abordez problema oarecum invers. Am pachetul de tole si trebuie sa calculez aproximativ numarul maxim de spire -primar si secundar- care sa incapa in fereastra tolei (E16). Ca izolatie intre straturi am utilizat pentru transformatoare de alimentare hartie cerata. Mai sunt alte variante, si de unde pot fi procurate? Am vazut niste hartie de gatit pe care scrie ca are un strat de silicon, si parca am inteles din ce scria domnul valderama ca ar fi util materialul pentru reducerea capacitatii dintre primar si secundar. Sper sa nu gresesc...Si carcasa din textolit sau sticlotextolit? Nu stiu diferenta fizica dintre cele doua materiale, dar stiu ca exista placi de textolit mai groase si casante, si altele mai subtiri si elastice. Care dintre ele este mai bun? Ar trebui sa nu fie de grosime prea mare sa nu ocupe din suprafata utila pentru bobinaj. Link spre comentariu
blue Postat Mai 21, 2011 Partajează Postat Mai 21, 2011 Multumesc pentru explicatii!Eu trebuie sa abordez problema oarecum invers. Am pachetul de tole si trebuie sa calculez aproximativ numarul maxim de spire -primar si secundar- care sa incapa in fereastra tolei (E16). Ca izolatie intre straturi am utilizat pentru transformatoare de alimentare hartie cerata. Mai sunt alte variante, si de unde pot fi procurate? Am vazut niste hartie de gatit pe care scrie ca are un strat de silicon, si parca am inteles din ce scria domnul valderama ca ar fi util materialul pentru reducerea capacitatii dintre primar si secundar. Sper sa nu gresesc...Si carcasa din textolit sau sticlotextolit? Nu stiu diferenta fizica dintre cele doua materiale, dar stiu ca exista placi de textolit mai groase si casante, si altele mai subtiri si elastice. Care dintre ele este mai bun? Ar trebui sa nu fie de grosime prea mare sa nu ocupe din suprafata utila pentru bobinaj.Numarul de spire nu se calcleaza aproximativ ci cit mai precis si in primul rind sectiunea miezului depinde de puterea ceruta in secundar sau ma rog, suma puterilor iar o formula buna este S[cm*]=1.3-1,6 radical din Ps Link spre comentariu
nouvenit Postat Mai 21, 2011 Partajează Postat Mai 21, 2011 Ma refeream la un transformator de iesire la care am dedus ca la o sectiune data a miezului, frecventa minima reprodusa la Pmax este cu atat mai mica, cu cat numarul de spire este mai mare. Stiu tensiunea alternativa din primar la puterea maxima in functie de Ra, si mai aflu numarul de spire pe volt din formula 2250/(Fmin x S), unde S= suprafata miezului, iar Fmin=20Hz, sau mai bine 15Hz. La asta ma refeream eu cand ziceam 'sa calculez numarul aproximativ de spire' - care de fapt trebuie sa fie exact, dupa cum spuneati. Bineinteles numarul de spire nu poate fi foarte mare, pentru ca trebuie sa utilizez un conductor cu diametrul suficient pentru curentul care va trece prin el, si sa micsorez cat se poate rezistenta in cc. Link spre comentariu
dj_steel Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 salutare elforumisti.am si eu o intrebare: daca folosesc un transformator de iesire de 13cm patrati pt un el84 SE,mai este nevoie sa pun intrefier la transformator,sau merg intretesute tolele? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 raspuns: viewtopic.php?f=28&t=85843&start=15 al doilea post.Deci trebuie sa pui intrefier. Link spre comentariu
dj_steel Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 multumesc.am facut o proba cu tolele montate intretesut si se auzea ok si cu bass.sa vedem ce zice cu intrefier Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 multumesc.am facut o proba cu tolele montate intretesut si se auzea ok si cu bass.sa vedem ce zice cu intrefier Lasa transformatorul asa, la 13 ... 15 cmp nu iti trebuie nici un intrefier. Daca vrei neaparat pune E-urile si I- urile separat dar fara intrefier propriu-zis. Cu atat mai mult in cazul in care ai curentul anodic de max 40mA (alimentare anodica la 300V), nu-i nici o problema, nu saturezi tu miezul ala asa usor Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 +_Florin_+ are perfecta dreptate uite ce spuneam (adrian_pic a fost usor derutat de un alt post al meu) ,ce pot sa spun este ca in cazul (SE)tole ferosiliciu romanesc (cu care am lucrat mult) pentru un curent ia0=48mA si ia_max=96mA nu exista pericolul saturatiei la 14cm-patrati(E14 sau E16) cind primarul(infasurarea anodica) se invirte in jurul a 3000sp. ... Link spre comentariu
dj_steel Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 +_Florin_+ are perfecta dreptate uite ce spuneam (adrian_pic a fost usor derutat de un alt post al meu) ,ce pot sa spun este ca in cazul (SE)tole ferosiliciu romanesc (cu care am lucrat mult) pentru un curent ia0=48mA si ia_max=96mA nu exista pericolul saturatiei la 14cm-patrati(E14 sau E16) cind primarul(infasurarea anodica) se invirte in jurul a 3000sp. ... am incercat cu tole intretesute si am fost foarte multumit...o sa vad maine cum se comporta si cu intrefier,si o sa vad daca exista diferente Link spre comentariu
andrew5200 Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 Va salut cu respect!Pentru Dj-Steel: Daca a-ti montat tolele si cu intrefier sint diferente din punct de vedere al calitatatii auditiei?Va multumesc, MG. Link spre comentariu
dj_steel Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 nu am constatat diferente...pana la urma le-am lasat cu intrefier Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum