Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Unde ati bobinat transformatorul cu "galetii aia tip semilune" ? Ne puteti da niste caracteristici ale transformatorului? (inductante, materialul miezului etc)

__Transformatorul de iesire este bobinat la http://romtoroid.ro/ (inductanta in acest moment nu este determinata/dar raspunde foarte bine la 10Hz-sqw in PP/acest aspect fiind capital-determinarea inductantei primarului devenind astfel superfluă , materialul corului este fero-siliciu orientat de 0,24mm asa cu este de altfel precizat si in schita prezenta mai sus).

Din cate inteleg eu sunt patru infasurari sectoriale si infasurarea numarul cinci, cea de 29 spire este pe tot torul nu? Care sunt infasurarile anodice?

__Nu ,nu sint patru infasurari sectionate ,Sint patru sectiuni dispuse ca in schita/fiecare sectiune fiind compusa din cinci infasurari distincte/zece capete de fiecare semiluna/cinci inceputuri si cinci sfirsituri de infasurare,fiecare infasurare la rindul ei intr_un singur strat(una din aceste cinci infasurari distincte cea cu 0,75mm compune secundarul/celelalte patru infasurari cu 0,4mm compun la rindul lor partial primarul conectate intr_"un mod anume").__DA,Ultima infasurare de 29sp cu 1,4mm este pe tot torul si se inseriaza cu cele 4 infasurari de 70sp/0,75/paralel,astfel se creaza infasurarea de sarcina pt 8_ohmi .__Infasurarile anodice sint compuse din infasurarile fiecarei semiluni cu 131sp-121sp-112sp-108sp/0,4mm astfel incit in final rezulta 2 X 960sp in primar sau altfel spus 1920sp/anod-anod.__Raportul de transformare fiind 19,39(39) corespunzator unei sarcini de 8_ohmi pe 99sp-secundar pt un Raa de 3K05(tinind cont si de rez in CC a infasurarilor primare si secundare).Desigur acest transformator mai poate functiona si ca 6K1-Raa atunci cind pe infasurarile de 70sp/paralel este dispusa o sarcina de 8_ohmi(desigur pt aceasta situatie raspunsul va deveni bun de la 20Hz-sqw) ,practic prin alegerea diferitelor moduri de conectare a fragmentelor de infasurare care compun primarul sau secundarul se poat obtine variatii mari in raportului de transformare implicit Raa(mai ales daca avem in vedere si conexiunile mixte/serie-paralel ,altfel spus poate acoperi o plaja enorma ca Raa).
Link spre comentariu

Si o mica schita...a trafului de mai sus("interleaving"-variabil-infasurari/42 capete-40+2...)...,traf care raspunde intr_"un fel" anume...

Super ! Si eu vroiam sa incerc toroidale pe iesire !!!!Cat a costat toata treaba la romtoroid ?Am sa folosesc si eu ceva asemanator doar ca mai bag inca 100 de spire in plus in primar distribuite in plus fata de ce ai pus tu .
Link spre comentariu

...Cat a costat toata treaba la romtoroid ?...

__Patru bulioane vechi sau 400 lei noi...(e si gigantic si au scos o "ploaie de fire",au folosit multa izolatie care e scumpa-etc-etc ,atit ca au un director/meneger foarte amabil...), __iata si un raspuns SQW la 20Hz(NFB-prezent) cu acest traf intr_o zona de lucru Raa 6k1-palierele sqw sint "băt"(trebuie tinut cont ca folosesc cuplaje slabe in acest moment 220nF/470K grila finale,e pus asa..., la "OHA", scuze pt timpul mic foto de expunere,bla,bla,bla...),pentru 3K05-Raa va fi si mai bine!(mă rog daca mai are ce se imbunatati ! :rade: ),si la 10KHz palierul e foarte curat , cum i_mi place mie ,chiar si la 20KHz tot curat , samd...,merge intr_"un fel" si furnizeaza Wati-Grei-Adevarati-Curati(din pct de vedere armonic) asa cum ii sta bine unui lucru serios care in alte "conditii" costa ENORM !( http://www.plitron.com/ -vezi "Menno Vanderveen_tăticul/jupînul trafurilor toroidale de iesire !").__Rezistenta in CC primar 2 x 24_ohmi /secundar de 8_ohmi sarcina> are 0,28_ohmi in CC = astfel randamentul acei traf este de o "maniera...ucigătoare !"-tinind cont si de masa de "cupru si fier"...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Vin si eu cu cateva intrebari...Ce parere aveti de transformatorele de alimentare din tv. TEMP, alea cu sectiuna de 9 cm patrati cu miez C, a lucrat careva cu ele, se preteaza miezurile din ele pt transformatoare de iesire si daca da cam cat se poate scoate cu ele? Si nu in ultimul rand merg folosite la amplificatoarele SE ? Intreb pt ca banuiesc ca aceste miezuri au alte propietati fata de cele clasice E+I, deci se aplica alte formule de calcul. Sau poate gresesc, cine stie... :nas:

Link spre comentariu

Citeva transformatoare de iesire de dimensiuni mici supuse testului la 30Hz-sqw etaj final SE-ECL82 clasaA(acelasi etaj final-acelasi semnal-acelasi cistig),diferentele care apar vizibile si trafurile stinga sus ,unul dintre ele este capsulat cel de 5cm/3000sp.Daca as fi avut la dispozitie un 8-10cm/4000sp ar fi fost si mai orizontal palierul-sqw.__In acest mod se poate lesne observa cum sectiunea si inductanta influenteaza raspunsul la frecvente joase in cazul particular SE.__Cel mai prost raspuns fiind dat de un transformator "original"(de fabrica situatia E10/1800sp/4cm),care de altfel introduce si cele mai mari distorsiuni la frecvente joase,__cel mai bun comportament din punct de vedere "acustic" il are dublu C 4000sp ,mai ales la frecvente joase si nu numai

Link spre comentariu

[attachment=0]el84_7b.gif[/attachment]Cum vine chestia asta cu priza pentru grila 2? Credeam ca este un raport fix, caracteristic pentru fiecare lampa. In foto vad intre 20-40%. Conexiunea asta suplimentara pentru grila2 este o reactie?

Link spre comentariu

Nu e un raport fix in functie de lampa ... e o reactie negativa ce se dozeaza in functie de necesitati si sa zicem de sunetul dorit , 20% e minimul ( putere mai mare de iesire si distorsiuni mai mari ) iar 43% maximul . Posibil ca unele lampi sa sune mai bine la un anumit raport , dar asta e ceva discutabil .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Poate va sunt de ajutor aceste pagini,sunt in poloneza,dar cu google translate si cu ceva cunostinte de matemetica si putina practica in audio cu tuburi sunt sigur ca vor fi utile. Atentie si dl."hpavictor" :da

As vrea sa va prezint o realizare de exceptie a domnului Lazaroiu http://picasaweb.google.ro/liviu.hq/TrafoOutClona#. :aplauze Doua trafuri pe core C luate de la valderama si bobinate de lazaroiu pentru Priboi http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=57703&start=30.Ce sa spun, exceptionale! :da Nu masor electric ci doar ascult, cu diferite surse de sunet si cd-uri de test pe boxe bunicele zic eu.Atacul este bun, contrabasul (atentie armonici inferioare) suna demential.Ridic si eu o intrebare, cum se bobineaza/dimensioneaza pe core C sa sune atit de bine, in situatia in care trafurile de Priboi erau considerate un mit :jytuiyu; si unde mai pui ca tola originala este mult mai mare.Am ascultat si in paralel trafurile originale si cele made by lazaroiu, pina la maxim 40W RMS, mai mult sar vecinii pe mine si pot sa zic ca da :dans: exceptionale.Nu ma pricep la bobinat, dar prea putin, zic eu, a fost abordat acest subiec; mai peste tot vorbindu-se de tole E+I.Am studiat si materialul polonezului, atasat de lazaroiu, dar cred ca subiectul e mai vast. Poate este de folos si altora, deoarece sunetul obtinut este intr-adevar de exceptie, iar core C prin aparate vechi inca se mai gaseste iar tola de obicei este permalloy.Eu cred ca am vreo 6 primare si 8 secundare, daca nu ma insel, iar intreteserea straturilor si fazarea... aici e secretul.
Link spre comentariu

Permalloy cu kilogramele? Poate în laboratoare.Se folosea cu gramele la capete de magnetofon sau casetofon.Circulă multe mituri despre miezurile C+C, realitatea e mai prozaică.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Date trasformator de iesire versinea PP tuburi finale 6L6 (6P3S) cu posibilitati : PP-clasic, UL sau CFB , clasaA sau clasaAB.In poza care reprezinta carcasa ,mai erau de executat ultimile sectiuni infasurari primare (care merg la Ub).Raspuns liniar in frecventa estimat 20Hz-45.000Hz (in montaj) la 70% din Pn (puterea nominala sinus).Bobinajul (din imagine) se vede mai ciudat datorita parafinei.

Link spre comentariu

Date trasformator de iesire versinea PP tuburi finale 6L6 (6P3S) cu posibilitati : PP-clasic, UL sau CFB , clasaA sau clasaAB.In poza care reprezinta carcasa ,mai erau de executat ultimile sectiuni infasurari primare (care merg la Ub).Raspuns liniar in frecventa estimat 20Hz-45.000Hz (in montaj) la 70% din Pn (puterea nominala sinus).Bobinajul (din imagine) se vede mai ciudat datorita parafinei.

Iesirea e simetrica catre difuzor intre K si K ?E dimensionata la 8 ohmi ?
Link spre comentariu

...Iesirea e simetrica catre difuzor intre K si K ? E dimensionata la 8 ohmi ?

Da exact asa stau lucrurile.Se poate obtine o putere nominala de la 20W clasaA chiar si 40W in clasaAB2 (cu numai doua tuburi finale pe canal).De fapt Raa este mai potrivit "zonei" de putere 6L6 (6P3S sau 6P3S-E).U anodica recomandabila 360Vcc-420Vcc ,Ug2 recomandabila 260Vcc-270Vcc.Singurul inconvenient nu permite config PP-UL(6P3S sau 6P3S-E) decit pt Ub=300Vcc maxim ,in aceasta configuratie (PP-UL) puterea nominala in sarcina va scadea la circa 15-16W.
Link spre comentariu

Transformatorul de iesire prezentat aici download/file.php?id=46325&mode=view la lucru 40.000Hz_sqw(la aceasta frecventa semnal dreptunghiular inca mai exista o urma de palier ,ceea ce inseamna ca pina la aceasta frecventa nu va exista nici cea mai mica atenuare pe semnal sinus ,ce ar mai fi de mentionat este lipsa reactiei negative in acest moment).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

am si eu o intrebare relativ la calitatea materialelor din care sunt realizate tolele; care sunt cele mai bune tole si cum se pot recunoaste? am vazut ca multe trafuri de retea sunt bobinate pe tole ce par din fier mort...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări