Vizitator baltazar Postat Februarie 28, 2007 Partajează Postat Februarie 28, 2007 salutare tuturor am incercat sa calculez un tr. pt. un pp cu 2*6p3s-e.Am gasit calculul lui Andreit pt. s=9cm*2 zaa=5k Np=2620sp Ns=105sp si am incercat sa recalculez cu formulele din jpg de mai inainte.Cu primele formule Np=3252sp cu formulele urmatoare Np=1697sp cu m1=72, iar cu m2=109 Np=2569sp. cand am vrut sa verific cea de-a treia metoda de calcul nu am gasit atasat capitolul pt determinarea lf. (lungimea medie a liniei de forta magnetica a mizului ce urmeaza a fi folosit ), deci nu m-am putut folosi de aceste formule cum sa fac, rog pe AndreidinSV sa posteze si pagina cu pricina sau cine doreste sa ma ajute sa-mi recomande niste calcule si mai sigure (verificate). Multumesc Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 3, 2007 Partajează Postat Martie 3, 2007 AndreidinSV a postat in locul meu deoarece aveam depasita limita de upload.In acea carte nu explica ce este 'lungimea medie a liniei de forta magnetica a miezului '...e simplu, incearca sa-ti imaginezi cum circula fluxul magnetic, momentan sunt incapabil sa explic. Sper sa nu ramii numai la calcule, probabil toate variantele calculate de tine sunt corecte. Vezi si aici: http://membres.lycos.fr/puechmor/ Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 21, 2007 Partajează Postat Iulie 21, 2007 Am gasit aici http://www.dissident-audio.com un program gratuit pentru calculul transformatoarelor de iesire. La prima vedere da rezultate bune dar nu am construit inca nici un transformator dupa acest program. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 30, 2008 Partajează Postat Martie 30, 2008 Va salut !Am gasit ieri in targ doua transformatoare identice, care cred ca sunt de iesire.O sa fac maine dimineata o poza.M-am uitat pe o carte de scheme de TV si am vazuit ca trafo de cadre avea un termistor pe una dintre infasurari si cel de iesire avea un condensator de cativa nano F.Ale mele au un cond. de 100n / 400V si recletele pentru borne sunt pe acceasi parte, una jos una sus. O sa masor maine rezistentele infasurarilor.Unul dintre ele are un abtibild pe care scrie : P23540-000.Puteti sa-mi spuneti si mie daca as putea sa le folosesc la un amplificator de genul ARITMA 6W al lui ALEKS ?Multumesc !Radu Link spre comentariu
d2134 Postat Martie 30, 2008 Partajează Postat Martie 30, 2008 Daca are condensator de 100nF/400V mi se pare ca e traf de alimentare.Masoara rezistenta la infasurari, vezi care e primarul, vezi ce raport de transformare are, masoara dimensiunile miezului. S-ar putea sa ai noroc sa mearga la un amplif fara pretentii daca il reimpachetezi. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 31, 2008 Partajează Postat Martie 31, 2008 Pe infasurarea cu condensatorul am gasit 81.5 ohmi.Aceasta cred ca mai avea o priza....si cu unul din capete are 67.6 ohmi.In partea cealalta, am gasit 1.5 ohmi la prima priza, si 5.8 la capatul infasurarii.Later Edit :Am facut un mic desen cu transformatorul pentru ca nu mai am acumulatorii de la aparatul de fotografiat incarcati. Sorry. :smt010 Cam asa arata....Transformatorul are cam 2.4 x 2.4 = 5.76 cm^2 rezulta cam 33 VA.Ar merge pentru ARITMA ? Link spre comentariu
nichishoru Postat Aprilie 11, 2008 Partajează Postat Aprilie 11, 2008 Daca are condensator de 100nF/400V mi se pare ca e traf de alimentare.Masoara rezistenta la infasurari, vezi care e primarul, vezi ce raport de transformare are, masoara dimensiunile miezului. S-ar putea sa ai noroc sa mearga la un amplif fara pretentii daca il reimpachetezi.Si eu zic ca e autotransformator de alimentare pentru TV alb/negru cu CI gen Sirius.Din poze vad ca are si un cod pe carcasa. Dupa el poti obtine si datele lui. Link spre comentariu
bogdan69 Postat Aprilie 13, 2008 Partajează Postat Aprilie 13, 2008 Pe infasurarea cu condensatorul am gasit 81.5 ohmi.Aceasta cred ca mai avea o priza....si cu unul din capete are 67.6 ohmi.In partea cealalta, am gasit 1.5 ohmi la prima priza, si 5.8 la capatul infasurarii.Later Edit :Am facut un mic desen cu transformatorul pentru ca nu mai am acumulatorii de la aparatul de fotografiat incarcati. Sorry. :smt010 Cam asa arata....Transformatorul are cam 2.4 x 2.4 = 5.76 cm^2 rezulta cam 33 VA.Ar merge pentru ARITMA ? De ce nu faci cum i-am zis si lui papelyno. Iei doua trafuri 220>9-11V si le faci intrefier. Astfel obtii doua trafuri de iesire pentru Aritma care te vor satisface sigur. Nu cred ca te costa mai mult de 10-20 lei amandoua. Ideea nu e a mea. ALEKS a spus-o in topicul despre Aritma. Miezul se desface foarte usor si rearanjarea dureaza cateva minute. O sectiune de 2-3cm^2 e arhisuficienta pentru schema aia. Acum ma apuc sa pun niste poze cu Aritma facuta de mine in topicul Lampi din Rubin. Ai sa vezi acolo trafurile din televizoare Temp care sunt mici asa cum am zis. Nu le-am desfacut, dar sigur sunt bobinate simplu primar secundar, fara sectiuni intercalate.Suna incredibil chiar daca e facut pe genunchi cu piese recuperate din diverse donatoare de organe. Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 13, 2008 Partajează Postat Aprilie 13, 2008 Bogdan 69 , nu este bine sa improvizezi un trafo de iesire , o sectiune de 2-3 cm* este complet deplasata si am sa argumentez de ce :formula de calcul simplificata a inductantei transf. este L=130*Ra/Fi unde Fi=frecv. inferioara ,ori o inductanta pe 3 cm* nu depaseste 1H , deci Fi=650 Hz (Ra=5 K) .Din cauza capacitatii mari a bobinei primarului vei avea rezonante in interiorul spectrului audio care v-a fi ingustat undeva la 10 Khz , nu cred ca 650-10.000 este acceptat de cineva cu minim de pretentii .Solutia este una de compromis cu un transf . de min. 6 cm*, intrefier corect ales si o excutie practica ingrijita Link spre comentariu
Depanatoru Postat Aprilie 13, 2008 Partajează Postat Aprilie 13, 2008 Cam asa este cum zice @blue , schema lui ALEKS e conceputa pentru ghitara , nu poti avea pretentie de hi-fi de la un traf de retea si subdimensionat. Trafuri de iesire de calitate , cu sectiuni de primar si secundar intercalate se pot face , sunt anunturi pe forum . Din pacate unii nu cunosc importanta trafului de iesire , fac o improvizatie si se mira ca nu obtin rezultate . Dupa aia sustin ca lampile suna mai rau decat tranzistoarele :smt044 Link spre comentariu
bogdan69 Postat Aprilie 13, 2008 Partajează Postat Aprilie 13, 2008 `Asa e ,aveti dreptate. Am exagerat eu cu sectiunea trafului. trebuie sa fie mai mare. Si bobinarea e foarte importanta. Intamplator am avut ocazia sa vad un traf McIntosh defect si desfacut de un meserias. Asa ca am idee cam cum le bobineaza tipii de suna asa de bine si de ce costa amplifurile lor cat costa. Dealtfel avem in proiect sa incercam sa bobinam niste trafuri dupa metoda lor, insa la cum sunt facute trebuie lucrat numai manual si cred ca dureaza ceva timp pana e gata. Daca reusim sa facem unul am sa anunt pe forum ce a iesit.Asa ca idee, trebuie sarma dublu emailata si se fac cam 60 sectiuni separate. Nu e imposibil, dar e munca de chinez . Link spre comentariu
mircea888 Postat Aprilie 13, 2008 Partajează Postat Aprilie 13, 2008 yo9hnf traful asta P2354 este dintr-un Sirius si are pe primar 0-70-220V si pe secundar 0-12-16V. http://i31.tinypic.com/ibypg6.jpg Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 13, 2008 Partajează Postat Aprilie 13, 2008 Bogdan 69, asa cum am spus un trafo de iesire este un compromis la care pretentile se armonizeaza cu posibilitatile !Din experienta mea 5P+4S sint suficiente pt o realizare decenta , daca incerci 60 de sectiuni si sirma dublu emailata vor aparea numeroase situatii contradictorii care vor cere compromisuri asa ca parerea mea este una de bun simt tehnic ; verifica pt. o fereastr de miez tole cum incap succesiunile de straturi-izolatii si in functie de aceasta decide strategia de executie !! Am mai spus pe acest forum ca un transf. are o pondere de 80-90% din calitatea unui amplif. iar compromisurile in executia lui se rasfring proportional ,de acea cine nu are posibilitatea sa achizitoneze un trans. de calitate va trebui sa stie ca nu scapa ieftin !! Link spre comentariu
bogdan69 Postat Aprilie 13, 2008 Partajează Postat Aprilie 13, 2008 Corect! De executat se poate executa, s-a calculat si incape fizic sarma in fereastra tolei. Problema e cand ne apucam de chinezarit. si eu am trafuri cu 4 sau 5 primare si 3 sau 4 secundare. Pana acum sunt multumit, dar.... oare cum "suna" unul ca ala? Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 13, 2008 Partajează Postat Aprilie 13, 2008 Sectiuni multe inseamna inductante de pierderi mai mici si capacitati intre straturi mai mici ,sigur asa este, am verificat acest lucru prin multe masuratori. Fizic capacitatile se mai pot reduce prin marirea izolatiei de hirtie si cond. CuEm cu densit. de 2A/mm*deoarece conteaza si grosimea emailului .Cel mai reusit trafo a fost cu sectiuni P-S in zig-zag pe 8 straturi si cu miez double core hypersil ,rezonanta afost la 35 Khz si un raspuns de 18-24.000 Hz la 3 dB. Din pacate s-a strapuns cind am incercat sa maresc tens. la 500v si accidental un scc. pe iesire ,de obicei programez sursa sa limiteze curentul in cazul experimentelorTransformatorul Mc Intosh avea cumva sectiuni zig-zag ? eu am desfacut traf. EICO, MARSHALL si unul japonez uimitor de compact o bijuterie, regret ca nu am apucat sa-l testez Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum