Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Partea in care spuneam ca daca vrei fier mult , n-ai decat sa folosesti 11cm patrati dar cu intrefier , n-ai citit-o ?Nimenea nu foloseste in " high-end" traf de PP pentru SE . Ia scrie ceva in sensul asta pe diyaudio de exemplu , sa vezi ce o sa rada de tine ...

Link spre comentariu

Pentru ca nu prea exista documentatii practice vis a vis de saturarea miezului am sa-ti descriu experimentul facut de mine. Un miez de 8 cm2, la un curent de 90mA si GU50 (chestia e ca nu imi mai aduc aminte nr de spire din primar - trebuie sa caut prin caiete) a functionat cu intrefier de 0.2. Am scos intrefierul si nu am observat pe osciloscop modificari semnificative in toata gama de frecvente in care am facut masuratorile cu intrefier.Am montat tolele intretesut. In aceasta situatie semnalul s-a strimbat semnificativ. Clar am saturat miezul. Strimbaciunea a semanat cu cea care apare cind cobori prea mult frecventa la un transformator nesaturat, cu precizarea ca era putin asimetrica.Scopul experimentului a fost sa vad forma de unda a semnalului care iese dintr-un transformator saturat. Pacat ca nu am facut poze cu oscilogramele.

Uite ce zice misa , mi se pare ca nu-s chiar asa bune rezultatele :rade: , pesemne ca nu stii ca tolelele separate in E + I tot au un mic intrefier oricat de bine le strangi . La situatia asta se refera oscilogramele , inca nu apucase sa monteze tolele intretesut . Morala ar fi ca trebuie intrefier dar nu exagerat , 0,2 mm in cazul lui a fost cam mult .De altfel ma mir ca tu cu stiinta ce o afisezi nu ai observat ca intr-adevar trafurile fara intrefier au "prostul " obicei sa se satureze . Sau vrei sa vinzi castraveti gradinarului ? :rade:Un miez de 8cm patrati folosit la GU50 sigur se satureaza intretesut , probabil daca folosea vreo 20cm patrati ajungea la situatia voastra cu 11cm patrati si EL84 la care sa zicem ca nu se mai satureaza .
Link spre comentariu

8cm la GU 50 ???? SI CINE STIE CE rez in CC primar (infasurarea anodica)????Din partea mea pt unu ca tine recomand 1 centimetru patrat cu intrefier de 1Km grosime si eventual finala OT100 si CuEm cu diametru de 0,05mm clasa subA(A minor) si o putere estimata de 30mW.

Link spre comentariu

E mic traful de 8cm patrati si pentru calculul normal cu intrefier pentru lampa GU50 , si asa e posibil sa se satureze la putere mai maricica , si tu vrei sa-mi demonstrezi ca merge intretesut ? Daca tu faci un asemenea traf indiferent cu ce tola , care sa scoata vreo 15W SE corespunzator lui GU50 il mananc in fata ta !!

Link spre comentariu

Pai nai inteles si eu spun ca e mic !!!! AR FI NIMERI DACA NU MA INTERESEAZA NIMIC SUB 100Hz.La 8 cm si gu50 nici nu se pune problema sa nu aiva intrefier,si ar putea sa nu aiva intrefier daca nu ma intereseaza nimic sub 500Hz cai dau un c.c.t de sirma in primar(spire putine),ca nu mai am nevoie de nus_citi Henry daca consider fregventa minima redata 500Hz.

Link spre comentariu

Normal ca 8cm2 e mic pentru GU50. Proiectul final a fost cu 14 cm2. Am pus initial un traf de test, de 8cm2 pentru ca sa studiez forma de unda la saturatie. Cu cel de 14 cm2 in conditiile date nu am putut sa pun in evidenta saturarea. Experimentul cu 8 cm2 l-am facut doar ca sa vad forma de unda, respectiv sa am termen de comparatie.

Link spre comentariu

Stati putin sa termin amplificatorul sa-l montez in receptor si va lamuresc eu cum stau lucrurile pe 12 patrati, tola ordinara fe-si 60mA curent anodic si 120 ohmi rez in cc. Am fost cam ocupat zilele astea, dar voi posta rezultatele cand termin :da Inca nu m-am hotarat daca sa pun PL84 sau PL504, in regimul Uak 200V si Ia 60mA Pda 12w, Ra 3k35.

Link spre comentariu

aici sunt diverse informatii cu detalii de executie pentru trafo iesire A470 de la celebrul DYNACO ST70

As mai adauga ca este vorba de aproximativ tole E14 cu grosimea pachetului de 50-52mm cca 14-15cm patrati diametrul conductorului din primar CuEm 0,18-0,2mm(dupa cum se vede 0,18-0,2 x 2),cam greu de realizat bobinajul in fereastra E14 dar posibil de realizat cu tole E16 chiar fara a fi diminuata grosimea pachetului de tole astfel va creste sectiunea miezului la 15-16 cm patrati.In situatia tolelor E16 diametrul din primar poate fi crescut 0,2-0,23mm CuEm,am facut de zeci de ori acest traf...
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am vazut ca sebi a deschis un topic despre verificarea transformatoarelor de iesire si asta mi-a adus aminte de o metoda de calcul a transformatoarelor prin masurarea prealabila a caracteristicilor miezului. Pentru ca sa fiu inteles mai bine fiecare formula va fi insotita de un calcul numeric.

1. Determinam sectiunea miezului (cu ajutorul formulelor cunoscute sau din experienta)

2. Presupunem ca avem urmatoarele specificatii:

Miez de 12cm2

Zp=2000 ohmi Zs=8 ohmi

Fmin=30Hz (frecventa minima care va fi redata)

3. Lampile finale "vad" impedanta Zp in paralel cu reactanta inductiva Xl a primarului. Reactanta inductiva scade odata cu frecventa. Pentru ca aceasta sa nu influienteze prea tare impedanta pe care o "vad" lampile, trebuie ca reactanta inductiva Xlmin sa fie mult mai mare la frecventa Fmin decit Zp.

Pentru exemplificare, punem conditia Xlmin=3Zp (Xlmin este reactanta inductiva a primarului la frecventa Fmin=30Hz)

4. Bobinam n=100 spire pe transformator si masuram inductanta. Sa zicem ca masuram L=0.04H (am pus o valoare din burta)

5. Consideram formula L=n patrat K, unde L=inductanta, n=numar de spire si K=constanta ce include toate celelalte marimi care intervin in formula inductantei si ale caror marimi individuale nu ne intereseaza in acest calcul.

Calculam constanta K=L/n patrat=0.04/100 patrat=0.000004

6.Calculam ce inductanta Lp trebuie sa aiba primarul pentru a avea o reactanta inductiva Xlmin=6000 ohmi la 30Hz conform conditiei de la punctul 3

(folosim formula Xl=2 pi f L) rezulta Lp=Xlmin/2 pi Fmin, Lp=6000/2 pi 30=31.8H

7.Calculam numarul de spire din primar cu formula de la punctul 5

Lp=n1 patrat K, n1 patrat=Lp/K , n1 patrat=31.8 impartit la 0.000004, extragem radicalul si obtinem n1=2819.5 spire in primar.

8. Calculam nr de spire in secundar cu formula n2= n1 radical din (Zs/Zp)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator lucian_80

In urma lecturarii sectiunii "Detalii transformatoare de iesire" am inteles modul in care trebuie calculat un transformator de iesire, modul in care trebuie bobinat, o sigura informatie nu am gasit-o in legatura cu dimesiunile tolelor (se tot face referire la tole E+I, de ex. E16), dar nu am gasit informatii despre dimeniunea lor.Are cineva informatii exacte despre aceste standarde si de dimensiunile tolelor, nu neaparat numai de E16?Eu doresc sa realizez un transformator de iesire cu tolele recupetrate de la tansformatorul din poza de la atasament.Atasez poza cu tolele si dimensiunile masurate.Ideea este ca nu stiu cu ce standard sunt conforme acele tole.

Link spre comentariu

Atasez poza cu tolele si dimensiunile masurate. Nu stiu cu ce standard sunt conforme acele tole

E18
Eu zic sa-l lamurim pe user, spunandu-i ca tolele facute dupa standardul E+I au limba din mijloc dublul in mm a marimii nominale de ex la E18 au 2x18mm=36mm sau daca ai transformatorul nedesfacut poti masura latimea E-ului care este egala cu de 6 ori marimea nomiala adica la E18 ai 6x18mm=108mm.Cam asa se procedeaza la orice tola E (+I).Spor la bobinat!
Link spre comentariu

imi cer scuze ca va rapesc timpul,poate ce spun este o prostie,in domeniul lampi si trafuri iesire sunt paralel,dar ce vreau eu sa intreb la voi m-i se pare logic,nu am intrebat si fizica daca este de acord asa ca daca tot ce am spus e o prostie sa nu radeti prea tare,cu toate astea am niste gu-uri si vreau sa fac doua amplifuri unul gu50 pp,celalalt gu29 se intrebarea sau intrebarile mai bine zis sunt,la calculul trafurilor misa a spus ceva de inductanta,bobinam 100 spire pe traf si masuram,nu am aparat de masura,chiar daca gasesc trafurile nu le fac eu,cel ce le bobineaza asteapta sa-i spun cum si in ce fel sa le faca,am gasit pe net un programel care determina calculul inductantelor bobinelor in functie de nr spire,lungimea bobinei,diametrul sarmei,al carcasei,eu am un traf 24cm patrati,tole e20,diametrul sarmei sa zicem este de 1,34mm,nr de spire100,daca bobinam 100 spire una langa alta ori 1,34mm diametrul sarmei inseamna 134mm lungimea bobinei,traful nu are decat 100mm lungime deci restul de 34 vin peste celelalte spire cum e si normal(difera inductanta in cazul asta?adica e una cu bobina la 134mmm si alta cu ea la100mm?atunci logic si in traf va fi diferita,o sa varieze pe masura ce bobinam diametrul carcasei si de ce mai masor inductanta la 100spire cand la final va fi alta,sau e doar o constanta,nu stiu,intreb.)daca e ok atunci pot face urmatorul artificiu?masor o spira la cei 24cm patrati ai trafului,o sa aiba 20cm,o asez in cerc si ii masor diametrul,este undeva la 7cm,bobinate 100spire ori pe 24cm patrati traf ori pe un alt suport de 7cm diametrul,tot sarma 1,34mm,tot la 100mm lungimea carcasei este acelasi lucru?daca ar fi da e ok pot determina inductanta bobinei fara sa mai fac practic si sa masor(bine cu aproximatie,sunt constient ca nu o sa fie o valoare super reala,dar si practic daca faci cum a facut misa si iei 3 aparate de masura diferite sigur vei avea 3 valori diferite) va multumesc ff mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări