Vizitator Postat Octombrie 3, 2009 Partajează Postat Octombrie 3, 2009 Prepolarizarea miezului magnetic generata datorita rezistentei in CC a infasurari anodice este foarte importanta !Atunci cind avem de a face cu o rezistenta in CC a infasurari primare mare (200-300 ohmi) si un miez cu sectiune mica(4-5-6 cm patrati) in situatia SE desigur prezenta intrefierului este obligatorie chiar daca discutam de o putere de 2,5-3-4 W.Situatia se schimba daca rezistenta in CC a primarului (infasurare anodica)este situata in plaja 20-30 ohmi si sectiunea miezului 10-14 cm patrati pt puteri de 4-5-6 W intrefierul poate lipsi ,lipsa acestuia imbunatateste substantial raspunsul la fregvente joase,confera un randament maxim...etc.Din aceasta cauza am sugerat la un moment dat domnului misa sa ne prezinte si situatia fara intrefier la un traf care il avea in lucru viewtopic.php?f=28&t=39018&st=0&sk=t&sd=a&start=15 unde raspunsul trafului domniei sale in situatia fara intrefier este net superior la fregvente joase chiar daca avem de aface cu semnal dreptunghilar.In situatia cind avem pretentii de high-end chiar in SE cosider ca de multe ori intrefierul poate lipsi depinde numai de felul in care abordam constructia trafului de iesire. Ca si exemplu pt EL84 in SE si 5w(Garantat) SINUS si reali avem nevoie de cca 14 cm FeSi patrati sectiune conductor primar 0,28-0,31mm CuEm cca 2000sp in primar secundarul si_l poate calcula fiecare in functie de impedanta sarcini,DESIGUR FARA INTREFIER,si un raspuns aproape perfect la fregvente joase. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 3, 2009 Partajează Postat Octombrie 3, 2009 La 14cm patrati se poate face si traful cu intrefier sa aiba inductanta destula . Fara intrefier , chiar daca nu se satureaza miezul , poti sa ajungi in zona neliniara a ciclului de histerezis . Nu vreau nici o polemica cu tine , faci cum crezi mai bine , dar din cate stiu nici o firma nu produce trafuri SE fara intrefier , chiar si cele care nu fac nici un rabat de la calitate . Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 5, 2009 Partajează Postat Octombrie 5, 2009 Problema celor 14cm patrati nu este pt "inductanta destula"..."poti sa ajungi in zona neliniara a ciclului de histerezis"-nici poveste de asa ceva la aceasta sectiune si exemplul dat " exemplu pt EL84 in SE si 5w" la un Ia0=40-48mA ...."nici o firma nu produce trafuri SE fara intrefier" din cite stii ?! DA... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 13, 2009 Partajează Postat Octombrie 13, 2009 Am facut un transformator bunicel zic eu, pt un SE cu PL84. Miez de 12 patrati, 4 primare serie si 4 secundare paralel, intercalate . Primar 2010 spire (3 x 500 cu sarma 0.25 + 510 cu 0.3mm). Un secundar are 98 spire 0.6mm pt 8 ohmi.Problema este cu intrefierul: am facut trafuri pt EL84 pe 11 patrati FARA intrefier, si nu s-au saturat, rezultatele au fost excelente si le-am recomandat tuturor. Insa PL84 lucreaza cu curent anodic marisor (Io=60mA) la o tensiune anod-catod de 200V. Rezistenta primarului meu in cc este 120 ohmi conform calculului - nu am masurat inca - adica pe primar vor cadea cca 7.2V. Pe deoparte mi-e teama ca se va satura miezul, pe de alta nu-mi vine sa-i fac intrefier ca sa nu stric performantele. Ce parere aveti vizavi de posibilitatea saturarii miezului in conditiile date? Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Pentru ca nu prea exista documentatii practice vis a vis de saturarea miezului am sa-ti descriu experimentul facut de mine. Un miez de 8 cm2, la un curent de 90mA si GU50 (chestia e ca nu imi mai aduc aminte nr de spire din primar - trebuie sa caut prin caiete) a functionat cu intrefier de 0.2. Am scos intrefierul si nu am observat pe osciloscop modificari semnificative in toata gama de frecvente in care am facut masuratorile cu intrefier.Am montat tolele intretesut. In aceasta situatie semnalul s-a strimbat semnificativ. Clar am saturat miezul. Strimbaciunea a semanat cu cea care apare cind cobori prea mult frecventa la un transformator nesaturat, cu precizarea ca era putin asimetrica.Scopul experimentului a fost sa vad forma de unda a semnalului care iese dintr-un transformator saturat. Pacat ca nu am facut poze cu oscilogramele. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Poate va sunt de ajutor aceste pagini,sunt in poloneza,dar cu google translate si cu ceva cunostinte de matemetica si putina practica in audio cu tuburi sunt sigur ca vor fi utile. Atentie si dl."hpavictor" Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Dupa cum rezulta si din documentatia poloacului doua criterii sint foarte inportante:1-calitatea miezului(nivelul sau de saturatie)2-rezistenta in CC a primarului(nr de sp infasurare anodica si diametrul conductorului)Daca aceste doua elemente sint alese cu grija(compromisul optim daca se poate spune asa)vom avea de aface cu un traf de iesire reusit...cei ce vor capata rutina necesara vor putea renunta sau nu la intrefier dupa caz ,oricum este net avantajos sa obtinem o rezistenta in CC a infasurari anodice cit mai mica fara sa afectam prea mult L_ul acestei infasurari ,astfel vom avea un flux de presaturatie (in cazul clasei A SE generat de Ia0 si rezistenta CC a infasurari anodice) mic.Conditia necesara si suficienta ca sa ne putem lipsi de intrefier(cazul clasei A SE)ar fi sa avem un flux de presaturatie la mai putin de 1/2 din fluxul de saturatie maxim permis de material(cu cit mai mica presaturatia cu atit mai bine) ,apropo intrefierul exact asta face micsoreaza valoarea presaturatiei mai mult sau mai putin in functie de grosimea lui dar exista si situatia in care poate avea grosime 0 fara sa apara pericolul de saturatie in aria de lucru a transformatorului.Sigur ca daca avem o rezistenta in CC de ordinul 400 ohmi si mai avem si un curent Ia0 de 50mA avem deja un electromagnetla bornele caruia se gasesc 20Vcc cca 1w in schimb daca avem doar 40 ohmi in CC la acelasi curent....2v...0,1w diferenta de presaturatie va fi majora pt exemplul dat...Va intrebati ce am cu clasicul intrefier ?! Raspunsul ar fi NIMIC ! ,atit ca prezenta lui modifica randamentul in sens negativ si cel mai important diminueaza mult raspunsul la fregvente joase,prefer atunci cind se poate sa nu il am (cind nu apare riscul saturatiei in aria de lucru). Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Ok, multumesc tuturor pt raspunsuri si documentatie.Se pare ca singura solutie este sa fac experimentul lui Misa. Voi pune intai E-urile si I-urile separat dar cu intrefier 0. Daca nu se satureaza, incerc si intretesut, poate merge, sunt totusi 12 cmp. Daca nu, asta e!@valderama: am vrut de la inceput sa obtin o rezistenta in cc sub 100 ohmi, dar asta presupunea sa bobinez primarul cu sarma de 0.35mm si nu avea loc in fereastra la cate intercalate si izolatii am. Din pacate nu am avut un miez cu fereastra mai generoasa. De asemenea secundarele le-as fi bobinat cu 0.8mm daca era loc. Oricum, fata de un traf obisnuit de 7...8 cmp cu 300...400 ohmi in primar si fara intercalate, eu zic ca va suna mai bine. De fapt vreau sa imbunatatesc (si sa modific) partea audio a unui receptor/pick-up cu tuburi, de aceea am facut traful. "tunning" P.S. bobinajele au izolatii mai grosute la fiecare strat (spira langa spira) ca sa obtin o capacitate parazita cat mai mica, si asta mi-a diminuat spatiul de bobinaj. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Ceva intrefier ramane oricat de bine potrivesti tolele I peste E . De asta nu s-a saturat la curentul de mers in gol si puterea audio respectiva , inseamna ca intrefierul original 0,2mm era probabil prea mare . Cu tolele intretesute orice traf se satureaza de la putere audio relativ mica si mai ales la basi . Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Ceva intrefier ramane oricat de bine potrivesti tolele I peste E . De asta nu s-a saturat la curentul de mers in gol si puterea audio respectiva , inseamna ca intrefierul original 0,2mm era probabil prea mare . Cu tolele intretesute orice traf se satureaza de la putere audio relativ mica si mai ales la basi .Asa ma gandeam si eu, ca tot ramane putin intrefier chiar daca nu bag nimic intre I si E. Daca nu apar semne de saturatie, il las asa. In caz contrar maresc progresiv intrefierul, dar sper sa nu fie nevoie la cat de mititel e traful Dupa cum am spus si in topicul anterior, daca fereastra era mai mare imi permitea sa bobinez cu sarma mai groasa.Ma gandeam la un moment dat sa pun doua miezuri E cap in cap (s-a mai discutat asta) insa "lungind" circuitul magnetic cresteau pierderile pe aceasta cale, si scadeau in cupru, adica mare lucru nu faceam...Cateodata merge sa faci din c---t bici, dar in anumite limite. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Cu tolele intretesute orice traf se satureaza de la putere audio relativ mica si mai ales la basi .E !?Ale mele NU se satureaza ce dracu sa le fac ?!Cred ca trebuie sa le dau cite un cordon de sudura pe toate laturile posibile poate asa se vor satura si ele !. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Nush ce sa zic... si eu am facut intretesut 11 patrati pt EL84 si mergea traznet... cu sarma de 0.3mm si cadeau vreo 4.5V pe ele la Io=48mA. Tolele erau alta natie, mai lucioase si cu fereastra mai mare, 20mm. La traful asta am 12 patrati, alte tole, Io mai mare (60mA), Ra=3k35 (nu ca ar conta asta). De aceea eram in dubii, dar vorba aceea: experienta e mama invataturii, asa ca o sa testez, depinde mult si de calitatea miezului, cea mai mare necunoscuta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Comunica si dumneata rezultatele in urma testelor indiferent de natura lor . Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 La vreo 4W ce se scot in mod normal din EL84 probabil ca nu ajunge sa se satureze un miez de 11cm patrati , dar e risipa de materiale degeaba , se poate face la fel de bine cu intrefier si sectiune mult mai mica . Si chiar daca vrei neaparat sa fie de 11cm patrati , faci traful normal cu intrefier si esti linistit ca functioneaza liniar si nu se poate satura in nici o conditie , oricum eu cat m-am uitat pe internetul asta mare , pe alte forumuri , n-am gasit niciodata pe cineva care sa spuna ca foloseste trafuri PP pentru SE cu rezultate bune . Si fara sa se supere nimeni , multi au competenta , cunostinte si experienta net superioare fata de orice membru al forumului nostru Pentru ca la noi traditia amplificatoarelor cu lampi si in general a electronicii a fost foarte slaba , nu ca ar fi alte motive ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 FIER MULT DOMNULE asa sta treaba in high-end.A mai spus cineva pe aici parca domnul felixx ... dar nu stiu citi au auzit ?!.S_ar parea ca uni au auzit !.,mai ales in situatia in care nu dispunem de nu stiu ce materiale deosebite. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum