Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Salut, trafo este ceva polonez poate de la vreun magnetofon
Daca e polonez s-ar putea sa fie si traf de linii din tv-urile romanesti, am intalnit unele facute de unitra....
Link spre comentariu

Identifica primarul si secundarul dupa grosimea sarmei de bobinaj care e cositorita de borne. Aplica o tensiune alternativa de 6.3V de la infasurarea de filamente a unui alt traf direct pe secundar. Masoara tensiunea alternativa obtinuta pe primar. Imparte aceasta tensiune la 6.3 si afli RAPORTUL DE TRANSFORMARE. Apoi poti sa afli impedanta Zp a primarului daca secundarul debiteaza de ex pe o sarcina Zs de 4 ohmi: impedanta primarului este egala cu Zs ori raportul de transformare la patrat. Calculul il faci pt un Zs putin mai mare, adica iei Zs = 4.7 - 5 ohmi, pt ca mai ai si rezistenta in cc a primarului. Ce nu poti sa afli este nr exact de spire/volt ca sa-ti faci o idee despre inductanta primarului pe romaneste cat de bine raspunde la frecvente joase. Totusi, cu oarecare aproximatie se poate. Masori rezistenta in cc a primarului si in ipoteza ca poti aprecia exact ce diametru are sarma din primar, cunoscand rezistenta ohm/metru a sarmei respective din tabele (am eu) calculezi cati m de sarma are bobina. Calculezi lungimea unei spire medii. Imparti cati m de sarma ti-au iesit din calcul la lungimea spirei medii si afli nr de spire din primar. Rezultatul nu este extrem de precis dar poti sa-ti formezi o idee despre primar.

Link spre comentariu

baieti am si eu o intrebare,am un traf dintr-un ups APC la care am pastrat primarul(asa am banuit eu)si l-am dat cuiva sa mi-l bobineze secundar ptr 6,3v,12v si 270v.nu stiu sigur daca cel care am zis eu ca-i primar este ptr 220v,daca alimentez in secundar de la un alt traf cu 6,3v sau 12v,ceea ce masor in primar ar trebui sa fie 220v,nu?logic asa vad eu ca ar trebui,dar practic?nu ma pricep prea mult la trafuri de aceea va intreb pe voi e ok cum am mzis eu sau e o mare tampenie.va multumesc.si inca ceva vreau sa fac un amplif cu gu50 se,dar stereo,pot alimenta din acelasi traf sau trebuiesc infasurari separate,acolo era un 270v/0,5a,daca l-am facut 270v/1a e ok.mersi inca o data.

Link spre comentariu

Asta e subiect pt sectiunea de alimentatoare, asa ca data viitoare fi mai atent unde postezi!Daca alimentezi cu 6.3V sau 12V infasurarile secundare corespunzatoare ale trafului tau in primar obtii 220V sau foarte aproape daca traful e bobinat corect.Normal ca daca un canal al amplificatorului consuma 0.5A pt stereo consumul se dubleaza.

Link spre comentariu

ok mersi mult si scuze ptr postare,eu sunt mai batran si nu sunt chiar asa in tema cu site-urile astea,de aceea cer din partea administratorilor intelegere,indurare si clementa.va multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Buna , am gasit si eu un transformator si un stiu de la ce este (eu cred ca traf de iesire de la un temp 6)

http://i25.tinypic.com/2hnmcdz.jpg

http://i26.tinypic.com/200y3yu.jpg

Dupa cum arata,cred mai mult ca sigur ca este vb. de un traf de iesire de la vechile pickup-uri poleneze UNITRA care erau echipate cu ECL82.Ca sa fii 100% sigur de asta,desfa usor si cu grija "jugul" de mentinere a tolelor si daca are intrefier (I-urile separate de E-uri si intre ele o hartiuta subtire),atunci este sigur traful de care am pomenit.

Acum mai este o pb.unele pickup-uri erau echipate cu ECL82 si unele cu ECL86. Dar prin metoda propusa de cineva de aici,adica sa alimentezi cu 6,3Vac secundarul (dupa cate vad eu secundarul este cel legat la ultimele 2 borne din dreapta din poza) si sa masori pe cele 2 borne din stanga tensiunea alternativa.Daca acolo gasesti o tensiune de 190V-220Vac,atunci traful este pentru ECL86,daca masori o tensiune de 160V-170Vac,el este pentru ECL82.

Spor la treaba!

P.S atentie(!!!!!!!!!!!!!!) cand faci masuratorile,chiar asa mic cum este ,daca atingi firele cu tensiune mare poti avea probleme

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna , are cineva detalii la construirea unui transformator de iesire pentru ECL82 ?Am gasit pe net o schema interesanta , doar ca la transformatorul de iesire apar prea putine detalii.http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-41340.html

Cauti un miez de transformator de sunet sau de cadre de la un tv.vechi pe tuburi,sau orice fel de miez cu sectiunea de 4-5cmp format din E+I.Primarul are pentru ECL82, 2800sp cu D=0,15-0,17mmCuEm si secundarul pentru 4 Ohm are 88 Sp iar pentru 8 Ohm are 102 Sp cu D=0.55-0,6mmCuEm. Bobinezi mai intai o jumatate din primar (1400 sp),apoi secundarul tot si ultimul va fi cea de-a 2-a parte a primarului adica restul de 1400 sp. Atentie la inserierea celor doua jumatati de primar,adica sfarsitul primului cu inceputul ultimului.Miezul se va impacheta cu intrefier,E-urile de o parte si I-urile de alta parte.Intre E si I lasi un inrefier de 0,1mm(aprox!),adica grosimea unei hartii. Daca este posibil si ai rabdare incerci sa izolezi primarul dupa fiecare strat de sarma iar intre secundar si cele doua primare pui o izolatie ceva mai groasa adica 0,5mm (carton sau teflon). Incearca sa-l faci,nu este mare "inginerie",spor la treaba! :aplauze
Link spre comentariu

Eu ti-as recomanda un miez de 8-9 cmp fara intrefier, si primarul cu sarma mai grosuta (0.2...0.25mm). In rest faci exact cum a spus dl Lazaroiu. Rezultatele vor fi peste asteptari.

Link spre comentariu

Eu ti-as recomanda un miez de 8-9 cmp fara intrefier, si primarul cu sarma mai grosuta (0.2...0.25mm). In rest faci exact cum a spus dl Lazaroiu. Rezultatele vor fi peste asteptari.

Corect!La o sectiune mai mare,lungimea medie a spirei este mai mare,numarul de spire fiind acelasi pe care ti l-am recomandat,inductanta primarului va fi ceva mai mare deci vei castiga la raspunsul in frecventa in partea de jos a benzii audio. De saturat acest miez la curentul care circula prin ECL82 nici nu se pune problema,in afara volumului putin mai mare al transformatorului care o sa ocupe ceva spatiu,nu ai decat de castigat. Colegul +_Florin_+ ti-a facut o recomandare buna.
Link spre comentariu

Interesant cum sustin unii ca nu se satureaza fara intrefier , cand sunt probleme la PP la cativa miliamperi dezechilibru intre finale ... Bineinteles se observa pe la 20Hz cel mai bine .

Link spre comentariu

Interesant cum sustin unii ca nu se satureaza fara intrefier , cand sunt probleme la PP la cativa miliamperi dezechilibru intre finale ... Bineinteles se observa pe la 20Hz cel mai bine .

Eu nu spun ca nu exista posibilitatea saturatiei magnetica,dar: stim foarte bine cu totii ca intensitatea campului magnetic,sau forta magnetica dintr-un solenoid fie cu miez sau nu este H si se masoara in A/m (amper/metru). Si H=NxI/l unde N este numarul de spire total,I este curentul care circula prin bobina(amperi),l este lungimea(metri) a conductorului din bobina (aproximativ),deci inlocuind cu datele noastre si fiecare poate face acest calcul ,rezulta un H=0,33A/m. Acum,daca urmarim diagramele TESLA si cautam miu(permeabilitatea magnetica pentru FeSi) si tot din tabele cautam sectiunea miezului noastru, vom observa ca locul unde B (iductia magnetica) este constanta,sau nu mai creste,iar miu scade,este exact locul unde miezul se va satura. Cifrele de acolo ne indica H=0,56A/m. Asa ca in practica lucrurile nu stau chiar ca in teorie,poate fi mai bine sau mai rau,vom observa ca in cazul in discutie ne situam destul de bine,adica suntem in situatia cand nu se va satura miezul. Nu vreau sa mai insist in teorie sau in alte amanunte,cine doreste poate studia singur.Iti dau dreptate in ceea ce priveste saturatia unor miezuri chiar in configuratii PP,am intalnit si eu aceasta problema.Teoretic,pentru a duce cat mai sus nivelul saturatiei unui miez se pot face diverse "artificii",inserierea miezului cu un intrefier (rezistenta magnetica infinita),sau calculand 1/4 sau 1/3 sau chiar1/2 spire in scurt circuit,electric prin miezul trafului si magnetic inseriate,dar atentie sa nu se strice randamentul transformatorului. Ar fi multe de spus, nu vreau sa intru cu nimeni in polemici,sunt doar parerile mele sau doar ce am inteles eu din carti.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator viobio

teoretic este adevarateu fac trafuri fara intrefier si nu se satureaza!cine aude 20Khz????
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări