Golem Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 La cel care are o singura bobina, desigur nu trebuie luata de doua ori sectiunea. La restul, cu doua bobine, are dreptate Zal. Link spre comentariu
bolek Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Mda, clar.Transformatorul cu 2 coloane a aparut inainte sa apara regula lui zal. Si liniile de camp aratau la fel si atunci. Si trafurile se calculau la fel si atunci. Si tot nu se dubla nimic. Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 La cel care are o singura bobina, desigur nu trebuie luata de doua ori sectiunea. La restul, cu doua bobine, are dreptate Zal. Si daca are 4 bobine se ia sectiunea de 4 ori si asa mai departe. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Constructiv, asta e imposibil, o fi o glum?... Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Normal ca-i o gluma. Dar cine m-ar opri sa fac pe un C cite o bobina pe fiecare latura (4 bobine) sau pe un tor sa grupez bobinajul in 8 bobine inguste separate prin spatii nebobinate.Oricite bobine sunt asezate pe ACELASI circuit magnetic, se comporta ca una singura. Nu conteaza pozitia lor atita timp cit numarul total de spire e acelasi. Se practica 2 bobine pe C-uri din morive tehnologice sau de izolatie, deoarece intre bobine pot aparea diferente mari de potential. Am vazut trafuri pe C care au toate bobinele pe aceeasi latura, sigur si tu ai vazut. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 La alea cu o singur? bobin?, într-adev?r e o singur? sec?iune, prin care se induce întreg cîmpul elmg în miez. La fel la cele cu dublu C + dublu C cu bobinaj central, unde forma e aproximativ? cu cea de la E+I. Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Zal, vad ca in sfirsit ai inceput sa intelegi. Acum, la trful C cu o singura sectiune, imparte imaginar in 2 bobina si tot imaginar incepe sa deplasezi pe miez jumatate. Deja ai 2 bobine. Ce crezi ca s-a schimbat? Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Pai nu asta. In poza 1, imagineaza-ti ce am spus eu mai sus. Nu mai adauga nimic la miez.Eu deja incep sa cred ca-ti bati joc, si renunt la orice fel de discutie.In poza nr2, secundarul trebuie sa fie bobinat obligatoriu pe sectiunea centrala sau impartit exact in 2 si pus pe laterale. In poza 3, secundarul pe sectiunea centrala sau impartit exact in 2 si pus pe cele 2 laterale. In cazul asta transformatoarele sunt echivalente din toate punctele de vedere. (pozele 2 si 3)Nu se practica la E-uri bobinele pe laterale din cauza ca maresti inutil dimensiunile laterale, bobinele sunt mai expuse si nu in ultimul rind pentru ca miezul E+I nu a fost gindit pentru asta.In poza 1 ai S, in poza 2 ai 2S, in poza 3 ai 2S iar in poza 4 ai S. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Nu misa , oricum e gresit , nu poti imparti asa in doua bobina centrala , in desen arata frumos , dar inductanta pentru o anumita sectiune depinde de nr. spire la patrat , deci cele doua bobine rezultante vor avea cate L/4 din total ( sectiunea jumatate si nr. de spire jumatate ) . Deci traful rezultat va avea L/2 din traful cu o singura bobina = prea putine spire pe volt . Si ca sa mai bobinezi inca spire in plus ( cu aceeasi grosime ) nu prea mai e loc - se vede clar din desen ca spatiul e mai mic cand pui 2 bobine pe o jumatate de miez . Link spre comentariu
zal Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Nu m? c?zneam un sfert de or? s? pictez dac? aveam de gînd s?-mi bat joc.În poz 2 e doar un caz intermediar între 1 ?i 3, dar absolut necesar explic?rii, sigur c? nu e practic ?i nu se folose?te. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Si tu crezi ca doua trafuri cu acelasi nr. de spire dar unul cu sectiune dubla sunt egale ? Poza 1 si 3 ar fi . :ras:Ce naiba , doar nu suntem copii . Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 OK. Poza 1 e echivalenta cu poza 4 ca sectiune si putere. Te rog mai fa odata exercitiul de imaginatie propus de mine fara sa introduci ca faza intermediare trafurile E. De data asta deplaseaza acea jumatate de bobina pina la locul unde e in poza 4Initial ne imaginam ca bobina din poza 1 e impartita in 2, cele 2 jumatatii fiind una linga alta. In cazul asta, fluxul magnetic prin miez e suma celor 2 jumatati. Tu in prima poza ai desenat cu rosu aceasta suma a fluxurilor. Acum, daca jumatate de bobina incepi sa o deplasezi imaginar pina ajunge in pozitia din poza 4, fluxul total e tot suma celor 2 fluxuri, doar ca in poza 4 ai figurat fluxul unei jumatati de bobina cu rosu iar fluxul celei de-a 2 doua cu verde. Suma e aceeasi ca valoare. Link spre comentariu
blue Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Cred ca am sa complic putin lucrurile : am un transformator folosit mai demult in telecomunicatii , de format E+I cu trei brate egale si cu tot atatea primare legate in paralel, de unde incepem discutia ? Link spre comentariu
bolek Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Pai daca SUNT 3, TRIplam sectiunea:nebun: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum