Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii transformatoare de iesire

mosfet

Postări Recomandate

Ce faci , te contrazici singur ? Tocmai ziceam ca nu se calculeaza dupa formula clasica ... ca se ia cam de 2 ori sectiunea , ca la unul facut cu 2 bobine separate = un traf cu tola C e mai bun oricum l-ai bobina .

Link spre comentariu

Nu eu m? contrazic. M? bucur c?-mi dai dreptate: :rade:

... ca se ia cam de 2 ori sectiunea , ca la unul facut cu 2 bobine separate = un traf cu tola C e mai bun oricum l-ai bobina .

Link spre comentariu

Nu s-a l?murit deloc, r?mîne problema consumului unui aparat ce are ca surs? un traf de genul ?sta. S? lu?m de exemplu Kashtanul, trafo are dup? unii 7cm2 adic? vreo 45W... Totalul maxim pe poz înregistrare ar fi de 100W,

Petru fier ordinar este aproximativ valabila formula P(W)=S X S pentru materiale feromagnetice cu permeabilitate ridicata se schimba povestea...Revin si spun sectiunea este sectiune si atit.Da intradevar, acele transformatoare suporta o incarcare de max 100w la 50Hz.
Link spre comentariu

Acum o d?m dup? corcodu?, de unde atîta material exotic la s?r?ciile de trafuri de Maiak sau Kashtan, Temp, Rostov, Orbita... ?Dac? aveau pu?in nichel nu mai rugineau a?a.

Link spre comentariu

Nu eu m? contrazic. M? bucur c?-mi dai dreptate: :rade:

... ca se ia cam de 2 ori sectiunea , ca la unul facut cu 2 bobine separate = un traf cu tola C e mai bun oricum l-ai bobina .

Iti dau dreptate intr-un fel , la fel au zis si ceilalti , se ia cam de 2 ori sectiunea , dar din cauza ca e mai bun materialul , nu din cauza ca sunt 2 bobine si se aduna fluxurile ... cum aberezi tu .

Si nu-i nici un material exotic , proprietatile mai bune sunt date de felul cum e facuta tola C - laminata la rece parca . Nici toroizii nu contin nimic exotic .

Link spre comentariu

Acum o d?m dup? corcodu?, de unde atîta material exotic la s?r?ciile de trafuri de Maiak sau Kashtan, Temp, Rostov, Orbita... ?Dac? aveau pu?in nichel nu mai rugineau a?a.

Cuane m_am plictisit sa tot explic ! crezi ce vrei dar nu o mai face public(sfat) , ai de pierdut ca imagine . Daca vrei ca sa te convingi mai usor bobineaza cite 100sp pe doua sectiuni identice E+I=7cm2 si C_ul rusesc=7cm2 si masoarele inductanta dupa care mai vorbim,ai sa constati ca bobina cu C_ul rusesc are inductanta mai mare,astept explicatia.
Link spre comentariu

Miezurile simplu C se pot echivala oarecum cu cele toroidale deci nici vorba de dublarea sectiunii, intre cele doua tipuri ,numarul de spire/volt este mai mic in cazul celui toroidal pt aceiasi sectiune si aceasta din cauza circuitului magnetic si a cuplajului mai bun, iar pt miezurile dublu C echivalarea este cu E+I dar cu un circuit magnetic mai bun decat al acestuia, deci si incarcarea de putere este mai mare pt. aceiasi sectiune, de regula cu aprox 20-30%. Pt calculul C simplu si C dublu cal mai bine este sa se numere spirele unei infasurari si recalcularea celorlante cu numarul de sp/ determinat

Link spre comentariu

Miezurile simplu C se pot echivala oarecum cu cele toroidale deci nici vorba de dublarea sectiunii, intre cele doua tipuri ,numarul de spire/volt este mai mic in cazul celui toroidal pt aceiasi sectiune si aceasta din cauza circuitului magnetic si a cuplajului mai bun, iar pt miezurile dublu C echivalarea este cu E+I dar cu un circuit magnetic mai bun decat al acestuia, deci si incarcarea de putere este mai mare pt. aceiasi sectiune, de regula cu aprox 20-30%. Pt calculul C simplu si C dublu cal mai bine este sa se numere spirele unei infasurari si recalcularea celorlante cu numarul de sp/ determinat

E mai mult , gandeste-te la un traf de tv Sport cu traf dublu C . Tocmai i-am masurat sectiunea , ar fi 3,2cm x 1cm , mai putin de jumatate fata de consumul aparatului care e vreo 25W , nu ?
Link spre comentariu

Nu candidez nic?ieri, a?a c? sînt liber s? m? exprim.

Libertatea in exprimare o necesitate,confuzia in termeni o greseala si o inducere in eroare.SECTUNEA_i sectiune nu se inmulteste cu nimic ca sa devina mai mare sau mai mica ca vor uni sau alti !.PS. In conformitate cu wikipedia citeva materiale cu permeabilitate diferita http://ro.wikipedia.org/wiki/Permeabili ... etic%C4%83Mu-metal 20.000[1] 25.000 × 10-6 H/m at 0.002 T Permalloy 8.000[1] 10.000 × 10-6 H/m at 0.002 T Electrical steel 4.000[1] 5.000 × 10-6 H/m at 0.002 TDe unde si nr de sp/v diferit pentru aceleasi sectiuni dar materiale magnetice diferite.
Link spre comentariu

Toti am observat ca trafurile pe miez toroidal sau c au putere mai mare decit E+I la aceeasi sectiune. In principui ce zice zal, e aproape de adevar dar explicatia lui nu e buna. E ca si cind ai spune ca fierul se topeste mai greu ca aluminiul pentru ca fierul e mai dens. Da, se topeste mai greu, dar NU pentru ca e mai dens! Asa si cu transformatoarele. Da, au putere mai mare dar NU pentru ca sectiunea adevarata e sectiunea X2.

Link spre comentariu

Salutari all , miezul dublu C se poate incarca linistit cu 14-15W / cm patrat deci dintr-un traf cu sectiunea de 10 cm2 se pot face aproximativ 150w, eu tot asa le-am rebobinat si nu sunt probleme deloc nici de camp electromagnetic prea mare (deranjant in audio) nici legate de temperartura, cum a fost bobinat traful de temp cu 3,25sp/v nu prea e bine una ca se cam incalzeau ele destul de repede si nici prea silentios nu era, drept dovada e faptul ca toate trafurile de acest gen care le-am desfacut,izolatia(emailul) de pe sarma din primar mai ales sare la cea mai mica indoitura.

Link spre comentariu

Si totusi, ce legatura are disputa asta cu trafurile de iesire?Acolo nu urmareste nimeni puterea maxima la 50HZ a trafului, iar Pout al amplifului cu tuburi depinde de multe altele...offtopic: In ce priveste , totusi disputa, sustin si eu ca nu se dubleaza nimic, ci doar creste Bmax al miezului respectiv pentru ca miezul e mai bun (un argument destul de stupid ar fi ca nu am vazut C sau tor din tabla asa de groasa si proasta ca tolele ieftine E+I) . Or fi stiut ei ceva...A doua chestiune, e ca la trafurile moderne s-a imbunatatit ( ma rog , in sensul economisirii de cupru si de volum, nu al randamentului) mai mult clasa de izolatie dpdv termic, in sensul ca traful merge fierbinte mai mereu, chiar si in gol, si nu dauneaza cu nimic decat la consumul total...De asemeni, am vazut in industrie niste scule bobinate clasa H de izolatie , cu cupru izolat dublu cu fibra de sticla, foite de mica si un lac de nu il topeai nici cu bricheta...Deci se poate fara sa dublezi nimic, depinde ce urmaresti in constructia finala: randament - gabarit - fiabilitate - pret - etc...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări