marius75 Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Salutare. Acum vreo 12 ani mi-am facut niste boxe cu difuri rusesti: bas 30 cm, medii 13cm si inalte pe ceramica. La vremea respectiva am facut un filtru simplu: pe bas 110 spire cupru emailat de 1,2mm, pe medii 110 spire cupru emailat 1mm si un condensator (2 :1) IPRS 2x47uF /300 V, iar pe inalte 2 condensatori polarizati de 1uF/60V legati in serie -++-. In schema pe care eu am copiat-o pe bas erau 220 de spire dar nu am avut suficient de mult cupru asa ca am pus doar 110. Este influentata calitatea sunetului de faptul ca nu am pus toate spirele la bobina filtrului ? Link spre comentariu
popa ionut Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 DA!este influentata..deoarece acel filtru este unul pasiv...nerespectarea numarului de spire,diametrul conductorului folosit,al bobinei..capacitatile condesatoarelor. eventual miezul bobinei daca este calculat ca acel filtru sa aiba bobine cu miz..etc... http://www.electronica.ro/filtreboxe.shtml Link spre comentariu
zal Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Şi ai putea să pui un cond normal de 22uF nepolarizat în locul celui de 2x47uF electrolitic, schema ai copiat-o din Tehnium, dar era ptr boxele Unitra de 75W, cu alte difuri nu vei obţine acelaşi rezultat.Dif ''ceramic''... e cumva vorba de unul piezo? Link spre comentariu
marius75 Postat Mai 20, 2012 Autor Partajează Postat Mai 20, 2012 Multumesc pentru raspunsuri !Bobina nu are miez si am cautat sa o fac cat mai apropiata de diametrul cerut doar ca nu mi-a ajuns cuprul...Schema este intradevar dintr-un tehnium, condensatorii asa scriau acolo si eu pe astia i-am luat pe degeaba, isi fac treaba cat de cat. Inaltele nu sunt pe bobina, sunt din alea negre din plastic,fara magnet. Aveti cumva schema de la boxele rusesti de 75w ? Multumesc ! Link spre comentariu
marius75 Postat Mai 20, 2012 Autor Partajează Postat Mai 20, 2012 Am gasit schema filtrului de la boxele s90 dar este prea incarcata, eu vreau doar o bobina pe bas, condensator si bobina pe medii, condensator pe inalte. Daca fac bobina pentru bas din cupru emailat de1,2 mm, 200 spire, 20 de spire pe rand, diametrul mosorului de 2cm este bine ?Trebuie sa calculez cam ce lungime de sarma am nevoie .PS: aproximativ 40 metri pentru doua bobine. Link spre comentariu
CBI Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 mai bine cauti o pereche de boxe de fabrica la mana a doua pe care ti le permiti si iesi mai binece faci tu acolo nu este diy,este lucru manual.O sa iasa niste lazi cu difuzoare,indiferente de numarul de spire pe care-l pui.In primul rand bobinele se masoara nu se fac dupa nr de spire.Merge si asa,dar ...Cand ajungi cu bobinatul la o valoare mai ridicata a inductantei,cateva spire in plus/minus fac mare diferenta fata de valoarea necesara Link spre comentariu
marius75 Postat Mai 20, 2012 Autor Partajează Postat Mai 20, 2012 Multumesc pentru interventie. Mie imi place sa fac cutii am deja 4 boxe sau lazi cu difuzoare cum vreti sa le numiti si sunt multumit de felul in care se aud doar ca as vrea sa schimb bobina de la filtrul de bas de la rusesti, atata tot. La mana doua este loterie, nu stiu ce cumpar, pot fi reparate de mantuiala...si dupa aceea ajung tot aici sa va intreb cum se repara :cry: Se pare ca deocamdata raman cu filtrul pe care il am pana mai strang ceva informatii. Link spre comentariu
CBI Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 uite aici un calculator de bobine Link spre comentariu
marius75 Postat Mai 21, 2012 Autor Partajează Postat Mai 21, 2012 Multumesc pentru link ! Acum ma pun pe studiat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum