Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

constructie alimentator laptop

justMe

Postări Recomandate

va salut

am tot citit si cautat pe aici dar nu am gasit nimic concret.au mai fost colegi care au intrebat despre astfel de alimentator dar f repede discutia a deviat de la subiesc si s a ajuns scheme si montaje pentru laborator.

am un alimentator de laptop cu tensiuni reglabile intre 12v si 24v care este ars si m-am gandit sa fac altul la constructia caruia sa folosesc unele piese recuperate din cel vechi.

daca ma poate ajuta cineva cu o schema simpla ,care sa se si incadreze in carcasa celui vechi si care sa scoate macar 5A.

cu respect

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• justMe

6

• Vlad Mihai

4

• Dr.L

2

• 25L91N11

1

Top autori în acest subiect

Deci tu vrei sa faci un alimentator de la 0 folosind componentele celui defect si acest alimentator sa incapa in acea carcasa? hmm teoretic ar merge dar practic sunt ceva semne de intrebare. Dar acel alimentator defect nu se poate repara? ce defect are? cum se manifesta? haideti sa il depanam aici pe forum :freaza:

Link spre comentariu

schemele nu sant simple sau complicate decat pt nemeseriasipt meseriasi eu le-as numi adaptate la cerintecel mai sigur ar fi sa folosesti integratul din alimentatoralimentatoarele sant cu frecventa fixa sau autooscilantedaca nu folosesti acelasi principiu pot apare problemeproiectantul,functie de miez sau alte considerente a ales o frecventadaca-ti dam o schema cu alta frecventa se poate satura miezular fi bine daca se mai poate citi ce scrie pe integratul(sau integratele daca este cu pfc) din alimsi apoi trebuie mers pas cu pasla modul general pot spune ca cel mai intalnit integrat din sursele depanate de mine este uc3842pt mine o problema la alimentatoarele flyback cu tensiune reglabila la iesire este cum au realizat automentinerea alimentarii integratului;nestiind asta nu pot sa te ajut decat daca poti masura inductanta tuturor infasurarilor

Link spre comentariu

de cand l-am luat la 4 zile nu a mai mers.l-am desfacut si am gasit o siguranta de 5A arsa dinaceea in sticla si am schimbat-o cu alta tot de 5A.iar la interval de 3-4 zile iar a crapat.l-am mai desfacut odata si aceiasi problema siguranta de 5A arsa.de data asta am facut o prostie ampus una de 7A pe asta nu a mai ars-o dar in schimb a busit o rezitenta SMD ,se vede cum face arc electric intre capetele acesteia si nu se mai poate vede ce scrie pe ia.banuiesc ca a avut undeva un scurt de cand l-am luat .la un laptop este suficient 4A dar iel a ars sig de 5A.este vorba despre un incarcator LP-90w.ma gandeam sa refolosesc trensformatorul,selectorul acela de tensiune si sa fac unul de 100W sa-l incadrez tot in aceiasi cutie.

Link spre comentariu

eu ma refeream ca nu toti putem sa lipim smd-uri pe placute mici ca sa incapa in carcasa alimentatorului, e cam greu......dar se poate realiza cu rabdare.La o prima idee ma intreb ce cauta o siguranta de 5A pentru un alimentator de 90w?(in caz ca e pusa din fabrica si nu de altcineva).Am atasat o schema simpla care da la iesire in jur de 12v 10A. Poti pune o fotografie cu traful tau din acea sursa sa vedem ce putem face ca sa il adaptam

Link spre comentariu

@me_flash-N-ai nici un fel de date,dar tu vrei sa faci o alta sursa...cu piesele ei. Oau,poate-ti iesie sursa originala :nebunrau: Asta da gandire inventiva!Pe bune acum...repar-o si gata

Link spre comentariu

cu mare placere dar cum nu stiu valoarea acelei rezistente........ma gandeam la o schema simpla cum sunt cele cu LM317 si in loc de rezistenta reglabila sa pun rezistente calculate pt plaja de tensiuni pe care vreau sa le folosesc,selectia rezistentelor o faceam cu cel recuperat sin asta ars......dar nu rezista decat pana la 1.2Atraful cred ca merge asta refolosit , puntea de diode sa o fac din unele care rezista la 5A....ce pot folosi in loc de LM317 sa reziste la 5A?

Link spre comentariu

Bun. Atunci scoate schema sursei si pune-o aici,poate ne putem da cu pararea,referitor la valoarea eiSi daca alimentatorul are obiceiul de a arde siguranta,poate se mai poate modifica ca sa functioneze mai decent.Desi,eu ti-as sugera sa cumperi unul facut decent pt laptopul tau...sa nu cumva sa il strice asta

Link spre comentariu

de la 220v alimentez traful din alimentatorul vechi, mai fac o punte de diode care sa reziste la 5A si mai departe sa alimentez o schema cum este cea facuta cu lm317 la care pot regla si tensiunea de iesire dar numai ca in locul lui lm317 sa pun altceva care sa rezista la max 5A.

Link spre comentariu

me_flash,

Cred ca faci confusie intre traful normal coborator (220Vac - xxVac) si traful folosit la surse in comutatie.

In poza pe care ai postat-o ai o sursa in comutatie nici decum o sursa coboratoare normala cu traf+punte+condensatori.....

Deci traful acela nu il poti folosii ptr. ca nu o sa te ajute, decat to la o sursa asemanatoare.

LM338K STEEL lucreaza la 5A daca vrei si insisti sa iti mentii ideea.

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm338.pdf

Parerea mea este sa repari sursa aia. Si daca o duci la reparat ajungi mai ieftin decat sa faci una de la zero (LM338K nu este ieftin).

Succes

Link spre comentariu

nu recomand sa pui traful din sursa in comutatie direct la 220 ca, iti sare intre ochi, crede-ma am facut eu acum cativa ani :sparge:E atat de greu sa te uiti pe cablajul sursei(pe ambele parti si sa ne spui ce fel de tranzistor forta are, ce fel de integrat etc?) :nebunrau:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări