danutz- Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 in schema alaturata se pot inlocui tranzistorii bc547 cu bc548 ? care este difrenta intre ele ? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 Da, merge, insa ar fi de preferat orice tranzistor bipolar din seria BF in pozitia T2.Nu conecta antena direct in colectorul tranzistorului, mai bine scoti o priza la jumatatea bobinei si legi acolo. Astfel, influenta diverselor corpuri/obiecte miscatoare din jurul antenei asupra stabilitatii frecventei va fi ceva mai mica. Link spre comentariu
danutz- Postat Mai 18, 2012 Autor Partajează Postat Mai 18, 2012 ok voi face asa cum este si daca da ceva roade o sa fac si modificarile precizate de tine Mersi foarte mult !! Link spre comentariu
mircea888 Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 Recomand sa folosesti BF198 sau BF199 in locul lui T2 asa cum a zis si +_Florin_+. BC547 are Ft=100MHz... Am realizat si eu schema asta, cu T2= BC547 nu a mers pana nu am pus BF198. Link spre comentariu
popa ionut Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 E gresita schema aia...la polarizarea lui T2 2N2222 sau ce o pune acolo...ce cauta cond ala de 1n singur acolo?? pus la masa si rezistenta aia de47K? nu asa se face o polarizare corecta..cand bateria nu mai are3v sau daca are peste 4..de exp...polarizarea se modifica si ea ..ceea ce rezulta o schema de ..2 lei si 15 bani nu o sa functioneze in parametrii...numai oscilator nu o fii ala...trebuie pusa acolo o bobina si o rezistenta care sa tina tensiunea de polarizare constanta pe langa acel condesator de rezonanta.. uite aici o schema corecta si stabila in AM http://www.infoelectronica.ro/scheme_x. ... &schema=96 si una in FM http://www.infoelectronica.ro/scheme_x. ... &schema=97 DUPA CE CA VARIAZA CU TEMPERATUTA PANA LA DUMNEZEU FRECCVENTA DE CE SA NU MAI VARIEZE SI CU TENSIUNEA DE ALIMENTARE CA SA FIE TREABA TREABA.. uite aici o schema corecta si functionala http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=29&t=3211 A stai ca am mai vazut ceva...ca cauta condesatorul ala electrolitic 1uF dintre etajul audio si baza finalului din oscilator?? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 Schema nu este deloc gresita, doar ca prezinta unele neajunsuri. Sa le luam pe rand:Polarizarea lui T2 este corecta si functionala, doar ca polarizarea prin divizor (2 rezistente) este intr-adevar de preferat.Condensatorul de 1nF are rolul de a pune la masa baza tranzistorului T2 din punct de vedere al radiofrecventei pentru ca asa trebuie sa lucreze acest tip de oscilator, cu baza la masa. Din punct de vedere al audiofrecventei, condensatorul de 1nF are o reactanta capacitiva foarte mare, astfel incat semnalul poate fi aplicat (pentru modulatie) pe baza lui T2, far a fi afectat semnificativ.Condensatorul electrolitic de 1uF separa dpdv al curentului continuu circuitul de colector al lui T1 de circuitul de baza al lui T2. In acelasi timp, reprezinta o cale de trecere pentru curentul alternativ de audiofrecventa, deoarece la 1uF are o reactanta capacitiva suficient de mica la frecvente din domeniul audio.Stabilitatea de frecventa este oricum proasta la oricare din aceste scheme. Asa se intampla cand pui simple oscilatoare LC sa lucreze direct la suta de MHz O oarece imbunatatire s-ar obtine daca se stabilizeaza tensiunea de alimentare si se ecraneaza total oscilatorul. Link spre comentariu
popa ionut Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 Domnul Florin, nu stiu cata experienta aveti dv in RF dar mare grije...citez"Din punct de vedere al audiofrecventei, condensatorul de 1nF are o reactanta capacitiva foarte mare, astfel incat semnalul poate fi aplicat (pentru modulatie) pe baza lui T2, far a fi afectat semnificativ." Condensatorul electrolitic de 1uF separa dpdv al curentului continuu circuitul de colector al lui T1 de circuitul de baza al lui T2. In acelasi timp, reprezinta o cale de trecere pentru curentul alternativ de audiofrecventa, deoarece la 1uF are o reactanta capacitiva suficient de mica la frecvente din domeniul audio. inca o greseala tot postul este si ca nu vb din povesti uite inca o schema si asta gresita si aiurea ca si cea din primul post.. STIU CA FUNCTIONEAZA AMBELE SCHEME..DAR DACA VREI SA FACI CEVA CUM TREBUIE FA-L TATA ,SI MAI ALES IN RF...EU MOR CAND AUD CA MERGE SI ASA...UITATI CA ASTA ARE CONDESATOR DE 100n Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 Domnule asistent-depanator @popa ionut, experienta mea in radiofrecventa este destul de mare comparativ cu dv care sunteti varza din moment ce se vede clar ca nu ati inteles nimic nici din acea schema nici din ce am explicat acolo. Astept cu nerabdare sa-mi explicati unde este greseala/greselile si de ce tot postul meu este Poate luminati incepatorii cu o explicatie detaliata in ce priveste functionarea montajului respectiv (oscilatorul, cum se face modulatia, chestii d'astea picante ... eventual calculele rezistentelor de polarizare ... la experienta dvs in domeniul radiofrecventei trebuie sa fie floare la ureche, nu? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 Eu va sfatuiesc sa mai cititi niste lucruri elementare, de exemplu cele legate de condensatoare si reactanta capacitiva. O sa descoperiti ca reactanta capacitiva a unui condensator de valoare data se calculeaza cu formula Xc = 1/(2 x 3.14 x f x C), unde f este frecventa si C capacitatea, deci SCADE daca frecventa CRESTE si invers.Dupa ce va lamuriti cum stau treburile cu C-urile astea batule-ar vina, cititi din nou aberatiile scrise de dvs in postul anterior. Link spre comentariu
danutz- Postat Mai 19, 2012 Autor Partajează Postat Mai 19, 2012 deci eu ce sa mai inteleg este gresita sau nu schema ? va fuctiona cat de cat (cu bf-u in T2) sau o fac degeaba luminati-ma si pe mn va rog frumos! Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Cred ca raspunsul l-ai aflat deja...foloseste BF-uri in loc de BC-uri si intr-o ora ca sa nu spun 15 min ai facut montajul si te convingi si singur.Nu pot sa va inteleg de ce incepatori fiind,aveti mentalitatea asta...trebuie sa va garanteze cineva ca schema o sa fie 100% functionala si la parametrii uneia profi.Intelegeti ca nu o faceti degeaba,exersati,capatati experienta,si va rutinati,altfel daca asteptati mura-n gura totul facut de altii si voi doar sa reproduceti,o sa ramaneti la stadiul de incepatori mult si bine.De ieri de cand te chinui sa afli un raspuns faceai nu una ci 10 scheme si aveai sa constati si singur cum poti optimiza un montaj,ce avantaje si dezavantaje are acea schema,in functie de pretentiile pe care le aveti,si nu uitati,orice montaj care merge din prima,e gresit,deci un pic de chinuiala trebuie,altfel nu are farmec. Link spre comentariu
danutz- Postat Mai 19, 2012 Autor Partajează Postat Mai 19, 2012 inca ceva am gasit prin pod o lampa 6u5c are cineva idee cum se alimenteaza si la ce as putea-o folosi? Link spre comentariu
popa ionut Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Este o lampa redresoare. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Primul tranzistor poate fi orice tip NPN cu siliciu (de exemplu din seria BC) iar al doilea tranzistor sa fie un BF cu Ft cit mai mare si va functiona fara probleme.6Ц5С (6Ț5S) este o dubla dioda si poate redresa pina la 140mA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum