Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PCL82-boxe active PC

RockDok

Postări Recomandate

RockDok, chiar daca-i aplicatie nepretentioasa ...

La varianta asta as ramine daca ar fi vorba de sirma un pic mai groasa in primar, sa pot controla exact bobinajul spira linga spira, sa-mi ramina loc pentru izolatiile dintre infasurari. In afara de asta sint 10 puncte de trecere de la CuEm d0.15 la conductor litat cu 4 mai mult decit la varianta cu doua sectiuni a primarului, nu fac decit sa creasca grosimea bobinajului. Multumesc tuturor pentru indrumari, oricum mai am timp sa ma hotarasc fiindca incep cablajele pentru sursa si amplif.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 107
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

42

• zbodeoc

16

• hpavictor

14

• ggg

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pina la urma m-am hotarit asupra configuratiei descrise de catre d-l "Valderama" si multumiri pentru idee. M-a cucerit prima spira din secundar cu rol de ecranaj si nu numai. Similitudini de configurare cu trafo SMPS. Vor fi 4x1000 spire primar si 217 spire secundar. Priza UL, din motive de eleganta, va fi la 25%. Am descoperit si cum sa fac galetii, ce mai, la cite picioare-n spate am primit sint cu mult inainte fata de unde ar trebui sa fiu... pe burta da-n fata si fericit.

Link spre comentariu

Similitudinile cu trafo SMPS nu cred sa te ajute prea mult. E vorba de miezuri diferite, de frecvente diferite si de forme de unda diferite. Acel secundar pus atit de abrupt la masa iti va anula orice cuplaj capacitiv intre primar si secundar; chiar va fi interesant de vazut cit va "duce" acel miez GO in frecventa. Asa cum vad eu situatia aproape ca te intorci la solutia initiala, daca la primarul initial ai fi folosit izolatie putin mai groasa intre fiecare strat.

Link spre comentariu

Soluţia în găleţi primar oferă capacitate inter-strat foarte mică aşa cum rezultă din img. prezentată.Straturile infasurari primare au latime mica sunt dezvoltate radial in raport cu axa magnetica.Poate fi asimilat oarecum cu patru secţiuni primar între care sunt intercalate trei secţiuni secţiuni secundar.

Link spre comentariu

Trebuie incercat. Daca nu ai posibilitatea certa sa bobinezi spira linga spira atunci pe straturi intercalate distantele milimetrice de pe hirtie devin ... "kilometrice" in realitate, daca ti se incaleca sirele in mai multe straturi fereastra devine repede insuficienta. Bobinatul in galeti este oarecum mai tolerant la asta dar si aici trebuie avut grija.

Link spre comentariu

Trebuie incercat. Daca nu ai posibilitatea certa sa bobinezi spira linga spira atunci pe straturi intercalate distantele milimetrice de pe hirtie devin ... "kilometrice" in realitate, daca ti se incaleca sirele in mai multe straturi fereastra devine repede insuficienta. Bobinatul in galeti este oarecum mai tolerant la asta dar si aici trebuie avut grija.

In cazul transformatoarelor de iesire nici nu se pune problema bobinarii haotice, musai spira linga spira si firul tensionat cu grija :da
Link spre comentariu

Pe distante relativ scurte (galeti) este evident mai usor sa pastrezi bobinajul spira linga spira chiar si cu diametre mici ale sirmei avind si o masina de bobinat rudimentara. Ma gindesc ca nu strica si un pic de nitrolac. Poate cel mai bun compromis in ceea ce priveste usurinta de realizare, configurare infasurari si scop propus ar putea fi cel atasat?

Link spre comentariu

Gindeste-te ca ai 13mm latime fereastra (11mm utili) deci suprafata de expunere a secundarului va fi mai mica decit in cazul bobinelor suprapuse. Plus ca bobinatul pe galeti nu-i neaparat o fericire, vorbesc din experienta personala. Uite o varianta "culcata" la desenul anterior, care eu cred ca-i mai buna, ma rog, nu tin foarte mult la asta... la masa vine legat sfirsitul firului de secundar bobinat pe exterior.Orice ai face nu gindi prea mult, decit daca poti face asta lucrind ☺ In fond inveti la fel de mult si din greseli si din ... succesuri ☺

intretesute2.pdf

Link spre comentariu

Orice ai face nu gindi prea mult, decit daca poti face asta lucrind

Ar cam trebui sa ma hotarasc odata. Intretesut, ultima varianta, prefer primarul cuprins intre secundare. Am loc pentru izolatii si prelungirea capetelor bobinelor.
Link spre comentariu

Brici!... vezi izolatiile... care nu sint deloc critice in aplicatia data...

Si inca ceva, important, bobineaza CFB-ul cu patru fire 0,15 in paralel, lungimea e, ai sa vezi, ridicola ☺☺☺

Link spre comentariu

M-a cucerit prima spira din secundar cu rol de ecranaj si nu numai .

Parerea mea este sa te mai gandesti . In mod normal ecranul electrostatic nu face parte din nicio infasurare si numai in acest caz poate duce la o diminuare a capacitatii intre infasurari.Daca va fi legat cu vreo infasurare , nu vei avea altceva decat inca o capacitate in plus a carei valoare nu este de neglijat .
Link spre comentariu

Bine, rau, ramin la ultima schita atasata (V5). Fara ecranaje. Numarul de spire si numarul de straturi secundar va fi stabilit exact abia dupa ce bobinez primul strat din secundar si primul strat din primar.

Link spre comentariu

La acelas dielectric (izolatie intre straturi precum si diametru infasurari) capcitatea nu cred sa se modifice semnificativ, poate doar datorita diferentei de geometrie de la platbanda la sectiune circulara conductor. S-ar putea sa fiu pe dinafara dar asta este la ce ma duce acum neuronu'. Cred ca nu mie imi era adresata intrebarea, am vrut doar sa ma bag in seama.

Link spre comentariu

Pentru ECL82 2x3W un traf toroidal de alimentare nu e mai mare decat un SPMS(dar stiu pasiunea lui @RockDok)in rest pentru trafo iesire as opta pentru un simplu P-S-P fara prize UL sau infasurari de reactie negativa.E vorba totusi de boxe de calculator si probabil Youtube Music :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări