Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

3D Printer

cnc_step

Postări Recomandate

Initial a avut laptop-ul lui cu port paralel si am observat problema asa ca am trecut pe desktop-ul mare. Deci calculatorul nu este de vina.

Am schimbat si driverele si nimic. Am editat si am pus si un filmulet unde am reusit sa prind problema, de obicei doar vad decalajele pe traseu. Aici in film a aparut clar de tot. Mie mi se pare ca la schimbarea directiei de mers mai fura inca un pas.

Am setat mach3 corect, am verificat sa schimbe totul bine si totul este ok. O problema similara o facea cand erau pinii setati aiurea pe a 4-a axa si rezulta un conflict. Nu e cazul aici. Toti pinii care nu sunt folositi sunt modificati sa nu intre in conflict.

E ceva de parca executa pasul inainte de a schimba directia. Merge perfect pe cnc-ul mare.

In filmul prezentat problema apare pe X, dar se manifesta si pe Y cateodata.

Nu este o problema mecanica, backlash-ul masurat este in jur de 0.01mm.

Viteza in film cred ca este 10-20%, el merge foarte repede.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Testul rudimentar propus mai devreme este o cale mult mai simpla decat tot felul de presupuneri. Adica: daca esti 100% sigur ca pierde pasi la schimbarea directiei, inseamna ca probabil ai intervalul intre DIR hi/low sau low/hi si primul STEP in noua directie, prea mic. In general, noul nivel hi/low al noii directii trebuie n microsecunde inainte de a trimite pasi pe noua directie. Asta s-ar observa simplu cu testul rudimentar cum ti-am propus.De asemnea, presupun ca nu o problema de genul ca se incing si intra automat in protectie, pierzand cativa pasi.Sau alt test, decupleaza motorul si dai sa se miste la nesfarsit pe aceeasi directie. Tinand mana pe el, simti cand pierde pasi. Astfel poti decide daca implica sau nu musai schimbarea directiei.

Link spre comentariu

Pasii se pierd pe suprafete curbe. Deci cred ca numai la schimbare directie mers. E destul de greu sa observ unde a decalat, de obicei observ direct pe piesa ca unele elemente ies putin deviate.

Daca ii dau sa mearga in linie dreapta nu cred ca o sa piarda vre-un pas. Nu bat motoarele, nu intrerup.

Nu pot sa setez delay-ul dintre dir si step, cred ca mach3-ul il are default la 20ms din cate am citit pe net.

La partea electronica a mai ramas doar sa leg ground-ul de la motoare cu ground-ul de la logic, dar nu vad nicaieri sa faca asa, nici in schema de la polu nu apare.

Mai trebuie sa incerc si cu grbl, poate o fi semnalul de directie dat mai bine decalat de puls.

Nu se incing deloc, sunt montate cu radiatoare mari de aluminiu in surub direct pe sasiul de aluminiu al frezei cu vaselina termica, totul e rece.

Aici este o placa similara, pierde pasi in 2 sau 3 locuri si pe X si pe Y, ambele, si apar niste deviatii de pe la mijloc, traseele nu mai sunt perfect centrate.

CNC-ul asta mic a mers bine pana acum cu TB6560 dar cu problemele de rigoare, viteza mica (voltaj maxim 24v), zgomote de parca era televizorul fara semnal din motoare, chiar integrate arse.. nu a pierdut pasi. Acum l-am trecut pe DRV8825 si se comporta mult mai bine, dar e problema asta.

Stiu ca e ciudat, dar m-a terminat problema asta, am incercat tot ce mi-a trecut prin cap de cateva luni si mi-ar prinde bine orice idee. O sa mai fac teste dar in principiu stiu cam unde pierde. O alta idee ar fi sa bag un optocuplor doar pe pinul de step ca sa il mai intarzii cu cateva microsecunde, asta daca cumva problema este ca vine step-ul prea repede dupa dir. E prima data cand lucrez cu drv8825 si nu stiu daca e vreo particularitate cu semnalele astea.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
chas3

Multumesc de link, dar eu ma refeream la niste linkuri la .stl ptr piesele printate care sa contina si suportul de bed . Cred ca sunt open source .stl-urile de la printate nu ? :d

As vrea sa imi printez eu printatele si sa cumpar doar profilele extrudate si ce piese mai lipsesc .

Daca nu se gaseste o sa mai sap pe internet si poate gasesc pe undeva un kit complet .

Link spre comentariu

Mersi, este compatibil cu kiturile care au bed-ul laser cut ?

Si inca o intrebare, ce inseamna la reprapworld ca gaurile de 70 mm nu sunt facute ?

Link spre comentariu

Exista atatea variante, derivatii, etc, incat bed laser cut nu prea mai inseamna nici o dimensiune anume. Poti deschide fisierul in netfab si masori exact daca ai nevoie de diversi dimensiuni.

A 2-a intrebare la ce obiect se refera? Daca e vorba de setul de profile, lipsesc cele 4  gauri din profilele de sus din varful piramidei, gauri care iti permit sa bagi cheia inbus si sa strangi surubul in profilele diagonale. In plus, daca Martijn nu si-a schimbat sursa intre timp, profilele nu vin nici filetate la capete.

Ca fapt divers, urmeaza sa construiesti o imprimanta invechita ca si concept, nu prea vad sensul sa iti bati capul.

Link spre comentariu

Cred ca am descoperit problema in cazul meu (drv8825 cu pasi aiurea) punand un grbl si facand teste:

La anumite viteze (mici 40rpm) motorul nu mai merge cursiv intr-o directie, sare si in directia cealalta. Daca il tin cu mana sa ii ofer o oarecare rezistenta se misca cursiv in directia in care trebuie, daca il las liber fara nici un fel de sarcina are tendinta sa mai sara si inapoi.

Asta explica de ce apar problemele pe suprafetele curbe, acolo una dintre axe ajunge sa treaca progresiv prin viteze mai mici pana la zero si automat trece si prin viteza care cauzeaza problemele.

Inca caut o solutie.

Link spre comentariu

Driverele sunt chinezarii.

Deci motoarele mergeau prea liber. Daca le aplicam un pic de forta mergeau bine.

Am activat microsteppingul ca sa nu mai aiba motiv sa "alunece" inapoi intre bobine. E posibil ca asta sa rezolve problema. Testez maine.

Link spre comentariu

Dupa descriere mai poate fi si curentul setat prea jos. Multe versiuni ale driver-ului au rezistentele pentru current limiting de valoare gresita si implicit e alta valoare de calcul pentru setarea curentului. Am avut unele trebuia sa ai Vref 1.5V pe carcasa potentiometrului ca sa scoti curent suficient sa misti un Nema17.

Link spre comentariu

Cred ca este ok setat curentul pentru ca il variez si in functie de cum se incalzesc motoarele.

Acum merg cam cu 1.6A si 44v si motoarele se fac caldute inca din primele 5-10minute, inca nu am lasat sa lucreze ca sa vad cum se incalzeste in mers, probabil o sa trebuiasca sa reduc amperajul.

Cred ca problema este o incompatibilitate intre motoare si drivere (drivere slabe, motoare ciudate poate cuplu prea mare, 1.2nm era pe specificatii cand le-am luat). Avand si setat fast decay ma trezesc ca motorul doar primeste un impuls, nu il duce chiar pana pe pozitia pe care trebuie si la turatie mica, cateodata risca sa "agate" pe bobina de dinainte si in loc sa faca un pas inainte face unul inapoi.

Din logica mea, folosind microstepping 8-16x (am bagat 16 acum) o sa traga motorul mult mai precis spre noul pas pentru ca o sa existe mai multe impulsuri pe traseu deci imposibil sa mai sara motorul la bobina anterioara.

In teste se comporta foarte bine, 700rpm (inainte, la 24v mergea in maxim 270-300rpm), mult mai linistit (deh, microstepping) si se misca cursiv, nu vad nici un fel de trepidatie ca ar pierde pasi, dar cine stie, la 16x oricum nu prea ai ce sa vezi la ochi...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cum se numeste aceasta "teaca "flexibila care gazduieste mai multe cabluri subtiri ? In romana si in engleza daca cunoasteti denumirea va rog. Imi trebuie sa trag firele de la extruder , motor pe x intr-un cuvant tot ce e fir prin aer.

post-214585-0-14424100-1472033645_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări