Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

3D Printer

cnc_step

Postări Recomandate

Daca poti, te rog sa imi spui ce G-code trimite pronterface-ul la electronica pentru a se "imperechea". La pronterface sus la settings ai optiunea "Debug G-code". O bifezi si apoi ii dai sa se conecteze la imprimanta. Te rog sa postezi ce trimite si ce primeste pe seriala.1. Da imi arata portul com7. Sunt setari default si nu mai folosesc nicio aplicatie pe acest com. Am incercat si pe alte com-uri dar degeaba.2. Da in pronterface e pus pe COM7 Baud: 115200, la fel si in firmware. Cache size si parity nu au.3. Am incercat si alt cablu insa tot la fel se comporta.4. Folosesc Windows xp prof.Am uitat sa specific ca atunci cand apas butonul Connect in pronterface, imi clipeste ledul tx de pe FTDI semn ca programul trimite un cod spre electronica insa nu primeste niciun raspuns.

Link spre comentariu

pai io nu fol pronterface :) ... de mult

dar am updatat de aici http://koti.kapsi.fi/~kliment/printrun/ si cand dau debug se intampla asa:

- la teacup firmware (versiune f veche): nu face nimic

- la repetier firmware (cred cu vreo doua nr in urma): scrie mereu RECV:wait dupa cum se vede din poza.

Cred ca e nevoie sa printezi ceva si/sau sa bagi debug si in firmware ca sa se intample mai mult de atat.

Oricum daca nu scrie "printer is now online" nu se conecteaza si nu prea vad ce rost are sa incerci sa faci debug...

Ce chip de comunicatii ai pe electronica aia, FT232RL? Eu asi incerca sa downloadez driverele VCP pt UM232R de pe www.ftdichip.com. Si sa incerci cu alea daca nu sunt deja instalate.

post-45682-139829678223_thumb.png

Link spre comentariu

Multumesc.

La fel imi trimite si mie tot g-code-ul M105.

Nu, nu imi apare printer is online.

Folosesc adaptorul FTDI de la sparkfun ( cel de la robo), si am instalat driverele VCP. Da e FT232RL.

Deja ma enerveaza ca nu merge. :sparge:

Link spre comentariu

Comanda M105 cere temperaturile, la care firmware-ul raspunde cu temperaturile pt extruder si eventual bed (daca are).Asta ar trebui sa apara dupa ce spune "printer online" - adica dupa ce se conecteaza, nu inainte. Nu prea inteleg de ce se intampla asa.Intre adaptorul ala de la sparkfun si electronica ta, groundurile sunt legate sau nu? adica gnd de la usb cu gnd de la microcontroller.

Link spre comentariu

Doar groundurile sa fie legate, in schimb +5v de la adaptor si cu cel de la mcu sa NU fie legate. Verifica daca mai ai 5v la microcontroller fara sa fie legat.Si sa recapitulam ca nu mai inteleg nimic, tie iti apare "printer is now online" sau nu? Ca M105 inteleg ca iti apare? Daca iti apare "printer is now online" atunci gata, esti conectat - ar trebui sa mearga.

Link spre comentariu

In config.h ai Xon/Xoff la comunicatii ? Incearca asa si cu repetier cu si fara ping-pong comms.Poate ar trebui sa legi un thermistor la conectorul pt thermistor ca sa poata citi o temperatura, dar atentie sa nu rupi piciorusele la thermistor, ca unele sunt f sensibile. Poti doar sa pui thermistorul acolo pe conector, in mod normal ar veni un cablu mai lung dar pt teste nu e nevoie. Daca ai avea thermistorul pus acolo si daca ar comunica ok, poti sa il strangi intre doua degete sa vezi temp cum creste.Ah, si verifica daca microcontrollerul fizic e definit bine in firmware si la fel frecventa placii.

Link spre comentariu

Deci, sa vezi si sa nu crezi...Am verificat daca atmega are +5v pe pinii VCC si GND atunci cand e deconectat adaptorul FTDI si am observat ca are undeva la 3v. Am descoperit hiba, un jumper. Am avut +5v apoi m-am apucat sa incerc din nou sa vad daca se conecteaza. Dupa multe incercari esuate am lasat-o balta iar peste 2 ore m-am apucat din nou. Am masurat iar tensiunea pe pinii VCC si GND ai microcontrollerului si am observat ca am o fluctuatie a tensiunii si m-am hotarat sa schimb stabilizatorul de 5v. Am pus unul nou si am dat sa probez. Si surpriza, imprimanta s-a conectat si scria printer is now online. Bucuros ca s-a conectat fara sa realizez am dat deconectare sa vad daca se reconecteaza din nou. Din pacate nu s-a reconectat , am mai incercat cu inca 3 stabilizatori de 5v noi insa nu se mai conecteaza. Habar nu am cum s-a conectat atunci, la pronterface nu am umblat...Nu as putea proba cumva atmelul cu firmware-ul sa vad daca se conecteaza pe un breadboard? Oare ajunge sa conectez VCC GND RX si TX? Sau trebuie toata placa?

Link spre comentariu

Cauta fisierele sursa pt electronica pe care o ai si da-mi si mie un link. Nush care e faza cu jumperul, dar am mai auzit din astea si mi se pare ca leaga 5v de la 7805 cu cei 5v de la usb, ceea ce nu ar tb sa se intample - ar tb doar sau una sau alta.

Link spre comentariu

Am cautat si nu gasesc sursa, si in plus treaba miroase. E comunitate open source, si omul cred ca a copiat sursa de la altii si el nu a publicat-o mai departe, sau sa dea link la originale exact. Acuma io nu prea am cum sa stiu ce ai acolo sa fiu sincer, sorry. Nici nu stiu ce electronica e aia. Exista si Gen7T http://reprap.org/wiki/Gen7t si Sanguish http://reprap.org/wiki/Sanguish care arata cam asa.

Ce e acolo, imaginea gif e de la Gen7T. Iar schema *.sch e de la Sanguish. Si e cum se vede in atasament... as putea sa refac legaturile symbolice dar cea mai mare parte din schema pur si simplu lipseste ... Asa ca nush exact ce ai acolo. Cred ca ai luat cea mai ieftina chestie gasita... Cand faci asta tre sa te astepti sa ai probleme la conectare, cu mosfeturi, etc.

Sursa e sursa, fisierele in care a fost facut designul, nu imagine gif, pt ca in sursa dai un click pe o linie si lumineaza tot traseul si poti sa observi bine ce si cum... si poti sa depanezi foarte usor. Inainte sa cumperi orice fel de electronica ar tb sa cauti fisierele sursa de la cel care vinde si sa le deschizi sa vezi exact ce contine. Pentru DIY, fara fisiere sursa nu ar tb sa cumperi - indiferent de pret.

In principiu (si acuma suntem la ghici), cand ceva ba merge, ba nu merge, intermitent, face faze, e o problema harware, un scurt sau ceva de genul. Daca s-a dus un 7805 poate e un scurt intre 5v si gnd sau ceva de genul, masoara nealimentat, rezistenta intre 5v si gnd si ar tb sa vezi daca e scurt sau nu. Da cu o pensula cu alcool izopropilic placa, sau ia un feon de par si da-l la maxim si pune-o pe ea vreo 5 min sa incalzeasca bine, ca presupun ca sursa de aer cald nu ai. Vezi santurile de separare a traseeleor (pe unde a trecut freza) sa fie curate si sa nu aibe mizerie inauntru. In rest asa pe uscat, in afara de generalitati din astea nu imi vine nici o idee. Si incearca si cu alt cablu usb, ca eu am patit-o cu unul.

post-45682-13982967846_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări