Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Auxiliar hidrofor: indicator nivel apa

blazeu

Postări Recomandate

Strict pt protectia pompei la lipsa apei in fantana, se foloseste releul plutitor dedicat (in mod normal sta scufundat de fapt). Se ancoreaza f simplu, cu o sfoara (sintetica) de un bolovan care sta pe fundul fantanii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

5

• blazeu

5

• Dr.L

2

• ala micu

2

Top autori în acest subiect

Nu se poate folosi pe furtunul prin care urca apa spre hidrofor un sistem ca cel de la centralele termice?Cu bila pe teava :)Banuiesc ca treaba implica un reed pe exterior si o teava cu o bila in interior care urca odata cu apa datorita presiunii acesteia. Lipsa presiune apa, bila cade si intrerupe contactul.Sau cu un presostat de masina de spalat in afara putului si furtun coborat in fantana.Am inteles ca exista astfel de presostate care stiu chiar de 2 nivele de comutare.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
Vizitator suiramnoi1

Merge foarte bine cu un contact cu plutitor. Exista in comert plutitoare cu fir de 5 sau 10 metri (depinde de adancimea la cere il fixezi). Sunt plutitoare care au o contragreitate care culiseaza pe fir. Datorita acestei contragreutati plutitorul va sta in sus (contact inchis) can nivelul apei este ridicat si va sta in jos cand nivelul apei scade (contact deschis). Trebuie reglata adancimea la care este fixat plutitorul tinad cont ca acesta inchide si deschide circuitul cand se afla cam la 45 grade fata de verticala. Cred ca este bine ca plutitorul sa inchida/deschida circuitul prizei in care este cuplata pompa/hidroforul. Eu am facut un astfel de circuit si functioneaza foarte bine. Imi deschide/inchide circuitul pe care am pus si un hidrofor si o pompa (prizele pentru amandoua sunt comandate de acest plutitor, sorburile amandorura aflandu-sa la acelasi nivel). Trebuia insa ca diametrul putului sa permita culisarea plutitorului (al meu put are diametrul de 50cm). Eu am reglat contragreutatea chiar lipita de plutitor, astfel are nevoie de mai putin spatiu pentru culisare si timpul pana inchide la loc circuitul este mai mic (la mine cca 10 mim) datorita faptului ca bratul care culiseaza este mai mic. Un contact plutitor cu contragreutate cu fir de 5 m este cca 55 lei iar de 10 m cca 110 lei. Contactul cu plutitor are 3 fire si se leaga dupa cum doresti - pozitia in care sa inchida si sa deschia se poate modifica.Mai exista posibilitatea montarii pe refulare a unui presostat invers pentru lipsa apa. Are dezavantajul pa trebuie armat circuitul manual dupa intrerupere. Pretul unui astfel de presostat este de cca 70 lei.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Chestia cu presostatul de minim mie mi se pare interesanta (intr-adevar, presiunea scade aproape de zero daca aspiratia se dez-amorseaza). Unde se gaseste asa ceva? Am aproape un magazin (mare) Dedeman, sa incerc la Romstal?Multumiri anticipate!

Link spre comentariu

Un indicator precis se poate face cu un potentiometru multitura (10 ture) al carui ax sa fie conectat la o roata de scripete. Pt un diametru de 20 cm la 10 ture cablul masoara 10 m. La un capat se pune un plutitor cu lest si la celalat o contragreuatate. potentiometrul se leaga intr-o punte Wheatstone cu un multimetru gradat in cotele de nivel sau un indicator cu led-uri. Circuitul se poate alimenta si la o baterie obisnuita, sensibilitatea fiind data de dezechilibrul puntii. Iesirea de la punte se poate lega la un operational simplu care lucreaza in montaj de comparator si in momentul in care se atinge un nivel limita comparatorul poate actiona un releu care sa intrerupa alimentarea pompei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări