Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire curent in primarul unui traf

Vizitator q12

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

6

• misuraelectronic

4

• Relav

2

• leoncris

1

Top autori în acest subiect

Vizitator q12

P1=P2P1=U1*I1P2=U2*I2Ia vezi ce obtii cand scrii U1 in functie de U2...Mai exact cum e I1 in functie de I2

Nu inteleg cum ar trebui de facut. M-am blocat la "in functie de" pt ca ar insemna sa fie diferite intre ele "in functie de" ceva ; dar ele sunt = egale. Da-mi un ex. Stiu ca vrei sa ma faci sa descopar singur... dar kiar nu vad cum sa fac.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

P1=P2 => U1*I1=U2*I2 => U1/U2=I2/I1Relatia stabilita de tine (cu rosu) este cea care trebuie s-o retii.Nu mai modifica de pe pagina anterioara, nu prea citeste nimeni.

Link spre comentariu

Ps: U1/U2=I2/I1=N1/N2 e valabila ca regula in sine, indiferent ca e transformator ridicator sau coborator? (sau orice tip de traf (sau infasurari-trifazate,bifazate,sau alte parascovenii). Asa e?

Da,asa e!
Link spre comentariu
Vizitator q12

merci f mult smilex si Dr.L pt raspunsurile f prompte.

De acum incep problemele cu grosimea spirei(litzei) si grosimea miezului... ehee... mai am mult de mancat. Dar macar cateceva de pofta tot am servit pe ziua de azi. :) merci mult.

([Voi reveni cu o alta probl pe alt subject - ceva care e cam in legatura cu acesta.])

Link spre comentariu
Vizitator q12

O noua sub-problema:Cum se pot confectiona niste tole de transformator?Tolele din trafurile comerciale sunt facute dintr-un aliaj specific de otel (cu ceva mai mult magneziu sau fosfor sau ceva) pt a spori conductivitatea electromagnetica?Sau se pot confectiona din tabla (zincata-pe care o am prin casa- pe care pot da un grund sau lac pt izolatie)? Sau aveti voi vre-o sugestie de cum sa-ti faci singur niste tole?icon_jookRaspunsul e ca nu se poate sa le fac eu singur. Am inteles. Dar de ce? Ca imi convine sa tai eu tablitza la dimensiunea care-mi place mie si s-o modific in functie de ce spatiu am. Chiar daca randamentul e de 50% nu ma supar. Nu imi trebuie tip stas fabrica sa iasa. Sa mearga el acolo in legea lui dar sa nu se incinga prea tare. Pana la urma tablitza folosesc si la fabrica numai ca zic ei ca daca o dau cu parfum de floricele e mai eficienta ca si tola. Dati-mi niste linkuri sa ma lamuresc care-i treaba cu ele, va rog.ms. (sper sa fie voie de adaugat sub-problemutze)

Link spre comentariu

Pai eu ti-am zis sa si cauti,ca s-a mai vorbit despre asta. Sau crezi ca pentru tine exista total alte proprietati magnetice ale tolelor?Da,poti sa pui toate nelamuririle legate de trafuri aici

Link spre comentariu

pentru a putea fi ajutat cu asemenea calcule un pic mai complexe , ar cam trebui sa ne spuneti cam ce virsta aveti , ca sa putem deduce daca aveti in posesie bagajul matematicii si fizicii , strict necesare pentru a intelege fenomenele care se produc intr-un transformator electric ...?

iata 2 link-uri destul de utile , dupa cum urmeaza...

1-- la nivelul anului intii de facultate sau mai mare ...

http://staff.etc.tuiasi.ro/dpatelli/MCC ... r-traf.pdf

2-- la nivelul unui liceean obisnuit sau al unui absolvent de liceu...

http://www.electronica.ro/transformator.shtml

Link spre comentariu

Daca "problemutele" din fizica clasei a 7a -capitolul electricitate sunt parcate la rubrica Alimentatoare , ma intreb la ce'o fi necesara Sectiunea Incepatorului ?Sunt pe acolo articole legate de sigurante , rezistori ... dece nu si transformator ?viewtopic.php?f=41&t=115804Valabil si pentru :viewtopic.php?f=41&t=115800PSAsta sa fie nivelul de pregatire oferit de invatamantul romanesc ?

Link spre comentariu
Vizitator q12

Am terminat fac de arte; si electronica o fac ca si hobby. Din pacate cam rar pt ca si muncesc.

Dupa cum am sugerat la inceputul acestui articol, chiar vreau sa invat -despre- transformatoare, tot ce se poate si alta varianta prin a pune intrebari nu am gasit.

Va multumesc mult pt ajutor dl. misuraelectronic.

Ideia e ca am desfacut(si stricat) cateva trafuri la viata mea umila de incepator hobbist, le-am mai si adaptat cateodata - cand erau prea evidente -, dar de fiecare data simteam ca nu stiu teoria (chiar si cand le nenoroceam). Am si facut singurel niste bobinute mititele pt radio(pt fregvente) - cu sfaturile unui prieten, stiu ca e munca la bobinat manual, am gustat din ea, asta cu multi ani in urma(peste 10ani cred). Am si incercat singur sa-mi fac traf, cu tole luate din alt traf, dar in principiu l-am refacut pe cel original. Toate astea le-am facut ca sa invat; si practica m-a ajutat cat 1000 de teorii, dar cu toate astea, mi-a ramas pe creier ca nu stiu teoria si acum mi s-a pus pata sa reiau episodul si sa reincerc sa-l inteleg mai bine si mai profund.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări