Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire curent in primarul unui traf

Vizitator q12

Postări Recomandate

Vizitator q12

Invat despre transformatoare si am o problema:Cum aflu Curentul dintr-un primar de traf care are 110V intrare si 1400 spire/primar ?Alte date nu mai sunt inafara de acestea.(nu cred ca are rost sa le dau pe cele din secundar)Imi trebuie numai metoda nu si rezultatul (ca il stiu- 187.5mA).multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

6

• misuraelectronic

4

• Relav

2

• leoncris

1

Top autori în acest subiect

E cam greu de calculat. Banui ca ati masurat curentul de mers in gol(fara consumator in secundar. Ca sa puteti calcula ar trebui sa stiti rezistenta infasurarii primare ( asta se poate calcula -aproximativ) si reactanta inductiva a infasurarii(aici e mai complicat). Reactanta inductiva este dependenta de frecventa retelei si inductanta miezului care e dependenta de calitatea materialului din tole si sectiunea miezului. Mai cautati materiale despre transformatoare si bobine si incet incet va veti lamuri. Succes

Link spre comentariu
Vizitator q12

I load se calculeaza folosind formulele: V/T = v/t unde conform datelor din imagine avem 110V/1400T =v/3600 > v=282.8.siVIR unde I(Load) = 283v/3.9 kohm(3900 ohm) > I=0.072A=72mAsi asta e ce am putut eu rezolva.dar pentru I(Source)... chiar nu am nici o ideie. Imi trebuie o formula pt el.

Link spre comentariu

raspunsul corect este urmatorul...tensiunea in secundar este u2 = 110 x 3610 / 1400 = 283,642 v curentul in secundar este i2 = u2 / r2 = 283,642 / 3900 = 72,7289 marezulta ca puterea in secundar este p2 = u2 x i2 = 20,6289 wstim deja ca u1 = 110 vse cunoaste ca randamentul unui trafo monofazat de mica putere este de aproximativ 85 la suta ...!randam = p2 / p1 ....rezulta ca p1 = p2 / 0,85 = 24,2693 wiar p1 = u1 x i1 , rezulta ca i1 = p1 / u1 = 24,2693 / 110 = 220,6308 maqed :da

Link spre comentariu

Dupa cum cred eu in problema colegului nostru se considera transformatorul ideal (fara pierderi). Daca dadea de la inceput toata problema care-l framanta, noi il puteam lamuri rapid.I(source) = I (Load) x n unde n este raportul de transformare adica 3610/1400= 2,5785

Link spre comentariu

Cum aflu Curentul dintr-un primar de traf care are 110V intrare si 1400 spire/primar ?Alte date nu mai sunt inafara de acestea.(nu cred ca are rost sa le dau pe cele din secundar)

Normal ca are rost sa le dai si pe cele din secundar,ca doar e un traformator: transfera energie din primar in secundar! Un transformator fara secundar...nu e transformator!
Link spre comentariu

abia acum m-am uitat pe link-ul postat de dvs si am realizat ca nenea aceia de pe site sint niste timpiti pur-singe si ei nu fac decit sa insaminteze idei gresite in capul cititorilor... :da dupa citeva calcule , folosind legile lui ohm si respectiv kirchhoff , se deduce foarte repede formula GENERALA a curentului I1 , din primar , in functie de numarul de spire N1 din primar , numarul de spire N2 din secundar , rezistorul de sarcina R , precum si randamentul RAND...I1 = { N2 / N1 }@ patrat x U1 / { R X RAND } avind in vedere ca ...N2 = 3610 SPIREN1 = 1400 SPIREU1 = 110 V R = 3900 OHMIne rezulta un caz particular concret , anume ... I1 = 6,649030612 X 110 / { 3900 X RAND} = 0,18753676 / RAND = 187,53676 mA / RAND se stie ca orice proces din univers se desfasoara cu un randament sub-unitar , insa daca veti avea curiozitatea sa verificati raspunsul sfertodoctilor de pe acel link , ei considera ca fiind corect raspunsul I1 = 187,5 MA...!haideti sa presupunem , prin absurd evident , ca ar fi asa cum trimbiteaza ei ...! rezulta ca... 187,53676 mA / RAND = 187,5 mA DE AICI REZULTA CA RAND = 187,53676 MA / 187,5 MA = 1,000196053 , CARE ESTE MAI MARE DECIT 1... :nebun: :ciuda: :bataieet voila , iata cum s-a descoperit formula lui perpetuum mobile , cea de mult cautata de intreaga umanitate ... :rade:

Link spre comentariu

Hai,nu exagera!Stii foarte bine ca bazele se invata cu piese ideale,fara pierderi si alte nebunii!Si nici calculele nu se fac cu a 7-ea zecimala :sparge:

Link spre comentariu

personal , mi se pare o prostie fara de seaman sa studiezi concret --- chiar si beginner fiind --- un fenomen electronic extrem de des intilnit pretutindeni in viata de zi cu zi , dar sa-l tratezi ca pe un caz ideal , caz cu care nu se va intilni never-ever in realitatea cea cruda si nedreapta... :da anyway , concluziile care se impun de la sine ar fi urmatoarele...1-- daca se presupune ca traim intr-o lume ideala , utopica , virtuala , in care nu exista DELOC pierderi , atunci RAND = 1 , iar I1 = 187,53 mA2-- daca revenim cu picioarele si cu restul organelor interne pe pamint , atunci RAND = 0,85 , IAR I1 = 220,63 mA

Link spre comentariu
Vizitator q12

Merci mult misuraelectronic.

Am facut cum ai specificat:

Mi-ai dat 2 solutii de calcul pe care le-am notat sarguincios.

1- am dedus din primul raspuns ca P1(primar)=P2(secundar).

asta inseamna ca:

P=V*I = 282.8v*0.072A =20.3616w(pt sec)

Pprim=Psec > Pprim=20.3616w. (!iaca asta n-o mai stiam!)

din toate astea rezulta> I(prim) =P/V= 20.3616/110 =0.185A(185.10mA)

putina toleranta ramasa, dar foarte aproape de ce trebuie... foarte tare.

2- din al 2lea raspuns unde ai specificat ca:"I1 = { N2 / N1 }@ patrat x U1 / { R X RAND } "

am dedus ca:

(N2/N1)^2 defapt e o Rezistenta ? (care se deduce DIN nr de spire)?

ar iesi ca I=R*U.... care defapt ar trebui sa fie I=U/R... aici m-am cam pierdut.

M-am uitat pe legile lui Kirchhoff si singurele legi sunt pt V si I:

-Vs+V1+V2=0 or Vs=V1+V2

-Is+I1+I2=0 or Is=I1+I2

Iar Kirchhoff + Ohm:

Vs=I*R1+I*R2 > I=Vs/(R1+R2)

Revenind la problema principala, a trebuit sa abstractizez oleaca:

I=Vs/R = 110/ ((N2/N1)^2 ) ?---care inlocuieste R?

Ideia e ca am trecut si prin Kirchhoff law, chiar daca n-am rezolvat nik cu ea.(personal) :)

Link spre comentariu
Vizitator q12

I(source) = I (Load) x n unde n este raportul de transformare adica 3610/1400= 2,5785

Multumesc Relav pt teorie...cu toate ca n-o inteleg 100%. Dar o pun la "invatate".

Deci :

I(source)= I (Load)*(n2/n1) =0.072A *(3610/1400(=2,5785)) = 0.185652A(185.65mA)

hmmm...foarte aproape de rezultatul de mai sus: 0.185A(185.10mA) care l-am gasit folosind Puterea.

Foarte tare! :) -eu ma bucur ca mai prind cate ceva.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@q12 Notam cu "1" tot ce tine de primar si cu "2" tot ce tine de secundar. Rostul acelei probleme era sa sublinieze niste relatii care apar in functie de raportul de transformare (N1/N2):

U1/U2=N1/N2 si I2/I1=N1/N2, unde N=nr. spire. Se bazeaza, cum s-a spus , pe un randament 100% care este teoretic. Practic randamentul este subunitar si depinde de multe lucruri, poti cauta lucrari pe tema asta. Retine insa relatiile ce apar.

Link spre comentariu
Vizitator q12

U1/U2=N1/N2 si I2/I1=N1/N2, unde N=nr. spire

De ce I2/I1 ? pentru ca e ridicator de tens?(ca are nr mai mare de sp in sec?)

Nu ar trebui la fel ca la U1/U2, sa fie si la I1/I2?(ordinea 1-2)

Intr-adevar I2/I1=N1/N2 > 0.072A/I1 = 1400/3610 > I1=259.92/1400 > [i1=0.185 A]

U1/U2=I2/I1=N1/N2 ----Foarte interesant(am si facut un calcul cu datele care le aveam si totul a iesit cum trebuie -Formidabil!)

Va multumesc din suflet, ca m-ati ajutat sa invat ceva care e f important pt mine si imi face placere.

Ps: U1/U2=I2/I1=N1/N2 e valabila ca regula in sine, indiferent ca e transformator ridicator sau coborator? (sau orice tip de traf (sau infasurari-trifazate,bifazate,sau alte parascovenii). Asa e?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări