Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inductante bobine

Son of Sound

Postări Recomandate

Am si eu o intrebare pentru cei mai experimentati in domeniu. Am de facut cateva bobine pentru o sursa in comutatie si in documentul respectiv este data valoarea bobinelor masurata la 100KHz. Problema este ca aparatul de care dispun pentru masurarea bobinelor imi da o frecventa de maxim 10KHz. In ce fel o sa-mi afecteze circuitul daca fac bobinele de valoarea respectiva masurata la o frecventa de 10KHz ??? Valorile bobinelor sunt: 820uH, 200uH si 75uH.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Son of Sound

7

• cirip

4

• Stefan

1

• Th3_uN1Qu3

1

Top autori în acest subiect

In ce fel o sa-mi afecteze circuitul daca fac bobinele de valoarea respectiva masurata la o frecventa de 10KHz ???

In niciun fel. Daca aparatul masoara corect, intelegand prin asta o eroare de maxim 5-10%, nu ar trebui sa ai probleme cu inductanta. Raman valabile probleme de genul saturatiei, curent maxim, fazare si ce-o mai fi. Nu cred ca e relevanta capacitatea parazita la combinatia asta de inductante/frecventa la o sursa in comutatie.Poti sa postezi schema?
Link spre comentariu

Am vazut si schema. Este un flyback. Pot sa iti spun ca la schema asta este este foarte importanta fazarea. Este important sa intelegi ce este si cum o poti verifica prin mai multe metode, altfel risti sa arzi integratul.Inductanta trebuie sa fie pe-acolo. N-o sa tuseasca daca e cu 20% in plus sau in minus, preferabil un pic mai mare, daca nu esti sigur de precizia masuratorii.

Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi. O sa mai postez pe aici in functie de cum evolueaza proiectul.Ce as putea folosii ca izolatie intre spirele trafului ? Am vazut ca multi refolosesc izolatia care era initial pe trafuri, dar in cazul meu nu s-a desfacut prea bine.

Link spre comentariu

Ce as putea folosii ca izolatie intre spirele trafului ?

Intre spire? Daca sunt pe acelasi strat, nimic. Le pui frumos si ordonat spira langa spira daca esti pe acelasi strat. Intre straturi, daca ai suficient loc, pune hartie alba obisnuita, taiata cu foarfeca la latimea carcasei. Lasa spatiu de 2mm intre spirele de inceput/sfarsit de strat si marginea carcasei. Poti sa tai hartia putin mai lata si sa faci crestaturi de 1-2mm, ca sa se aseze mai bine. Asta e deja lux ptr o realizare de amator. :)
Link spre comentariu

Intre straturi am folosit mereu banda izolatoare obisnuita, cate un strat dupa fiecare strat de sarma, si 3 straturi intre primar si secundar. Atentie insa la temperatura de lucru a trafului - banda izolatoare se cam topeste de la 80 grade in sus, temperatura exterioara a trafului sa nu fie mai mare de 60C.

Link spre comentariu

Da, am formulat gresit, era vorba intr-adevar de izolatia intre straturi.Dupa cum scrie in documentul de unde am luat si schema, dupa 2 ore de functionare temperatura trafului ar fi undeva in jur de 90 grade, deci cam mult pentru banda izolatoare.

Link spre comentariu

Plus ca banda izolatoare este groasa si ocupa din spatiul care ar trebui sa fie folosit poentru bobinaj.Pe vremuri se folosea ceva care se numea ostafan. Era o folie de plastic subtire, dar foarte rezistenta si cu rigiditate dielectrica mare. Asa ceva era prin trafurile ridicatoare de la osciloscoapele E104. Am rebobinat de manuta vreo 3. Crapau trafurile alea pe capete, dar nu din cauza materialului, ci pentru ca erau bobinate prost si sareau spirele din strat. Alunecau in straturile de jos si tensiunea care aparea intre spirele din straturi diferite era mare si strapungea emailul. Se intampla in general la infasurarea de 1000V de la E104.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Oare bobina L3 nu conteaza cum o pun in circuit ?? ca vad ca pe schema nu-i specificat care este capatul de unde incepe bobinarea.Si la traf daca merge hartia normala ca izolatie intre straturi ma gandesc ca ar fi buna si banda aia de hartie, folosita la zugraveli nu ? ps. bobinele le-am gatat, urmeaza sa le lipesc pe cablaj dupa care ma apuc de traf :freaza:

Link spre comentariu
:rade: la L3 nu conteaza de unde incepe bobinarea.ce faci cu o asemenea sursa? puterea nu e prea mare si integratul ala nu o sa te ierte daca greseti ceva :rade:intre straturi nu se pune hartie "de caiet" era bine daca gaseai niste prespan sau banda kapton.
Link spre comentariu

Bun deci am ajuns si la partea cu bobinatul trafului si izolatia asta intre straturi imi da batai de cap. Am tot citit diverse pareri printre care: hartie normala, banda de hartie folosita la zugraveli sau vopsitorie auto, prespan, banda de teflon etc. Pana la urma de prespan nu am de unde sa fac loc, deci as opta pentru banda de hartie+banda de teflon pe deasupra.O fi bine asa ???Am mai facut rost si de ceva banda de mică ... dinasta a folosit cineva ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări