Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu acustic - nu pot gasi problema

Krsty

Postări Recomandate

Am gasit un datasheet, dar nu pot intelege din care parte sa ma uit, spate sau fata. Deci ramine problema in VT4?Oricum, VT2 nu ar fi trebuit sa se deschida, deoarece nu era nici un zgomot, deci probabil mai este o problema la microfon-amplificator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 161
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Krsty

85

• miron1947

77

VT2 nu ar fi trebuit sa se deschida, deoarece nu era nici un zgomot, deci probabil mai este o problema la microfon-amplificator.

Mosfet are impedanta mare de intrare, deci daca C13 este incarcat, dureaza ff. mult pana se descarca, este si ratiunea contactului de revenire SB3.Pentru a afla cum sunt terminalele, verificati cu multimetru pe domeniul diode, pe ce pin(cu testerul +) aveti conductie spre celelalte doua terminale si aceea este baza.
Link spre comentariu

VT2 nu ar fi trebuit sa se deschida, deoarece nu era nici un zgomot, deci probabil mai este o problema la microfon-amplificator.

Mosfet are impedanta mare de intrare, deci daca C13 este incarcat, dureaza ff. mult pana se descarca, este si ratiunea contactului de revenire SB3.Pentru a afla cum sunt terminalele, verificati cu multimetru pe domeniul diode, pe ce pin(cu testerul +) aveti conductie spre celelalte doua terminale si aceea este baza.
Am descarcat C13 prin SB3 dar oricum, 6-7V la baza VT2.Se pare ca am o problema cu VT4, caci toate terminalele au conductie spre celelalte doua, doar un terminal indica sub 1000 la celelalte 2 terminale, poate aia e si baza, dar in general, toate 3 terminale conduc spre celelalte.
Link spre comentariu

toate 3 terminale conduc spre celelalte.

Da, are si diode[attachment=0]Darlington.JPG[/attachment] integrate in capsula.
Deci nu pot determina cu aceasta metoda pinii? Ramine doar sa incerc diferite combinatii?
Link spre comentariu

Deci nu pot determina cu aceasta metoda pinii?

Ba da, dar trebuie alta ordine, pinul care este in conductie cu celalti doi, este colectorul.Pasul urmator este diferit, cu + pe colectorul astfel determinat, cu o rezsitenta de cca.3K conectata la colector(+) cautati pinul care determina cu unul dintre ceilati doi o variatie importanta a rezistentei afisate.Daca nu este clara explicatia, incerc sa fac un desen.
Link spre comentariu

Ba da, dar trebuie alta ordine, pinul care este in conductie cu celalti doi, este colectorul.Pasul urmator este diferit, cu + pe colectorul astfel determinat, cu o rezsitenta de cca.3K conectata la colector(+) cautati pinul care determina cu unul dintre ceilati doi o variatie importanta a rezistentei afisate.Daca nu este clara explicatia, incerc sa fac un desen.
Multumesc mult, voi incerca si te anunt.
Link spre comentariu

Scuze, dar nu prea ma descurc. Daca toate terminalele au conductie spre celellte 2, atunci cum idendific colectorul?Am schimbat emitorul cu baza , si acum se deschide. Probabil asta e si pozitia corecta.Se deschide fara zgomot, aici deja e alta problema pe care trebuie s-o rezolv.Acum dupa ce am schimbat pozitia lui VT4, la baza am 0.6V iar releul este actionat, plus la asta, la baza lui VT2 am 5V iar la colectorul VT3 sunt 7V
Link spre comentariu

Si inca o problema:

Cand am scos din schema C11 pentru a intrerupe semnalul de la amplificator, la baza lui VT2 oricum este o tensiune de 5.6V si astfel VT2 este deschis, ceea ce nu e normal. Presupun ca e o problema cu VT1, care probabil e deschis si astfel tensiunea de la alimentare ajunge la VT2.

Si inca una, cum se vede in schema, la alimentare, inainte de transformator este amplasat un buton si un comutator, iar in principiul de functionare iata ce scrie despre ele:

Releul acustic poate functiona in 2 regimuri: multiplu, cand sursa la sarcina se intrerupe dupa un anumit timp daca este liniste si se coneteaza cand apare un zgomot, si "single", cand sarcina nu mai primeste alimentare automat dupa prima deconectare.Cand releul se afla in regimul "single" (ca pe schema), la conectarea catre 220V la transformator nu ajunge tensiune de alimentare si contactele K1.1 sunt deschise. Pentru a-l conecta, este nevoie de a apasa circa 1..2 secunde pe butonul SB2, si astfel la sursa va fi conecta prima infasurare a transformatorului T1. Tensiunea din a 2 infasurare ajunge la redresor.La trecerea intrerupatorului SB1 in "jos" releul trece in regimul 'multiplu' si astfel  cand trece un anumit timp, sarcina va fi intrerupta de la sursa insa releul va ramine in regim de asteptare.Butonul SB2 este conectata in asa mod incat la apasare, sa conecteze doar prima infasurare a transformatorului T1.
imi cer scuze pentru traducerea slaba
Link spre comentariu

VT4, la baza am 0.6V iar releul este actionat,

Acum este corect, daca prin actionarea SB3 releul decupleaza, problema este rezolavata.
Din pacate nu decupleaza.
Link spre comentariu

Din pacate nu decupleaza.

Ce tensiune este in C la VT3 cand SB3 este actionat?
Sunt 13.3V la colectorul lui VT3, pe cand la baza lui VT2 sunt 6V. Cu apasarea lui SB3 tensiunea nu se modifica la colectorul VT3, tot 13V ramine, insa C13 se descarca cand apas.
Link spre comentariu

baza lui VT2

Poarta sau grila este corect.Dvs. ati montat exact aceleasi tranzistoare ca in schema sau echivalente si in acest caz cu ce?Ce tensiune aveti pe baza lui VT3 pentru fiecare stare a lui SB3?Mai sus ati scris ca aveti 7V viewtopic.php?p=1015609#p1015609 in C la VT3, ce s-a intamplat?VT3 post-14622-139829435289_thumb.jpg este montat corect?
Link spre comentariu

L-am schimbat azi pe VT4 cu un alt tranzistor care-l poate inlocui. In principiul de functionare scrie ca acest tranzistor il pot inlocui cu altele dintr-o serie, si eu l-am ales pe 2SC3987, care este din acea serie. Am gasit datasheet-ul si l-am pozitionat corect, si acum am urmatoarea situatie:[sB3 deschis]:La grila VT2: 4.6VLa baza lui VT3: 0.13VLa baza lui VT4: 7.2V (releul nu e actionat; VT4 e inchis)[sB3 inchis]Grila VT2 : 0.1VBaza VT3: 8.2VColector VT3: 10.4VBaza VT4: 7.3V (releul nu e actionat, VT4 inchis)Tensiunea de la grila lui VT2 intotdeauna este diferita, variaza de la 4V la 8V.Am controlat in regim AC~ tensiunea dupa redresor si am 29V, la grila lui VT2 am 8V~, la baza VT3 0V si la baza lui VT4 - 15V~ .. e ceva normal ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări