Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu acustic - nu pot gasi problema

Krsty

Postări Recomandate

la R21 sunt 14V.

Da, dar apare caderea de tensiune pe R21, daca are 8V in baza, tranzistorul conduce(cu 8V este in saturatie) deci intre C si E la VT3 trebuie sa fie cca.1V.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 161
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Krsty

85

• miron1947

77

la R21 sunt 14V.

Da, dar apare caderea de tensiune pe R21, daca are 8V in baza, tranzistorul conduce(cu 8V este in saturatie) deci intre C si E la VT3 trebuie sa fie cca.1V.
Pe R21 am o cadere de tensiune de 0.45V iar rezistorul are 3omhi
Link spre comentariu

Deoarece VT3 nu se deschide(nu conduce) fie este defect, fie este montat invers cum am mai scris.Ce tensiune fata de masa aveti in emiterul lui VT3(pe R22)?

Link spre comentariu

Deoarece VT3 nu se deschide(nu conduce) fie este defect, fie este montat invers cum am mai scris.Ce tensiune fata de masa aveti in emiterul lui VT3(pe R22)?

Pe R22 am 0.5V. Pai dupa principiul de functionare, daca VT2 e deschis, atunci el sunteaza VT3 si-l inchide, deoarece aceste 2 tranzistoare formeaza "Schmitt trigger"
Link spre comentariu

Pe R22 am 0.5V.

Atunci ori nu aveti 8V in baza, ori este defect

daca VT2 e deschis, atunci el sunteaza VT3 si-l inchide

Da, dar daca l-ar sunta, nu ar fi 8V in baza VT3, respectiv drena VT2.
Link spre comentariu

Pe R22 am 0.5V.

Atunci ori nu aveti 8V in baza, ori este defect

daca VT2 e deschis, atunci el sunteaza VT3 si-l inchide

Da, dar daca l-ar sunta, nu ar fi 8V in baza VT3, respectiv drena VT2.

Incerc maine sa reverific amplasarea tuturor tranzistoarelor, cel mai probabill problema se ascunde aici.

Ce tine de tensiunea de la amplificator, este destul de mare si deschide VT2 fara a fi zgomot. Cum verificat semnalul de la microfon?

Iti multumesc enorm pentru ajutorul acordat.

Link spre comentariu

Asa [attachment=0]KP501.JPG[/attachment] ati montat tranzistorul?

La inceput da, dar cum am scris mai inainte l-am schimbat. Acum e ca pe desen si situatia e astfel:La grila VT2 - 6VLa drena VT2 - 0.12VLa colector VT3 - 9V
Link spre comentariu

pentru grila VT2 - 6V

La drena VT2 - 0.12V este corect, deci VT2 conduce si ar trebui sa blocheaze VT3, dar cu

La colector VT3 - 9V si 14V alimentare nu este blocat.Daca ar fi blocat, in colector ar trebui sa fie aproape 14V(alimentarea).

Link spre comentariu

pentru grila VT2 - 6V

La drena VT2 - 0.12V este corect, deci VT2 conduce si ar trebui sa blocheaze VT3, dar cu

La colector VT3 - 9V si 14V alimentare nu este blocat.Daca ar fi blocat, in colector ar trebui sa fie aproape 14V(alimentarea).

Asa e, inseamna ca VT3 nu e blocat la 0.12V in baza, are o tensiunea de prag mai mica? Diferenta de tensiune cade pe R21 - 3V.

La baza lui VT4 sunt 4.3V

Link spre comentariu

are o tensiunea de prag mai mica?

Tranzistoarele bipolare au un prag de deschidere in jurul tensiunii de 0,7V, deci la 0,12V daca este valid, este blocat.

La aceasta tensiune in baza, ceva nu este corect, tensiunea pe jonctiunea BE nu poate fi mai mare de 0,7V probabil este tranzistorul este intrerupt BE sau este polarizat invers(montat gresit).
Link spre comentariu
are o tensiunea de prag mai mica?

Tranzistoarele bipolare au un prag de deschidere in jurul tensiunii de 0,7V, deci la 0,12V daca este valid, este blocat.

La aceasta tensiune in baza, ceva nu este corect, tensiunea pe jonctiunea BE nu poate fi mai mare de 0,7V.

Sunt 14V in colector VT4, si cred ca aici e si problema, poate nu e pozitionat corect tranzistorul? La cei 4V VT4 ar trebuie sa fie deschis si astfel sa conecteze masa la releu.

Am controlat si VT3 e pozitionat corect, ramine doar VT4 caci nu am gasit un datasheet normal de unde sa ma informez despre el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări