Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lampa solara defecta

Avram Ion

Postări Recomandate

Buna ziua, astazi am primit la reparat 3 lampi solare ("ceva china si ieftine") care nu se aprind. Au cate un acumulator de 1,2 v si 600mA si pe placuta cu montajul au un fel de tranzistor cu 4 pini , la una scrie asa pe el YX810, si la cealalta CX2602, am cautat pe gogu' si nu am gasit nimik. Poate cineva sa-mi de-a detalii despre cum functioneaza o astfel de lampa si mai ales ce componenta este acel "tranzistor"(are capsula ca de BC) .. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Avram Ion

3

• woodoo

2

• validae

2

• nostrom

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am avut si eu asemenea "minune" la disecat, pe vremea cand circuitul era inca ne-integrat. O simpla dioda impiedica acumulatorul sa se descarce pe fotoelement; dinainte de aceasta dioda, un divizor rezistiv comanda un tranzistor, care controleaza functionarea unui circuit tip "joule thief" adica un oscilator care acumuleaza energie in bobina pe care o gasiti si in schema de aplicatie de mai sus (componenta poate arata ca un rezistor ceva mai marisor, marcat in codul culorilor), in timpul 1, in timpul 2 energia acumulata genereaza un impuls de tensiune mai mare care se "descarca" prin LED producand lumina, apoi ciclul se reia.Daca acumulatorul nu e defect (de obicei acesta cedeaza), puteti incerca sa inlocuiti "integratu' " ala cu un joule thief (eventual realizat cu un singur tranzistor, unu' Watson a realizat un circuit mai eficient decat majoritatea), pe care sa-l comandati cumva in blocare cat timp este lumina.Daca ce am spus pana acum e chineza pentru dv., mai bine scoateti cei cativa leuti si cumparati alte lampi (pret de pe la 6 lei, parca am vazut si la 4 lei la oferte).Spor!

Link spre comentariu

ce am eu la reparat sunt din alea de 4 lei, dar nu ma intereseaza atat de mult sa le repart pe cat ma intereseaza sa stiu cum functioneaza...o sa incerc ceva artificii cand ajung acasa. Multumesc de raspunsuri.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Vedeti ca la cele ieftine cedeaza chiar celulele solare, sunt cu oxid de de cupru de proasta calitate.Le verificati simplu masurand tensiunea la borne, expuse fiind la soare ar trebui sa dea vre-o 2V.Am gasit cateva cu defectul asta, restul aveau acumulatorii slabiti. Acel ,,tranzistor cu patru pini,, e un invertor, se gaseste si in lanterne cu leduri cu alimentare la 1,5V. Va dau si o schema echivalenta cu tranzistori pentru eventualitatea ca e integratul ars. Bobina e pe un tor de la lampile economice arse si are cam 50+50 spire cu sarma de 0,2-0,4mm, se poate foarte bine si pe un surub de 20mm de otel pe care puneti doua saibe drept capace laterale si putina banda izolatoare la mijloc.

post-21106-139829445105_thumb.gif

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 8 luni mai târziu...

salut...Ma poate ajuta cineva cu o schema..vreau si eu sa modific o lampa solara de gradina sa incarce 3 acumulatori de 1.2V la 550mha...sa pun in paralel 4 led-uri ziua sa se incarce si noapte sa luminaze..!! Va multumesc..

Link spre comentariu

Nu se poate sa incarci cu o celula fotovoltaica din lampa de gradina mai mult decat 1 acumulator.Au tensiunea maxima de doar 2V. Ar trebui mai multe celule fotovoltaice inseriate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări