Avram Ion Postat Mai 13, 2012 Partajează Postat Mai 13, 2012 Buna ziua, astazi am primit la reparat 3 lampi solare ("ceva china si ieftine") care nu se aprind. Au cate un acumulator de 1,2 v si 600mA si pe placuta cu montajul au un fel de tranzistor cu 4 pini , la una scrie asa pe el YX810, si la cealalta CX2602, am cautat pe gogu' si nu am gasit nimik. Poate cineva sa-mi de-a detalii despre cum functioneaza o astfel de lampa si mai ales ce componenta este acel "tranzistor"(are capsula ca de BC) .. Multumesc Link spre comentariu
nostrom Postat Mai 13, 2012 Partajează Postat Mai 13, 2012 Este vorba de YX801 si nu de YX810.Aceasta este o schema de aplicatie Link spre comentariu
blazeu Postat Mai 15, 2012 Partajează Postat Mai 15, 2012 Am avut si eu asemenea "minune" la disecat, pe vremea cand circuitul era inca ne-integrat. O simpla dioda impiedica acumulatorul sa se descarce pe fotoelement; dinainte de aceasta dioda, un divizor rezistiv comanda un tranzistor, care controleaza functionarea unui circuit tip "joule thief" adica un oscilator care acumuleaza energie in bobina pe care o gasiti si in schema de aplicatie de mai sus (componenta poate arata ca un rezistor ceva mai marisor, marcat in codul culorilor), in timpul 1, in timpul 2 energia acumulata genereaza un impuls de tensiune mai mare care se "descarca" prin LED producand lumina, apoi ciclul se reia.Daca acumulatorul nu e defect (de obicei acesta cedeaza), puteti incerca sa inlocuiti "integratu' " ala cu un joule thief (eventual realizat cu un singur tranzistor, unu' Watson a realizat un circuit mai eficient decat majoritatea), pe care sa-l comandati cumva in blocare cat timp este lumina.Daca ce am spus pana acum e chineza pentru dv., mai bine scoateti cei cativa leuti si cumparati alte lampi (pret de pe la 6 lei, parca am vazut si la 4 lei la oferte).Spor! Link spre comentariu
Avram Ion Postat Mai 18, 2012 Autor Partajează Postat Mai 18, 2012 ce am eu la reparat sunt din alea de 4 lei, dar nu ma intereseaza atat de mult sa le repart pe cat ma intereseaza sa stiu cum functioneaza...o sa incerc ceva artificii cand ajung acasa. Multumesc de raspunsuri. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Vedeti ca la cele ieftine cedeaza chiar celulele solare, sunt cu oxid de de cupru de proasta calitate.Le verificati simplu masurand tensiunea la borne, expuse fiind la soare ar trebui sa dea vre-o 2V.Am gasit cateva cu defectul asta, restul aveau acumulatorii slabiti. Acel ,,tranzistor cu patru pini,, e un invertor, se gaseste si in lanterne cu leduri cu alimentare la 1,5V. Va dau si o schema echivalenta cu tranzistori pentru eventualitatea ca e integratul ars. Bobina e pe un tor de la lampile economice arse si are cam 50+50 spire cu sarma de 0,2-0,4mm, se poate foarte bine si pe un surub de 20mm de otel pe care puneti doua saibe drept capace laterale si putina banda izolatoare la mijloc. Link spre comentariu
Avram Ion Postat August 29, 2012 Autor Partajează Postat August 29, 2012 multumesc tuturor pentru sfaturi, momentan din 3 lampi defecte am reusit sa fac una sa functioneze, celelalte doua avand celula defecta. Link spre comentariu
woodoo Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 salut...Ma poate ajuta cineva cu o schema..vreau si eu sa modific o lampa solara de gradina sa incarce 3 acumulatori de 1.2V la 550mha...sa pun in paralel 4 led-uri ziua sa se incarce si noapte sa luminaze..!! Va multumesc.. Link spre comentariu
validae Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Nu se poate sa incarci cu o celula fotovoltaica din lampa de gradina mai mult decat 1 acumulator.Au tensiunea maxima de doar 2V. Ar trebui mai multe celule fotovoltaice inseriate. Link spre comentariu
woodoo Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 e un panou fotovoiltaic ca asta http://www.updateadv.ro/images/product/ ... feaa9b.JPG inseriez 3-4 panouri...desi o lanterna ca asta incarca 2 acumulatori. http://www.eunicell.com/en/UploadFiles/ ... 540998.jpg ...!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum