franzm Postat Martie 25, 2013 Partajează Postat Martie 25, 2013 Verificati daca la înregistrare ajunge semnal (premagnetizarea) pe sectiunea respectiva a capului. Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Martie 25, 2013 Autor Partajează Postat Martie 25, 2013 OK, in regula mi-am inchipuit si eu ca o sa ajung aici, da' mai tre' un osciloscop ceva....,,,,, asta e cu timpul stam mai prost, multumesc pentru sfat Link spre comentariu
franzm Postat Martie 25, 2013 Partajează Postat Martie 25, 2013 Nu neaparat. E suficient un Mavo 1. Sau o sonda de înalta frecventa (DIY) conectata la un mili- (micro-) ampermetru. Exista multe multimetre care masoara satisfacator la 100 kHz. Oricum nu va trebuie cine stie ce precizie; e doar pentru orientare. Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Martie 26, 2013 Autor Partajează Postat Martie 26, 2013 Da, din pacate nu am un Mavo1, iar "instrumentul meu o ia razna" daca masor frecvente mari. Cu chiu cu vai am masurat cu un osciloscop (o rupaciune) semnalul si este o diferenta semnificativa de nivel intre cele doua sectiuni ale capului de stergere (deocamdata am verificat stergerea). Nu stiu daca am citit bine schema dar se pare ca pe pozitia REC cele doua sectiuni par inseriate. Atasez o bucata de schema. Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Martie 26, 2013 Autor Partajează Postat Martie 26, 2013 Pina ne lamurim cum e cu schema, am "decis" sa demontez si sa incerc sa curat si comutatoarele de pe REC board; in foto se vede cred cam ce era in ele si cam ce a iesit (nu e perfect, doar poate unele noi.....). Initial am incercat sa folosesc un spray "dibaci" pentru contacte, dar dupa atitia ani e greu de crezut ca e unul care isi face efectul cu adevarat (doar daca este poate mai coroziv). Sint de greu de curatat, mecanic risti sa le deformezi definitiv iar chimic, e mai de preferat dar nu iese perfect... nici asa(desi in caz de idei gresite le cauti pe urma in solutie si... nu mai sint....)Punem totul la loc, verificam daca nu este o eroare de cablare totusi (a mea) in comutatorul de capete si vedem ce iese.... oricum tot de aici de pe forum apare poate o solutie, cit despre schema o parere nu ar strica, sincer....multumesc tuturor Link spre comentariu
zarra68 Postat Martie 27, 2013 Partajează Postat Martie 27, 2013 Eu as lua la puricat si traseele de pe cablaj. Link spre comentariu
valentinleonte Postat Martie 27, 2013 Partajează Postat Martie 27, 2013 Contactele se curata ff bine cu o periuta de dinti si un mix de tix si acool. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Martie 28, 2013 Partajează Postat Martie 28, 2013 Te rog sa ne spui ce fel de semireglabili folosesti, ca sa caut si eu. Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Martie 28, 2013 Autor Partajează Postat Martie 28, 2013 eu cel putin i-am luat de la conexelectronic (cei albastri) iar cei negri de la un alt magazin din Maica Domnului (nu mai stiu cum ii zice..., dar aflu), restul pe pm Link spre comentariu
alex_n2011 Postat August 15, 2013 Autor Partajează Postat August 15, 2013 Nu neaparat. E suficient un Mavo 1. Sau o sonda de înalta frecventa (DIY) conectata la un mili- (micro-) ampermetru. Exista multe multimetre care masoara satisfacator la 100 kHz. Oricum nu va trebuie cine stie ce precizie; e doar pentru orientare.OK, in regula, am revenit dupa ceva timp dar ramine intrebarea: car ar tebui sa fie nivelul semnalului de bias in volti, 10, 20, ? de la care sa incepi sa faci reglajul?Multumesc, Link spre comentariu
clauelf Postat Septembrie 12, 2013 Partajează Postat Septembrie 12, 2013 Ar trebui verificat curentul de stergere prima data. Acesta trebuie sa aiba valoarea de 35V la viteza de 19 si 30V la viteza de 9. Apoi biasarea o faci injectand semnal 1khz la -20dB si apoi 10khz la -20dB, astfel incat pe REC la monitorizare sursa/banda sa ai o abatere de maxim 0,5dB si intr-un caz si in celalalt. Bafta si tine-ne la curent ( sunt curios daca ai rezolvat problema intre timp si care a fost cauza defectului). Link spre comentariu
iulidan2 Postat Septembrie 12, 2013 Partajează Postat Septembrie 12, 2013 Am ceva experienta cu alama si am obtinut rezultate bune cu pasta de dinti ordinara pusa pe o carpa din bumbac ( cred ca merge si cu o periuta de dinti, mai ales daca nu arei perii din plastic ). Abia dupa curatare la luciu metalic am pus un produs care sa impiedice sau incetineasca oxidarea, gen spay. Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Septembrie 12, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2013 Ar trebui verificat curentul de stergere prima data. Acesta trebuie sa aiba valoarea de 35V la viteza de 19 si 30V la viteza de 9. Apoi biasarea o faci injectand semnal 1khz la -20dB si apoi 10khz la -20dB, astfel incat pe REC la monitorizare sursa/banda sa ai o abatere de maxim 0,5dB si intr-un caz si in celalalt. Bafta si tine-ne la curent ( sunt curios daca ai rezolvat problema intre timp si care a fost cauza defectului).Multumesc Clau pentru raspuns, iata cum sta treaba:- dupa ce am curatat toti comutatorii liniari din placile electronice - dupa ce am curatat comutatorul liniar din blocul de capete (care selecteaza sensul) si am inlocuit toate cablurile de la blocul de capete spre conectorul ce cupleaza cu placa de REC; - dupa ce am inlocuit toti condensatorii electrolitici (cu ce am gasit si eu mai bun la pret rezonabil, fara prea mari pretentii); - dupa ce am inlocuit trimerii ceramici cu altii cu polietilena (cumparati din Germania); - dupa ce am refacut toate lipiturile cu cositor din cele doua blocuri si conexiunea de masa din blocul REC Treaba a ramas LA FEL indiferent de sens !!! : -LEFT: bias ok reglabil in plaja larga; -RIGHT: bias de nivel mult mai mic reglabil pe o plaja cu circa 50% mai mica Rezultatul il vedeti in prima oscilograma de mai jos (mare LEFT, mic RIGHT). In lipsa de alte idei am facut un test: am decuplat blocul de capete si am simulat capetele de REC cu sarcini rezistive lipite direct la iesire pe cablaj de circa 1.5k (nu sint chiar impedante dar cred ca simularea e buna) si asa cum se vede in urmatoarea oscilograma semnalele sint egale si reglabile identic in aceeasi plaja. Parerea mea este ca unul din capete are probleme de impedanta si semnalul este atenuat (pentru ca atunci cind sint actionate ambele canale pe REC infasurarile apar "mi se pare mie" ca inseriate, am atasat si schema, cum am putut, daca ajuta pe cineva), iar capetele trebuie sa fie din aceeasi "clasa", sint marcate cu culori care acum nu se mai vad (am citit undeva....) Deci daca problema este unul din capete asa cum mi se pare mie nu prea mai am ce face, ca de unde altele.... (blocul cu sase capete este foarte greu de lucrat pe el, este extrem de incilcit iar capetele au niste terminale foarte fragile, sirma infasurarilor este wrapata direct pe terminal asa ca lipitul pe ele devine o provocare, dar oricum l-am servisat total: cabluri si lipituri noi) Sincer ma simt depasit asa ca deocamdata l-am parcat pe dreapta, este foarte greu sa lucrezi cu blocul electronic pentru ca nu ofera la "vedere" decit partea cu piese, iar partea cu cablaj e acoperita de un fel de sasiu, masuratorile au fost facute cu blocurile "spinzurate" prin aer iar blocul electronic mai trebuie atirnat si de mecanica pentru ca acolo e sursa, samd.... Si nici timp nu prea a mai fost.... Ultima oscilograma arata ce se intimpla cu semnalul de bias (pe sarcini rezistive) daca cuplez o sarcina si in loc de capete de stergere (cu blocul de capete decuplat). Asadar problema de nivel de bias era doar orientativa, ca sa stiu daca pot regla semnalul pina unde trebuie..... (si se poate dar numai pe un canal cu capetele cuplate, pe sarcina rezistiva pe amindoua) Orice idee poate fi buna, dar cred totusi dupa atitea verificari unul din capete e problema, nu pot masura capetele cu ohm-trul pentru ca rezistenta e foarte mica, poate un ESR-metru ar fi spus ceva. Inca ceva, capetele combinate REC/ERASE au spatele deschis (se vede in bobina) si in timp datorita pozitiei (cu spatele "in sus", neprotejate) pot fi afectate de mediu, cred... In rest partea de echilibrare REC / PLAY la 0.5db, era o joaca, stiu si eu teoria, dar asa.... nu mai stiu ce sa fac... Deci... asta e pina acum.... nu stiu ce sa mai zic, munca multa... Link spre comentariu
clauelf Postat Septembrie 13, 2013 Partajează Postat Septembrie 13, 2013 Salut Alex,F interesante testele facute de tine. Stiu ca este f multa munca, am experienta de la GX747 si GX77 cu probleme de genul asta. Nu m-as gandi totusi la capete ( desi e o ipoteza corecta), am avut un cap GX pe inregistrare crapat la marginea unei piste si mergea ca unul nou ( lucru vazut dupa inlocuire ). La ce ai expus tu pe osciloscop, nu mi se pare f curata sinusoida ca forma, am impresia ca ai vreun tranzistor ( 2sc711) sau condensator de prin oscilatorul de stergere cu vreo hiba. In fine. Ce as incerca eu - as schimba bobinele L1 ( in schema vad ca are valoarea 5,6mH) de la capcanele de bias intre ele ( stg cu dr) si vezi daca se muta defectul de nivel bias scazut pe celalalt canal. Succes. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 13, 2013 Partajează Postat Septembrie 13, 2013 Daca merge corect cu rezistori în loc de capete nu are cum sa fie defecta o bobina din circuitul de rejectie al premagnetizarii (bias trap).Inversati sectiunile capului între ele si vedeti daca se muta defectiunea. Faceti acelasi lucru cu cablurile ce duc la capete. Am avut cazuri când se strapungeau la tensiunea de bias dar pareau a fi în regula la tensiunea redusa a ohmmetrului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum