alex_n2011 Postat Decembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Alex ti-am lasat un pm.vezi atasat Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Decembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Si acum ceva foto si idei de final:- cea mai buna rola presoare este cea reconditionata pentru teste si una noua pentru utilizare curenta (cam "arde" la buzunar)- nu ezitati sa schimbati curelele, nu interveniti fara motiv, teste si logica in ambreiaje- nu spalati carcasele fie de plastic, fie de aluminiu decit cu apa calduta si sapun superior, cu o pensula moale...- par banalitati dar poate chiar merita reamintiteRestul mai vorbim.... Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Decembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Deocamdata atit, mai trebuie ceva teste si reglaje dar dupa cum se vede mai jos am cam obosit...... :jytuiyuStiu, capacul de plastic nu e lustruit bec, dar macar e curat si functional si intreg, si tot asa...Va doresc succes... Link spre comentariu
Vizitator florinmacri Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Eu cred ca daca aveai desfacut borcanelul cu capac rosu, pisi ar fi dat un ochi la culcus. Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Nu sunt deloc fan Akai, dar îmi place ce-ati facut. Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Decembrie 11, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Nu sunt deloc fan Akai, dar îmi place ce-ati facut.Multumesc tuturor, sincer... Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Decembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Si acum un amanunt legat de mecanica de comanda (cele doua "leviere" PLAY/REC si FFWD/REW) pentru AKAI GX seria 4000, 210, 215, 1722, etc care au astfel de comenzi mecanice:- pozitia inclinata a butoanelor ("levierelor") de comanda denota uzura mecanica avansata a mecanismului (in "spate" sint nishte came de aluminiu care se uzeaza); atentie mare cind cumparati un astfel de recorder, trebuie sa aveti in vedere cu ce si cum va fi reparat ?! Link spre comentariu
Vizitator long-forgotten-sense Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Felicitari tuturor, in special lui Alex pentru restaurare! Am citit cu drag topic-ul; am zis ca nu ma bag dar nu am rezistat tentatiei. Imi e dor de un forum romanesc. Aparatul arata impecabil. Am dori sa il vedem si pe raft, sau in rack unde ii este locul . Imi place cum ai simulat efectul de lumina in ultima poza, parca ar fi desen. Ai si talent fotografic! Eu ce sa zic, e prima postare. Am restaurat cateva maguri, in special teac/tascam (sunt fan). Am pus mana si pe un akai GX-4000D acu ceva ani, nu e chiar 4000DS dar sunt asemanatoare Din cate imi aduc aminte nu am reusit sa fac mare branza cu el. Estetic era praf, insa functiona bine. L-am tinut o vreme dupa care l-am innapoiat... Mi-a fost dat in custodie doar pentru test, pentru ca vroiam sa il cumpar. Era vreo 50 de lei dar am refuzat... Cat am stat prin tara am avut un teac x3, kashtane, akai-ul 4000D dar m-am lepadat de ele... Dupa ceva vreme am luat sculele cu mine si am plecat in UK, pentru studii. Dupa ce am gasit job, am strans niste bani si am cunoscut cateva persoane pe aici cu teac-uri. In general prin studiouri, din cate am vazut aici Studer si Tascam sunt lege in studio. Desi studer e peste tascam din punct de vedere calitativ (cu mult, daca e sa comparam cateva modele din aceeasi categorie) Inginerii de sunet de aici au ajuns la concluzica ca Tascam e cel mai bun raport pret/calicate. Aici am avut ocazia sa vad teac/tascam in special modelele x-2000R/M si x10 de la teac, tascam 32 si 38, 52 si 58 (34/54 nu am prins) ... Or fi ele jucarii dar intr-un studio modest sunt ok. Mai un efect, mai un master se descurca Am curatat/calibrat cateva chiar eu. Dupa ce am inceput studiile (studiez music&sound technology) m-am "atasat" de studioul de la universitate. M-am oferit sa ajut la orice se petrece acolo, l-am invatat ca la carte si am avut norocul sa plece profesorul sef . Acu sunt singurul care stie cam tot ce se petrece acolo si uite asa mi-am gasit un job in asta. E digital, dar vrem sa trecem pe analog la master cel putin. Inca nu ne-am hotarat la recorder, vrem studer dar vor fi "neste" aventuri pana ajungem acolo. Acasa, am un tascam atr-60-8. 8 canale/8 trackuri banda de 1/2". Era varza cand a ajuns... Am avut de lucru vreo trei saptamani pe el pana l-am pus pe picioare. Aici nu se ocupa nimeni cu asa ceva, iar eu eram cam jos cu cunostintele in electronica avansata. Stiam elementele de baza, asa ca a trebuit sa iau youtube-ul/wikipedia si google pentru inceput, si 2 zile am studiat. Am retinut cam tot ce aveam nevoie, asa ca mi-am luat scule si l-am dezasamblat... Nu am luat nici o unealta cu mine din tara, asa ca am luat de aici neavand incotro. Am luat si manualul tehnic din america, benzile din latvia, componentele de pe ebay... Am avut ce astepta pana au ajuns dar a meritat. Cam aici a inceput aventura : Poza a fost facuta can a ajuns. Aparatul e constuit din doua parti principale : transport si preamp (sunt separat). Transportul are instalat un modul de comanda pentru preamp, pe partea de sunet. Dupa ce l-am desfacut am ajuns la urmatoarele concluzii: Partea de control logic pe sunet (construita cu circuite integrate) era prajita Alte componente care ajuta la functionarea acesteia erau afectate Placile de control din transport erau ok insa comenzile nu ajungeau cum si unde trebuie (intreruperi pe cablaje, scurturi, insa acestea sunt urme de la alte servisari facute prost) Probleme de cablaj intre transport si pre Starea mecanica era buna dar avea nevoie de ingrijiri NAB-urile erau duse Am luat sculele si am inceput in ordine cu partea electronica. Fiecare canal are placa lui de sunet, absolut toate reglajele se afla in fata (inclusiv in transport) asa ca ajustarile sunt posibile doar prin deschiderea usii preamplificatorului. Placile se pot extrage, se introduc in slot-uri in care ies usor deci accesul e bun. Eu am defacut tot preamplificatorul, pentru curatenie si alte reglaje. Am testat continuitate dupa continuitate, am refacut ce a fost afectat (in interior nu am avut prea multe de facut, problema au fost placile) asa arata cu capacul scos : aici erau toate cele 8 placi instalate (una sub cealalta, toate se conecteaza pe placa de baza) Praful era inca acolo iar dupa cum se vede unele chipuri erau chiar explodate. Aici e controlul audio din transport : Nu se vede mare lucru insa si aci am avut probleme cu chip-urile. Tot ce e control logic pe audio era dus. Am inlocuit tot + alte componente pe care le-am masurat si am vazut ca nu sunt ok. Mi-am facut o lista si am luat tot de pe ebay... Se pare ca au trimis o tensiune pe masa, prin cablurile audio. Toate chipurile erau afectate in zona pinului de masa, unele chiar au luat foc. Fiind porti logice din seriile 4000, nici nu m-am muncit prea mult, pica unul pica toate daca e fortata nota. Nu mai zic de cazul de fata... Am muncit mult cu ele, am facut transportul si doua placi de sunet. Le-am calibrat dupa cum zice manualul, am masurat toate tensunile de alimentare si merge ok. Am intrebat si pe audiokarma, de unde nu am primit prea mult ajutor dar am primit suport ceea ce a fost ok . Pana au studiat baietii schitzele eu l-am reparat... Sunt prea nerabdator cate odata. Am trecut mai departe la transport: Am verificat electronic, totul parea in regula. Nu cred ca l-au folosit prea mult. Mecanic am curatat tot ceea ce a trebuit curatat, am facut alinieri si toate cele... Tot ce tine de mecanic e direct drive. Nu exista curele. Ceea ce e bine... Nu am atata bataie de cap cu el. Am ghid de maintainance in manual, ceea ce m-a ajutat foarte mult cu detaliile care mi-au scapat. Asta e pe la inceput... M-am prins cu lucrul si am uitat sa mai fac poze... acestea sunt orientative. Cu NAB-urile nu am rezolvat. Nu prind rolele cum trebuie si au joc. Am pus o hartie acolo, dar vor trebui inlocuite. Astazi, cam asta e tot ce mai am de facut cu el ca sa il pot folosi in regim de casa (nu am de gand sa il duc in studio... pentru asta exista studer) Am reparat cablajele cu probleme si am verificat continuitatea in cablurile dintre transport si pre. Au fost intreruperi dar nu a trebuit sa desfac cablul pentru reparatii... au fost in mufa. Din transport pleaca 4 cabluri catre pre. 3 de la capete (fiecare cap are un cablu direct care ajunge in pre... sunetul e complet separat, nu are treaba cu transportul inafara de o singura legatura, un cablu de date intre transport si pre, prin care pre-ul stie in ce mod e transportul : ex "play" "record" "stop" mode) si unul de alimentare si control. Transportul e controlat de doua microporcesoare unul Intel si unul Teac, placa de control pentru motoare e separat instalata (le-am verificat - sunt ok) . Motorul de pe cabestan e urias (eu nu am mai vazut asa ceva), cele wind sunt foarte fiabile, deruleaza super. Le-am curatat si uns, am uns toti rulmentii, toate imbinarile mobile, am reglat bobinele si alte chestiuni mecanice. M-a ajutat si taicameu pe ici pe colo unde am avut nevoie de 4 maini. Transportul a fost instalat in rack dupa ce am terminat in spate... are in jur de 40 de kilograme deci e cam greu de tinut cand lucrezi in el. Acasa nu am banc de lucru deci a fost cam nasol... Preul e ok are mai putin de 10 kg. asa arata instalat cu toate cele in rack : Sus pe pre se vad doua comutatoare. Cum nu il folosesc in studio, am putut instala cabluri-adaptor nebalansate XLR-RCA fara a folosi vre-un di-box, doua cate doua (fiecare canal are intrare si iesire separat iar iesirile au comutator intre bal/unbal). 4 perechi de canale, pentru stereo si folosesc comutatoarele cu 4 intrari stereo care se vad in poza (unul e pe intrari celalt pe iesiri). Asa il folosesc, cu doua placi de sunet pe care le mut in urmatoarele doua sloturi pentru a putea asculta urmatoarele doua canale. Inregistrez o banda de 4 ori in aceeasi directie, la viteza mica. Viteza mica aici inseamna 19 cm/s cu variabil +/- 17,2% si 38cm/s cu +/- 17,2% variabil. La viteza mica, cu -10% nu am diferenta intre banda si sursa nici cu vinyl ca sursa . Folosesc banda RMGi 911 pro (noua). Dupa ce am terminat cu reparatiile, am luat manualul si am testat functiile. Am corectat micile erori iar acum totul merge ca la carte, din aproape toate punctele de vedere (inafara de nab-uri si faptul ca folosesc doar doua placi de sunet... reparatiile pentru celelalte costa si iau prea mult timp. Nu sunt necesare in conditiile acestea) In concluzie, magul functioneaza excelent. Sunt multumit de el si oricand am timp, ascult cu drag. Intr-o zi am sa aduc de la studio recording-uri originale sa vedem cum suna de pe banda. Voua ce sa va zic, sunt convins ca aveti experienta cu benzile asa ca nu am intrat in detalii foarte adanci. Mai departe, daca e posibil, mi-ar placea sa vad fotografii cu aparatele voastre, locul in care ascultati... Eu strang si combin pe ele de vreo 5 ani pana sa ajung aici (acum ma refer la toate sculele), dar asta inseamna "vanat" zi de zi, aparatele luate defecte si reparate, etc. Nu am avut niciodata banii necesari sa le iau in stare buna, asa ca stiu cum e. Pan` la urma asta e frumos. Rezultatul final e comoara gasita dupa indelungi cautari... ca sa zic asa. Noroc, si ramaneti pe banda! ;) Sergiu Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Ianuarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 Urmeaza o poveste noua, doar pentru noi.... GX260D Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Ianuarie 23, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2013 Pina la alte detalii despre gx260 va recomand o interfata simpla de "soundscope", adica un etaj de adaptare intre diverse surse audio si o placa audio de PC care o transforma pe aceasta din urma intr-un "osciloscop" pe PC suficient pentru unele reglaje si probe audio (poate economisi multi bani). Eu am folosit aceasta metoda si mi s-a parut ok! Altii vor zice ca nu se merita ! metoda nu e vintage dar e pentru vintage..... si e facuta din "rupaciuni", adica vintage Montajul prezentat in foto a fost construit pe baza ideilor de la: http://www.volny.cz/elecon/soundscope/soundscopee.html iar softul de la: http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en si le multumesc pentru idee Adaugati un un usb audiocard stick si aveti un osciloscop in gama audio pe usb (adica o economie de cel putin 70eur, poate gresesc...), referinte pe net sint destule, am vrut doar sa reiterez ideea... cu respect, Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Februarie 9, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2013 Desi subiectul pare lipsit de interes am sa va dau citeva detalii initiale despre starea unui magnetofon primit functional dupa mai bine de 45 de ani...... vedem ce va iesi ! Deci GX 260D! Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Februarie 9, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2013 Si inca citeva detalii plictisitoare initiale.....deocamdata praf mult.... Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Februarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2013 Cred ca bat cimpii, e un subiect lipsit de interes, poate fi inchis,nu are rost, va rog !you can delete!boala lunga moarte sigura! restul e vrajeala, 37 de vizualizari e fix pix !, ne pierdem timpul si eu si voi!Asa nici forumul nu face bani nici user-i n-au ce profita de experiente, ideea mea a fost nefericita, va doresc numai bine ! La noi ca la noi!Multumesc celor care au avut idei! Pa!Ii rog pe moderatori sa stearga acest cont de user, adica alex_n2011 si le multumesc frumos ! :daCu respect,Alex :aplauzePa si o floare? Link spre comentariu
ChRS Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Alex nu bati campii deloc, dimpotriva, proiectele tale mi-au dat idei si m-au ajutat sa privesc altcumva magnetofoanele. Felicitari din partea mea. Si nu te oprii din ceea ce faci. Link spre comentariu
alex_n2011 Postat Martie 13, 2013 Autor Partajează Postat Martie 13, 2013 Alex nu bati campii deloc, dimpotriva, proiectele tale mi-au dat idei si m-au ajutat sa privesc altcumva magnetofoanele. Felicitari din partea mea. Si nu te oprii din ceea ce faci.OK vor urma ceva detalii, dar mai avem ceva de munca..... multumesc, dar acum deocamdata asta: nu merg motoarele? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum