Vizitator wild04 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Salut. Am nevoie de ajutor pentru a face un regulator de turatie trifazic cu tiristoare pentru un motor de 10kw. Puteti sa ma ajutati cu o schema detaliata? Eu am facut dupa o schema bloc si cand il folosesc la motor se blocheaza. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Tiristoarele necesita bobine in antifaza pt stingere. Eu as zice ca sunt neindicate pt amatori!Ai putea folosi IGBTuri...oricum,daca n-ai protectii,la un moment dat va iesi fum!Pt o asmenea putere,poate iesi mai castigat daca iei un convertizor de calitate sh Link spre comentariu
Vizitator wild04 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Vreau sa fie alimentat in curent alternativ. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Pai da,toate convertizoarele sunt alimentate in ca. Oricum,intern ele redreseaza tensiunea alternativa,apoi genereaza din nou ca (prin pwm),sau ramane cc pulsatoriu (unda dreptunghiulara,pe 2 trepte) Link spre comentariu
Vizitator wild04 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Sunt semi-profesionist in electronica . daca as face rost de o schema detaliata m-as descurca sa fac regulatoru. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Si asta e cam greu...poate un manual service,ceva Ca idee,vezi aici: http://www.emil.matei.ro/csf.php Link spre comentariu
Vizitator wild04 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 schemele aratate sunt pe tranzistoare. M-ar interesa sa aflu cum se face cu tiristoare pentru ca de acestea dispun. Multumesc oricum. Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 @dr.L, Pt 10kw e mai greu, cel din link are deja ceva vechime, a fost facut pt puteri mai mici, ulterior am renuntat la tranzistoare inlocuindu-le cu un IPM, dar tot pt puteri mici, pt puteri mari e scump.Cu tiristoare schema e foarte stufoasa, am vrut sa postez pe site si o varianta cu tiristoare, am ceva scheme de la unul facut la Electrotehnica (proiectat la ICPE), dar n-am avut timp sa fac atatea desene, intr-o forma mai simpla si atractiva, ideea mea a fost sa ajut studentii cu o varianta didactica, practic insa acum nu prea cred ca isi are rostul unul cu tiristoare, decat poate la puteri foarte mari, tiristoarele fiind totusi componente robuste.@wild04, ce tiristoare rapide ai la dispozitie, cat au durata tq? Link spre comentariu
Vizitator wild04 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 tiristoare Mtt 63 1200 N Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Deci ai module tiristor-tiristor de 63 amperi la 1200 volti. Acestea au in componenta, cred, tiristoare normale (sufixul N asta sugereaza), deci nu rapide, nu cred ca le poti folosi in partea de invertor, ci doar in partea de redresor, daca vrei sa faci unul mai sofisticat, cu redresor comandat. Asa arata modulele? Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Convertorul static de frecventa tip CSFV fabricat la Electrotehnica (1987): Sn=40KVA In=40A Uies=3x(35...360)V fies=50Hz Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Tiristoarele sunt stinse cu bobine in contratimp,nu? Forma de unda de pe iesire e cumva dreptunghiulara? In 2 trepte? Si tensiunea se regleaza prin factorul de umplere? Sau mecanismul e altul?Tensiunea de iesire cum este limitata la 360V? Condensatorii nu au la borne >500Vcc? Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Doua exemplare am vazut in 2009, in Bucuresti, la INL, unul era in functiune.Mai stiu de unul la Universitatea din Oradea, de la care e de fapt si poza postata (dr.ing. Viorel Has).Caut acum niste sectiuni de schema mai semnificative, e destul de interesant.Electroliticii care se vad in partea dreapta in poza sunt romanesti, filtreaza tens obtinuta dupa redresarea trifazica a tens retelei. Tens de iesire e sinus. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Da,de condensatori mi-am dat seama . Era pe site o schema (partea de putere) a cuptorului cu inductie,si acolo era notat ca filtrarea e realizata cu muuulti condensatori mici.Interesanta treaba cu iesirea sinus :daCumva si redresarea e facuta cu tiristori? In cazul asta,se explica variatia tensiunii de pe iesire Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 12, 2012 Partajează Postat Mai 12, 2012 Da, cu tiristori, e un red comandat, schema: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum