Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un fel de pasta termica

Vizitator banomix

Postări Recomandate

Vizitator banomix

Va salut, am cumparat de curand un laptop. Si am constatat ca temperaturile procesorului si a placii video sunt foarte ridicate. Am desfacut laptopul, iar placa video si procesorul sunt pe acelasi radiator numai ca, procesorul are aplicata pasta direct intre el si procesor ( destul de uscata) iar placa video are intre radiator si cip, un fel de cauciuc, panglica, material nu stiu cum sal numesc moale, izolant. Cum se numeste? Se cumpara? e cumva mica.... rolul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• FLORIN IORDACHE

1

• 2informaticos

1

• pinky

1

Top autori în acest subiect

De obicei procesoarele AMD si chipurile grafice NVIDIA se incalzesc mai tare decat CPU Intel si GPU ATI.Pasta termica de pe procesor o inlocuiesti cu pasta termica pe care o cumperi de la un magazin specializat de calculatoare, cu cat e mai scumpa cu atat e mai buna ( in teorie ). Personal folosesc pasta siliconica termoconductoare alba din aceea de care folosesc electronistii.Pad-ul termoconductor de pe GPU ( chip-ul grafic si / sau northbridge ) il inlocuiesti fie cu un alt pad termoconductor fie cu o placuta de cupru de 1cm / 1cm si grosime cat sa faca contact intre chip si radiator. Grosimea difera de la laptop la laptop asa ca nu pot sa-ti zic ce grosime trebuie sa aiba, nu e aceeasi grosime la 2 laptopuri de aceeasi marca si acelasi model ( diferente de ordinul micronilor ). Trebuie sa fie PERFECT plan ca sa faca contact termic cat mai bun cu chip-ul si cu radiatorul. Producatorii de laptopuri pun paduri elastice deoarece acele paduri isi adapteaza grosimea exact cat trebuie.Padul acela este termoconductor nicidecum izolator. Daca ai recuperat padul, e foarte bine, daca nu, atunci cam ai o problema deoarece nu se prea gaseste de cumparat. Ai putea sa pui in locul padului elastic mai multe folii de mica cu pasta termica intre ele dar trebuie sa adaugi sau sa elimini din nr de folii de mica astfel incat distanta sa fie exacta. Daca stratul de folii e prea subtire, nu se realizeaza transferul optim de caldura. Daca stratul e prea gros, exista riscul ca radiatorul sa stea oblic pe chipset si nu se realizeaza transferul optim de caldura.In plus fata de toate astea, suflat bine de praf.Bafta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cauciucul ala il poti cauta cu google dupa "thermal pad" (Wärmeleitpad in germana). In eBay este plin, dar nu-ti recomand sa cumperi ceva sub 5W/mK; gasesti marca Phobya la 7W/mK. De la chinezi sa nu cumperi sub nici o forma, indiferent de ce valoare pubilca in anunt...Se vand si la alte magazine specializate IT din Internet.Ca pasta termica, eu folosesc Arctic MX-2 si MX-3. Daca te tine buzunarul si chiar simti nevoie la anumite procesoare, poti lua MX-4...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări