Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema statie a 350

marius75

Postări Recomandate

Salutare tuturor !Am o problema cu o statie romaneasca facuta la electronica Timisoara.Acum ceva timp am ars un canal din cauza unui scurt si m-am dus sa cumpar tranzistorii finali (sdt 9202+sdt 9207)dar nu am gasit si am luat inlocuitori(2N 3055) . Ca masura suplimentara am inlocuit si prefinalii (bd 237+bd 238).Toate bune si frumoase doar ca statia se aude foarte gajait la volum mic, cand maresc volumul se aude mai bine.In disperare de cauza am pus un fir de la impamantare la condensatorii de iesire (cred ca aia sunt) si se aude destul de bine , dar nu stiu daca nu cumva ii cauzeaza in timp sau ceva de genul asta.Intrebarea mea este : de ce nu se aude bine fara firul de impamantare pus la condensatori? (foto ) Multumesc anticipat !

post-66834-139829433117_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius75

17

• popa ionut

7

• Depanatorul

3

• remus68

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Consulta putin schema si vezi daca te ajuta.Ca recomandare, verifica condensatorii electrolitici de pe canalul respectiv, si cei de pe alimentarea-dubla. Apoi, cand faci schimbari masive la finali si prefinali, se verifica curentul Io de mers in gol. Cu "strap" la intrare 401 la 41; si difuzor 4 ohmi conectat/sau o rezistenta de putere 4 ohmi, se regleaza din semireglabiul R605= 2,5k pana se obtine Io=10-25mA max. in cosa:403 / serie).PS: ai grija cum imperechezi transtorii complementari si mai ales sa aiba factorl de amplificare cat mai apropiati.Succes!

A350 - Electronica Industriala.pdf

Link spre comentariu

Mersi pentru schema .O sa incerc sa vad care este problema , sunt cam paralel cu electronica , asa stiu sa schimb o piesa arsa sau un potentiometru etc dar cam atat ma pricep.ps :Este posibil ca factorul de amplificare sa fie diferit ca nu am aparat de masura pentru factorul de amplificare .O sa incerc sa fac asa cum mi-ai spus cu reglajul la mersul in gol, mersi .

Link spre comentariu

Curios, daca spui ca esti "cam paralel cu electronica" atunci de unde stii ca sunt arsi finalii (si prefinalii).Poate nu trebuie sa ai studii inalte pentru depanarea unei statii, dar totusi - cateva cunostinte - trebuie sa la baza.Pentru factorul de amplificare nu trebuie sa ai neaparat un instrument dedicat, pur si simplu urmaresti indicatia de pe tranzistori dupa cod. Ex.: 2N3055 /4, daca te uiti in catalog vei vedea acelasi tranzistor 2N3055 cu indicatie suplimentara de la 1 la 9, sau o litera. (idem la BC171 cu A, cu B sau C). Tu trebuie doar sa-i imperechezi cat mai corect pentru ca reglajul din semireglabil R605 (5k) sa fie cat mai restrans la testarea curentului Io.

Link spre comentariu

Salut ! Am banuit ca sunt arsi finalii ca atunci cand i-am dat drumul in boxa de la canalul respectiv am auzit doar un fasait puternic , muzica nu se auzea deloc. Am demontat statia ,am pus aparatul de masura pe functia dioda si am luat la masurat piciorusele si am vazut ca imi da scurt la doua dintre ele, deci era ars , stiu asta de la cealalta statie a mea (una ruseasca pe KT-uri ) pe care am ars-o acum vreo 10 ani :bataie dar am reparat-o , i-am schimbat finalii si merge si in ziua de azi .Cat despre semireglabili sunt la minim toti si cei 2 de la canalul ars si ceilalti 2 de la canalul care merge bine. Celalalt canal a fost reparat in trecut de un electronist care a inlocuit SDT cu 2N , de acolo m-am inspirat si eu sa pun 2N (oricum SDT nu gaseam). Pe tranzistori scrie acelasi lucru :2N3055/0749 , am luat vreo 6 sa fie acolo, am tot facut schimbari intre ei dar problema ramane indiferent de perechea de tranzistori sau de pozitia la semireglabili.Daca o las cu firul la impamantare se aude bine dar mai scade un pic din volum (la ambele canale ) . Boxele au 4 ohmi masurate cu aparatul. Am schimbat si o rezistenta care avea arsa vopseaua 22 ohmi parca, era chiar langa finali. Nu am studii de electronica ,tot ce stiu este din experiente nedorite cu electrocasnice.

Recunosc ca sunt foarte pasionat de statii , boxe si din cauza asta am fost nevoit sa mai invat si ceva electronica, dar am reusit sa invat foarte putin pana acum , asta este si motivul pentru care am insistat sa o repar singur, sa mai invat cate ceva... Ce sa fac ? Sa mai fie si altceva care trebuie schimbat?

Link spre comentariu

Atunci, in cazul tau, trebuie sa aplici metoda "barbierului". Si asta pentru ca nu stii cu exactitate unde si cum trebuie sa masori. De la electrocasnice la electronice este un pas ceva mai mare ..........Pentru incurajare, iti urez succes! :inchis

Link spre comentariu

Astazi vreau sa fac cateva incercari de a localiza locul de unde vine defectiunea . In trecut am facut rocada intre condensatorii aia mari, am schimbat intre ele si firele care vin de la corectorul de ton , am shimbat intre ele si puntile redresoare , m-am gandit ca nu o fi alimentat bine canalul dar problema ramane si este localizata in partea de amplificare finala(finali+ placa pe care se afla prefinalii)le iau pe rand prin eliminare sper sa reusesc de data asta.

Link spre comentariu

Pentru factorul de amplificare nu trebuie sa ai neaparat un instrument dedicat, pur si simplu urmaresti indicatia de pe tranzistori dupa cod. Ex.: 2N3055 /4, daca te uiti in catalog vei vedea acelasi tranzistor 2N3055 cu indicatie suplimentara de la 1 la 9, sau o litera. (idem la BC171 cu A, cu B sau C)

La BC-uri este asa cum spui, dar la 2N3055 NU este asa! IPRS a marcat cu aceasta cifra tensiunea Uce max, nu factorul de amplificare...
Link spre comentariu

Am inteles !Deci tebuie masurat factorul de amplificare dar eu nu stiu cum sa-l masor , o sa caut pe site sa vad cum se face acest lucru. Am tot schimbat la tranzistori pana am gasit o pereche care se aude cat de cat mai bine, dar problema persista , se aud gajait ambele canale pana la aproximativ 10% din putere dupa care incep sa se auda bine pana la maxim. Nu conteaza pozitia in care se afla potentiometrul , de pilda daca este la jumatate si dau incet din calculator tot asa se aude gajait, nu conteaza pozitia in care sunt semireglabilii ca i-am reglat in timp ce mergea statia si nimic .Cand pun firul de impamantare problema dispare.Am schimbat si boxele, am zis ca o fi de la ele.Poate a mai patit cineva asa sa-mi spuna si mie .

post-66834-139829433846_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri ! Am gasit firele de la 401 si 41 , am gasit si cosa 403 dar nu gasesc semireglabilul R605=2,5 K, vad ca sunt 2 de 5k R433,R435 si mai este ceva , nu stiu ce inseamna cosa 403 /serie .Cum pun firele de aparatul de masura, unul pe cosa 403 si celalalt unde ?

Link spre comentariu

Tati hai sa o lom de la capat vad ca...ai fost ametit de tot..in primul rand tu trebuie sa vezi de unde provine sursa de "bazz".Eu cred ca mai mult ca sigur vine din jegul ala de egalizator s au din partea de preamplificarea pana sa intre in amplificatoarele de putere....dar iti dai seama daca faci ce iti zic1 te duci pe condesatorul c401 de intrare de la unul din canale pt ca am auzit ca ambele fac bazz si il dezlipesti de un cap si acolo bagi semnal audio din calc printr-un potentiometru sau daca nu te descurci sa il plantezi ..pui o rezistenta de 100 ohmi din capatul condesatorului dezlipit si la masa ,apoi bagi semnal audio pe condesatorul acela,si daca tot mai se aude bazz treci la etapele de mai jos.....1 masoara tensiunea de alimantare si vezi daca este simetrica..de exp trebuie sa ai +25vcc 0 -25vcc asta o faci pe condesatorii aceia "mari"2 la frumusel aparatu de masura pune pe domeniul de masura Vcc si masoara tensiunea dintre B-E tranzistorilor 2n3055 pe ambele canale.3 daca tensiunea este mai mare de 0.55V sau mai mica ,atunci trebuie sa reglezi din cei 2 semireglabili de 2.5k ,vezi ca ai 2 unul pentru un final si altul pentru celalant...vezi si tu cum sunt alocati pe schema pana ai in B-E 0.55V. fix!!!!4 schimba condesatorul acela c417 de 0.1 mF care este inseriat cu rezistenta de 10 ohmi la masa de pe iesire...dupa ce faci cele specificate revino cu un raspunsBafta!!!

Link spre comentariu

Am facut masuratorile la condensatorii aia mari am -30,4 la cel din stanga si +30,7 la cel din dreapta. Intre baza si emitor la tranzistorii finali am 0,32 /0,33 V la un canal si 0,34 /0,35 V la celalalt (semireglabilii la minim toti ) Maine o sa duc valoarea de 0,55 V la toti .Acum ma apuc sa lucrez la condensatorul c 401 dar o sa dureze cam mult si nu stiu daca mai postez in seara asta rezultatul. Mersi mult pentru interventie .

Link spre comentariu

Am facut legatura la condensatorul c401 cu o iesire de la dvd si sunetul ramane neschimbat, dar se aude si in celalalt canal, e drept mai incet dar se aude. Este normal avand in vedere ca eu am facut legatura la un singur canal? Butonul mono nu era apasat. Totusi din ce am observat sunetul este mai clar daca merge o singura boxa, indiferent care boxa si indiferent in ce canal. Atunci cand pun amandoua boxele se aude gajait la volum mic plus ca apare si un zgomot de brum destul de puternic.In momentul in care fac legatura intre condensatorii aia mari (de unde iese si firul de minus care merge la boxe) si carcasa statiei sau impamantare se aude foarte bine. Scuze daca v-am plictisit dar nu stiu ce sa fac.Sa o las cu firul ala pus intre condensatori si carcasa si gata ?

post-66834-139829434141_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări