Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polarizarea tranzistoarelor finale

Vlad Mihai

Postări Recomandate

Buna dimineata, inainte de a incepe vreau sa va mentionez ca ceea ce voi scrie face pare din cursul de CEF(circuite electrice fundamentale), curs la care am luat parte in cadrul facultatii de care apartin si vreau sa va prezint cu ce am ramas eu de la acest curs. Cred ca il putem numi un fel de rezumat al cursului. Sper ca nu incalc nici o regula, daca incalc rog moderatorul sa imi stearga postul. (Daca exista dubii, eu pot scana cursurile ca sa dovedeasc ca nu sunt luate cu copy paste de pe internet, sunt doar rezumate facute de mine a cursului ).

Indiferent de clasa in care trebuie sa functioneze un etaj final, este necesar sa asiguram un anumit curent de polarizare prin tranzistorele finale. La functionare in clasa A curentul de polarizare are o valoare de aproximativ 50% din valoarea curentului prin colectorul tranzistorului, pentru ca la clasa B acelasi curent de polarizare sa reprezinte 5-7% din valoarea maxima a curentului de colector.

De retinut ca la tranzistorii finali avem in plus o incalzire importanta a acestora, iar solutia de polarizare trebuie sa tina cont de necesitatea de a compensa variatia cu temperatura a tensiunii B-E, asa incat sa mentinem cat mai riguros constant curentul din C al tranzistorului.

Posted Image

jpg upload

Cele 2 tranzistoare T1, T2 sunt polarizate cu ajutorul R1, R2, R3 si RT(termistor)

RT=Ro*e^-b(T-To)

Ro-rezistenta termistorului la temperatura To;

b- coeficient de variatie cu temperatura;

Din cele mentionate se observa ca RT scade cu cresterea temperaturii.

R2 si R3 au ca efect modificarea pantei de variatie a tensiunii cu temperatura in baza celor 2 tranzistoare, asa incat in domeniul de temperatura in care este utilizat circuitul , variatia Vbe cu temperatura sa poate fi aproximata cat mai bine.

Pentru o compensare cat mai buna cele 2 tranzistoare trebuie dispuse pe acelasi radiator cu grija de a asigura un contact termic cat mai bun si termisorul se dispune pe acelasi radiator.

Posted Image

upload pictures

RE1 si RE2 asigura valoare curentului de C in PSF(punctul static de functionare) permitand in acelasi timp evitarea fenomenului de ambalare termica.

RE1 si RE2 au si un efect negativ, ele conducand la un randament mai scazut al circuitului, din aceasta cauza valoarea lor trebuie sa fie mai mica decat Rs.

Putem obtine o tensiune de polarizare pentru tranzisoare, daca utilizam un montaj cu dioda multiplicata.

Posted Image

image host

VAB=(1+R1/R2)*VBE1

dVAB/dT=(1+R1/R2)*dVBE1/dT

T1 trebuie sa fie in contact termic cu celelalte tranzistoare.

Etajul final este realizat de catre T2-T3, T4-T5.

T2-T3 sunt intr-un montaj darlingon, practic cele 2 tranzistoare sunt echivalente cu un tranzistor npn la ce factorul de amplificare este egal cu produsul celor 2 factori de amplificare a lui T2 si T3.

T4-T5 sunt intr-un montaj darlington complementar fiind echivalent cu un tranzistor pnp, iar factorului de amplificare este egal cu produsul factorilor individuali a celor 2 tranzistori.

Cam asta am rezumat eu despre polarizarea lor. Daca am gresit ceva, sau poate nu este ceva in regula... astept critici. :sparge:

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru77

1

• Vlad Mihai

1

• puriu

1

• laur_12

1

Top autori în acest subiect

foarte bun rezumatul ,cred ca ar trebui citit de mai multi sant foarte multi care repara amplificatoare audio dar nu stiu sa defineasca clasa de amplificare(ma rog anumite persoane de pe aicia )daca se mai poate posta cateva lectii .....santeti bine venit !!!din partea mea . nu stiu si daca din partea moderatorului :aplauze

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Ar mai trebui adaugat ca elementele de compensare termica trebuie sa fie bine cuplate termic cu tranzistoarele finale. Clasa de functionare a tranzistoarelor finale este de fapt AB, au un curent in gol necesar racordarii caracteristicilor celor doua tranzistoare. La cele complementare curentul in gol necesar este mai mare decat la cele identice. Rezistoarele din emitori sunt mai necesare la finalul cu tranzistoare in paralel (cu transformatoare) pentru a mentine curenti egali in cele doua tranzistoare care au tendinta sa ia curenti diferiti si sa se incalzeasca diferit.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator ion mechenici

Cu cit persoana ,electronistul,stapineste notiunile de baza fundamentale,electronice de bine ,poate sa-si de-a seama pe loc,din ce clasa face parte amplificatorul respectiv.Neavind notiunile teoretice de baza.Aceasta meserie,activitate,cum vreti s-o numiti:-,,Nu se face, pe genunche". Ma alatur si eu.comentariilor Dumneavoastra.Semnez;-Ion Mechenici.(depnator R/Tv,forum electronisti.ro).Nu va pot aduce nici o critica D-le Vlad Mihai se vede de la o posta ca nu a-ti ars gazul de pomana la scoala.Ma bucur sincer,cu un om cu lectia invatata si inca BINE.Felicitari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări