Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acoperire cu strat fin de vopsea

wally_gatter

Postări Recomandate

wally_gatter

M-ar interesa niste tehnici de acoprire a suprafetelor cu un strat subtire de vopsea , cat mai uniform pe suprafete mici de maximum dimensiunea unei coliA4 , suprafetele uzuale fiind de aproximativ de 150mm pe 100mm.. probabil va intrebati ce vreau sa acopar cu vopsea.. este vorba de stratul de lac (este vopsea de fapt) verde protector de pe parte cu circuit imprimat a cablajelor imprimate.. am incercat diferite metode dar fara rezultate satisfacatoare.. m-ar interesa o solutie cat mai buna ca stratul sa iasa cat mai omogen si de grosime constanta. am inteles ca s-ar putea realiza cu ajutorul unui trafalet mic , dar mai exista problema asezarii colii de plastic pe deasupra si raman bule de aer care se vad urat pe suprafata dupa intarirea vopselei :cry:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

2

• wally_gatter

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

wally_gatter

asta am observat si eu , dar aia au acolo ceva smecherie plana cu care intind vopseaua respectiva.. de unde as putea procura o asemenea unealta? :freaza:

Link spre comentariu

Daca ai deja un lac care la UV se "intareste", atunci depinde de vascozitate. Daca e mica, poti gasi un pulverizator, daca e mare, atunci serigrafia ar fi metoda optima.

http://en.wikipedia.org/wiki/Screen-printing

Alte metode pentru coating sunt dificil de realizat cu mijloace amatoriale.

Cel mai simplu e sa faci cu un spray... exista unul de la Bungard , se cheama "Green coat". Poti lipi componentele dupa ce ai dat cu lac.

Pe youtube ai putea gasi diverse idei. Exista si unele kit-uri pentru a face "solder mask", dupa parerea mea cam piperate ca si cost.

Pentru mine, cea mai simpla metoda pentru realizarea unui cablaj profesional este apelarea la o firma specializata. Imi pare rau ca sugerez aceasta neplacuta si anti-DIY metoda dar in casa nu se pot realiza circuite profesionale cu costuri mici.

O alta metoda as sugra-o aici dar eu inca nu am incercat-o, am insa intentia de a o verifica in curand.

La cablajele facute prin metoda foto pozitiv, dupa prima expunere, developare, corodare, as incerca o a doua expunere, expunand insa numai pad-urile. Dupa aceasta, inca o "developare" si ar trebui ca traseele sa ramana acoperite de fotorezist. Evident, metoda nu este la nivel profesional dar pentru circuite la nivel de amator ar trebui sa fie interesant.

La anumite montaje folosesc stanarea chimica, deci nu fac solder mask, dar nu este o solutie economica.

Link spre comentariu

asta am observat si eu , dar aia au acolo ceva smecherie plana cu care intind vopseaua respectiva.. de unde as putea procura o asemenea unealta? :freaza:

Acea "racleta" cu care intind vopseaua nu cred ca este secretul, ci grosimea uniforma a sitei.Eu am la serviciu masini serigrafice, si manuale si automate, dar realizarea sitei serigrafice nu este economica pentru prototipuri. Firmele specializate cred ca au alte metode pentru prototipuri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări