Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

discutii amplificatoare Krell

Postări Recomandate

Mod edit:Subiectul a fost mutat aici, fiind inceput initial la sectiunea scheme amplificatoare.Schema cu pricina: viewtopic.php?p=1002824#p1002824

Din punctul meu de vedere chestia aia e o aberatie din partea cuiva cu mult prea multe fite si pretentii, sa fim seriosi nu bag mana in foc insa ma indoiesc temeinic ca vreunul din user-ii elforum sau de ce nu chiar si moderatorii, s-ar apuca sa construiasca incurcatura aia.. :nas:

Incredibil , dar cunosc pe cineva care a simulat întreaga schema...Ca o particularitate , nu se folosesc tranzistori sortati ( știe misa despre ce vorbesc , iar alții pot banui )Performanțele nu sunt superioare cu mult lui PSA150S ( evident nu dpdv al puterii ) dar probabil ca asta face diferența de 40000 euro între acest Krell si modulul PSA !Sper ca intelegeti diferența , nu este o gluma .
Link spre comentariu

@Sorteh stie sa jigneasca elegant tre sa recunosc, insa preferabil ar fi sa nu o faca deloc pentru ca un moderator tre sa fie un model, dar...in fine, si eu sunt din zona munteniei ( se poate vedea la profil ) si ma vad nevoit sa-ti multumesc pentru lipsa de consideratie si aprecierile la adresa noastra :da

cat despre ampliu ala, repet, este o fita inutil si ridicol de complicata destinata celor cu fite si prea multi bani, performante decente se pot obtine si mult mai putin complicat.

Link spre comentariu

@sorteh dar tocmai ca eu spre exemplu sunt obisnuit sa fiu jignit/insultat chiar injurat si am devenit oarecum imun, nu stiu de ce dar felul meu de a fi atrage antipatia celor care gasesc placere a a injura pe altii, in fine nu asta conteaza... Ai citat din Sadoveanu e corect, insa sunt unele subtilitati care se subanteleg si cred ca esti de acord cu mine la asta, insa oricum ar fi starea de fapt mie unul nu mi se pare potrivit sa ne jignim conationalii si nici sa facem referiri sau subtilitati din astea, daca noi insine nu suntem optimisti cat priveste potentialul romanului ca natie apoi strainii nici atat nu le va pasa, dar in fine discutia devine deja filosofie si nu asta intentionez.Referitor la PSA, recunosc ca nu am urmarit acele proiecte ale lui Victor ( poate spre rusinea mea nu ma feresc sa o spun ) asadar nu ma pot pronunta, totusi imi place sa cred ca am un bun spirit de observatie si prin prisma acestui fapt pot afirma ca orice iesie din mana lui Victor nu poate fi decat ceva de calitate superioara, el fiind unul din veteranii acestui forum si cu siguranta la fel de veteran in domeniul electronica in general. E drept ca eu nu pot decat visa sa ajung la nivelul vostru ( Tu, Victor, Sharky, etc. ) insa imi place din nou sa cred ca detin totusi suficiente cunostinte incat sa nu reactionez ca motanul cand se uita in calendar atunci cand vad o schema noua, indiferent de complexitate modul de functionare de principiu al tranzistorului ramane la fel de fiecare data si trebuie doar rabdare pentru a analiza detaliile care fac totul.Despre schema de mai sus s-a vazut deja ca nu am o parere prea buna, insa sunt de asemenea suficient de matur sa admit faptul ca parerea mea nu trebuie neaparat sa coincida cu realitatea, totusi pot face niste observatii personale referitoare la ceea ce vad fara sa imi fie teama de reactii negative ( sau cel putin asa as vrea sa cred ), si mie mi se pare o schema mult prea complicata destinata pietei din varful piramidei cum s-ar zice, cu o clientela destul de rarefiata dupa parerea mea devreme ce nu-s prea multi cei dispusi sa plateasca pe un amplificator mai mult decat ar da pe un mic apartament spre exemplu...dar repet, e doar parerea mea, nu sunteti obligati sa fiti de acord cu mine, si incept sa regret ca mi-am expimat-o din start.. :nas:

Link spre comentariu

Cheia succesului oricarei tehnologii este tocmai aplicabilitatea pe scara larga si costuri de productie cat mai mici, cum de asemenea o plaja cat mai mare a clientelei produsului final, tocmai de aceea exista notiunea de compromis, primul tranzistor inventat era practic o monstruozitate exclusa fiind posibilitatea construirii si folosirii pe scara larga, pe parcurs insa compromisuri si descoperiri noi s-au facut astfel incat dispozitivul sa poata fi folosit cat mai larg, excluderea compromisului impune o piata exclusiv de lux asadar mica de aici si preturile extravagante, nici nu vreau sa ma gandesc la costurile de productie pentru un asemenea amplificator cum este schema de pe pagina precedenta, greu de crezut ca un electronist ( pe persoana fizica vorba aia :rade: ) ar fi dispus sau ar avea rabdarea sa realizeze asa ceva, cum de asemenea greu de crezut si faptul ca prea multi isi permit macar sa investeasca atat, asta este tot ceea ce eu am dorit sa subliniez, eu unul sunt un pagmatic si schema aia nu mi se pare practica pentru omul de rand.

Link spre comentariu

Va urma curatenie. Posturile vor fi mutate in topicul PSA sau sterse care nu isi au rostul niciunde.Leco, nu e nimic aiurea, e doar un etaj driver in clasa A polarizat la un curent mare, de acolo si 2 tranzistori: putere disipata suficienta si mai ales liniaritate la curenti mari. :ertwe In felul acesta oricat curent ar incerca sa traga finalul, driverul tot in clasa A ramane, disiparea tot aia e, deci nu apar modificari dinamice de comportament cauzate de variatia puterii disipate.Ciobaneasca rezolvarea, dar cand vinzi un aparat de sudura de genul cu 40mii, este de unde!Sorteh, pentru citatul respectiv din Baltagul va trebui sa platesti drepturi de autor, sa nu te gandesti acu ca scriitorul Sadoveanu e mort, la fel si Nechifor Lipan.Dar cei din clanul Sadoveanu mai mult ca sigur detin drepturi morale asupra operelor scrise de zimbru si au autoritatea de a le cere.

Link spre comentariu
Vizitator

Va urma curatenie. Posturile vor fi mutate in topicul PSA sau sterse care nu isi au rostul niciunde.Leco, nu e nimic aiurea, e doar un etaj driver in clasa A polarizat la un curent mare, de acolo si 2 tranzistori: putere disipata suficienta si mai ales liniaritate la curenti mari. :ertwe In felul acesta oricat curent ar incerca sa traga finalul, driverul tot in clasa A ramane, disiparea tot aia e, deci nu apar modificari dinamice de comportament cauzate de variatia puterii disipate.Ciobaneasca rezolvarea, dar cand vinzi un aparat de sudura de genul cu 40mii, este de unde!Sorteh, pentru citatul respectiv din Baltagul va trebui sa platesti drepturi de autor, sa nu te gandesti acu ca scriitorul Sadoveanu e mort, la fel si Nechifor Lipan.Dar cei din clanul Sadoveanu mai mult ca sigur detin drepturi morale asupra operelor scrise de zimbru si au autoritatea de a le cere.

Ma refeream la ideea ce cauta rezistenta de 5W intre baza si emitor la tranzistorii finali, unde NICIODATA nu avem mai sus de 0,7-0,9V BE (bias in clasaA, daca amplificatorul este clasaA) sau 0,5X-0,6X volti pentru clasa AB.Rezistenta aia nu va disipa NICIODATA mai sus de maxim 1W in cel mai rau caz, desi initial ar disipa bine sub 0,5W.Asta imi pare o chestie aiurea, puse multe si mari, ca sa "faca banul".Asemeni cele din emitoare, puse la 10W fiecare, imi pare o megaexagerare, de ochii lumii.In conditiile date, acel rezistor, nedisipind mai mult de 2-3W fiecare (MAXIM) fiind cite 5 tranzistoare in paralel, deci si 5 rezistori in paralel, per brat de tranzistoare/alternanta...Nu vreau sa deschid polemici, este doar o observatie pertinenta.Daca am sta sa calculam LOGIC, pretul tuturor componentelor acelui amplficator complet, sincer NU cred ca ar trece de 2-3000 USD, insa pina la 40000 USD, este cale lunga...Eu doar mi-am spus o parare.
Link spre comentariu

Draga Leco , daca mai ai pe balcon cerneala aia rosie , iti explic eu in mod simplist : acest amplificator functioneaza pana la 50 W in clasa A pura si apoi polarizarea este controlata de microcontroller-ul care face autobias...vezi ce specificatii are acest amplificator ( schema este desenata pentru modelul 600 si 650 , nu uita ca este nativ in bridged si ce ai prezentat tu este doar jumatate din etajul de putere ; vezi ce putere debiteaza pe sarcini de 2 ohmi sau 1 ohm !!! , vezi ca are ventilatie cinstita ( audiofila... ) adica fara ventilatoare si poti intelege la ce regim termic sunt supuse toate componentele , active sau pasive . Krell au ingineri seriosi , care au luat diplome in mod corect , de aia au tinut cont si de factorul de siguranta ...Nu te mai preface surprins , toate solutiile tehnice au justificari de nota 10 . De aia costa cat costa...

Link spre comentariu
Vizitator

Stiu Victor ca este doar 1/2 amp ceea am prezentat.

M-am referit strict la valoarea puterii disipate a acelor rezistente.

Si neventilata, acea rezistenta nu disipa mai mult de 1W ma refer la rezistenta dintre B si E la trz final chiar si cu caldura adunata de la alte componente ce disipa mult(radiatorul finalilor), unde NU vom avea NICIODATA mai sus de 0,9V cadere de tensiune pe ea, in orice clasa de functionare ar avea.

Trebuie sa accepti ideea ca este un pic de "snobism" in acest amplificator.

Si eu supradimensionez in general, insa strict la rezistentele B-E ale trz finali m-am referit, sint MULT supradimensionate.

Pina la urma este treaba lor ce si cum.

Link spre comentariu

Leco, intotdeauna o rezistenta care disipa nu continuu, ci fie si pe perioade de timp de ordinul minutelor o putere xW (cu racire pasiva), se pune cam de 4 xW. Nu este nici o exagerare, o R care disipa continuu 20% din P ei maxima este calda, sau aproape fierbinte cand mediul este cald bine. (Gandeste-te ca temp mediului se ia in calcul minim 55 grd.)Ceea ce scriu tine de electronica industriala. Iti dai seama ca proiectarea audiofila nu va fi mai prejos :)

Link spre comentariu

Krell sau Audio Note sunt niste monstri ai complexitatii si sunt niste firme care pun in practica teoriile asa cum odata kenwood a pus in practica sigma drive-ul chiar daca retinerile oamenilor fata de folosirea a patru fire pt a conecat o boxa au persistat cu toate demonstratiile facute de kenwood in privinta utilitatii conceptului.Daca vedem cate sase, sapte tranzistori in paralel chiar pe ramurile de semnal mic nu inseamna ca e obligatoriu sa nu se descopere in timp un tranzistor care simuleaza exact comportamentul acelora(zgomot, distorsiuni de faza,slew rate etc) sase la un loc.Astfel schemele odinioara complicate se vor simplifica iar krell va ramane pionierul acestor tehnologii.Pana la urma toate tranzistoarele alea vor fi patentate intr-un chip si nimic nu va mai parea asa complicat.

O poza cu 2 cablaje din Krell Evolution One: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Krell/P1040985.JPG
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări