Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator chitara electrica

ALEKS

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

18

• overdrive

4

• yo9hrb

3

• Electron

2

Top autori în acest subiect

Distortion: 2x6N2P (ECC83)Amplificator: 1x6N2P(ECC83), 1x6N14P(EL84)Poti renunta la modulul de distorsiune, construindu-l pe tranzistori (daca iti e mai usor).ALEKS

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Schema corectorului de ton este inclusa in schema amplificatorului. Pentru mai putina ambiguitate am desenat inca odata schema (e un corector folosit pe amplificatoarele Marshall) in CadSoft EAGLE.

Posted Image

Iaca ce iese din exces de zel (atasat in fisierul .ZIP), galagie mare pentru urechi din tabla. Totusi cel mai bine suna canalul de clean.

Stima,

ALEKS

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
Vizitator radur

Salut, in primul rand imi cer scuze ca am reinviat un thread de anul trecut, insa sunt interesat de partea de preamplificare din aceasta viespe :)

Am modificat intr-ucatva schema initiala pentru a putea fi folosita doar pe post de preamp, v-as ruga daca imi puteti spune daca am modificat bine (am scos partea de reglare ton si potentiometrul pentru "drive" care nu stiu daca trebuia scos sau pus in locul lui un rezistor de 1M intre 7 si masa).

De asemenea ce modificari mai pot aduce sursei, in sensul ca poate este ceva inutil (in plus) fata de cum este acum?

Ce voltaj este in punctul A? Ce gain are preamplificatorul? Ce impedanta de iesire? (vad ca cea de intrare este de 1M).

Ce modificari dpdv gain, impedante intrare/iesire ar trebui sa fac astfel incat acest preamp sa fie folosit pentru un semnal de tip "line out" si nu cum a fost el conceput, pentru chitara electrica.

In schema electrica vad ca in secundarul pentru heater este 6.3V, care dupa redresare si filtrare iese tot 6.3V ... n-ar trebui sa fie ceva in jurul a ~8V dupa redresare si filtrare?

Posted Image

De asemenea la link-ul de mai jos exista o schema foarte asemanatoare insa folosind 12ax7, care din cate stiu eu este compatibila cu 6n2p (diferentele fiind in tensiunea de pe heater si ca pinul 9 vine legat la masa). As putea folosi sursa de la wasp pentru alimentarea acestui preamp in cazul in care schimb tubul 12ax7 cu 6n2p? (se foloseste tot 260V cum e in schema initiala sau o sa mearga voltajul de la sursa WASP?)

http://diyaudioprojects.com/Tubes/12AX7_Preamp/

Posted Image

Link spre comentariu

Salutare,

Ma bucur ca sunt doritori de a construi amplificatoare bazate pe nucleul acestei scheme.

Schema modificata de dvs. este buna dar ar trebui un divizor rezistiv la intrarea in a 2-a trioda. Cu alte cuvinte un rezistor de 1M la masa si unul de 68k inseriat cu grila de comanda. Exact cum este la primul etaj de preamplificare.

Neaparat trebuie montat un condensator de 100nF/300V pe iesire. Altfel acolo este tensiune continua letala peste care se suprapune semnalul audio util.

Mari modificari nu sunt pentru ca acest preamplificator sa se comporte ca un driver de linie. Doar un potentiometru de limitare a semnalului, montat pe iesire si un potentiometru similar montat intre cele 2 triode.

In ceea ce priveste sursa de alimentare, intr-adevar este o observatie foarte buna: secundarul trafo. alimentare filamente trebuie sa furnizeze cca. 8Vca ca dupa redresare sa ajunga cei 6.3Vcc.

In punctul "A", tensiunea este undeva la 250-280Vcc. Sursa de alimentare de la WASP se poate folosi cu succes si pentru preamplificatorul prezentat in schema postata.

Numai bine,

ALEKS

Link spre comentariu

Hai sa incerc sa raspund , in primul rand schema lui ALEKS e conceputa pentru ghitara si nu va da satisfactie pentru hi-fi. Amplificarea este mult prea mare , circa 60 fiecare etaj cu 6n2p , deci in total 60x60=3600 , tocmai pentru a aparea fenomenul de limitare al semnalului , distorsiuni dorite de ghitaristi.Impedanta de iesire este mare , 6n2p ( ECC83 ) are rezistenta interna 100kohm , deci sarcina trebuie sa fie minim atat sau mai mare ( preferabil ) pentru a nu aparea distorsiuni . Pentru etajul de iesire linie se folosesc de obicei repetoare catodice , care au impedanta de iesire de ordinul kohmilor.

In schema electrica vad ca in secundarul pentru heater este 6.3V, care dupa redresare si filtrare iese tot 6.3V ... n-ar trebui sa fie ceva in jurul a ~8V dupa redresare si filtrare?

Nu , pentru ca apar caderile de tensiune pe diodele puntii redresoare , aproximativ 1V pe fiecare ,la tensiuni asa mici conteaza foarte mult , poti sa fi fericit daca din 6,3V~ scoti tot 6,3V continuu.In schimb cealalta schema este mult mai buna pentru scopul tau , este complet diferita de cea a lui ALEKS prin faptul ca foloseste reactia negativa , din anodul celui al doilea ECC83 printr-un condensator si 2 rezistente in catodul primului , deci are amplificarea mult mai mica ,4 se zice situl din link , rezistenta de iesire de asemenea , zgomot mai mic , etc ( beneficiile reactiei negative :smt001 ) .
Link spre comentariu

Ne-am sincronizat!

Depanatoru' are dreptate in ceea ce priveste reactia negativa locala folosita in cel de-al doilea etaj de amplificare din trioda dubla ECC83. Exact dupa cum zicea, ai o "hoarda" de beneficii, inclusiv cresterea benzii de frecvente reprodusa (B3 [dB]).

Am inteles gresit punerea problemei! Daca este vorba de un preamplificator HI-FI, atunci schema mea nu are nici o utilitate. Daca este vorba de un preamplificator de chitara cu drive cu tot, destinat spre a fi utilizat intr-un lant audio care va primi semnal compatibil linie ~(150-300)mV atunci s-ar putea utiliza schema mea, dar neaparat cu potentiometru de limitare a semnalului.

Cat despre cei (6.3Vca x 1.41) - (4 x 0.7V) = cca. 6.1Vcc. Daca vrei, poti sa pui secundarul de 7V, oricum ar fi ai sa ai pierderi sub forma de efect Joule, cat incape...

ALEKS

Link spre comentariu
Vizitator radur

Imi cer scuze daca nu am fost foarte precis in intrebari, dupa cum a dedus Depanatoru` se vrea un preamp pentru hi-fi.

Plecand de la acest punct, daca ne axam doar pe schema cu 12ax7, ar functiona efectiv schimbarea tuburilor 12ax7 cu unele 6n2p ? (evident cu grija la legaturile pentru heater si masa) - de fapt nici nu stiu de ce vreau sa le schimb pentru ca momentan inca nu am nici un tub :d

editare ulterioara: ar trebui schimbati resistorii de 270k/1W, 68k/1W si 8.2k de pe linia de alimentare cu 260V in cazul in care se schimba tuburile 12ax7 cu 6n2p ?

Referitor la sursa: (si la adaptarea ei pentru montajul cu 12ax7)

1. Avand in vedere ca voi lega cele 2 preamplificatoare in paralel la sursa de curent (se vrea un preamp stereo) exista vreo problema? Din cat am citit in manualele tuburilor 6n2p suporta Plate current de 2.3 mAh (per bucata) fata de 1.2mAh pentru 12ax7 , si deci ar trebui ca sursa ce le alimenteaza in paralel sa le acorde 2x2.3mAh, respectiv 2x1.2mAh corect? (presupun ca nu i-ar place deloc un curent de 2.3mAh tubului 12ax7 ? :d )

2. In sursa WASP se pot elimina capacitoarele si rezistentele din partea de 220V, astfel incat sa ramana doar C5, R3 si C6 ?

3. Sursa de 6.3V o voi stabiliza cu LM 317 conform acestui calculator http://www.cpemma.co.uk/317calc.html intrebarea este, ce fel de rezistente dpdv W pot pune, avand in vedere ca circuitul stabilizat va alimenta cele 2 lampi in paralel ? (ar trebui sa obtin ceva gen 680mAh?)

Vreau sa va multumesc pentru raspunsul rapid (chiar nu ma asteptam sa ma edific azi, Duminica, despre ce si cum imi zboara fluturasii) :)

Link spre comentariu

Tuburile 12AX7 = ECC83 sunt considerate echivalente ( aproape ) electric cu 6n2p. Deci nu trebuie schimbata nici o valoare de rezistenta , chiar daca 6n2p are curentul anodic maxim ceva mai mare , asta nu inseamna ca in circuitul practic consuma exact atat. Consumul e dat de valoarea tensiunii de alimentare , rezistentei de anod si catod si variaza in functie de schema si scopul propus. Vezi ca in schema ce ai dat-o sunt trecute valorile tensiunilor , deci se poate calcula usor cat curent trece prin fiecare 12AX7 , prin primul 1,4V/3k3=0.42mA iar prin al doilea 0,75V/560=1,3mA.In legatura cu puterea rezistentelor din schema cu LM317 , ele sunt de 0,25W ( nu trebuie de putere ).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator neculea corneliu

rezistenta ideala in anodul lui 6n2p este 47k pentru ca rezista la curenti dubli fata de ecc83(deci filtrajul trebuie sa fie dublu).are tensiune de zgomot mai mare ca 12ax7 sau ecc83 si capacitatea de intrare dubla pana de la patru ori mai mare decat ecc83 ceea ce face ca ,teoretic,sa fie mai indicat un ecc83 pentru prima trioda,dar ,daca vorbim de chitara nu-i nici o problema pt ca nu ai nevoie de mai mult de 8khz.doar la o chitara bass ai nevoie pt ca la chitara bass trebuie in mod aparent paradoxal sa auzi frecventele inalte mai bine decat la chitara solo.pentru preampuri hi-fi nu vad sensul sa folosesti preampuri pt ca sursele de semnal pt muzica sunt digitale sau pick-up care oricum nu duce prea sus in frecventa,afara poate de un pick-up profesional.un 6n2p nu prea are nevoie de filtraje pe inalte pt ca oscileaza greu.daca folosesti pentru 6n2p rezistenta anodica dela ecc83(100k sa zicem)vei avea amplificare mai mare si atunci trebuie sa mai scazi valoarea pastrand raportul dintre rezistenta anodica si cea catodica.despre rezistenta de negativare...fiind clas a si fiind oricum automata...nu e musai sa calculezi o iei prin incercari de la 2.2 mega in jos

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator aliorneicev

cat costa? de unde esti?cati wati are?

alior_neicev pe messwengeryahoo

si 0726886193

scuze nu vroiam pentru hi fi .vroiam ptr chitara

ai butonul edit asa ca fara posturi consecutive!!

Link spre comentariu

La pretul pe care in eventualitatea in care as construi inca un exemplar, mai bine ti-ai cumpara unul nou. Ceea ce am prezentat aici este o constructie in regim home-made ceea ce implica pasiune, placerea de a construi, dedicatie, multe nopti nedormite, timp petrecut cu familia sacrificat, etc. Dar daca iti place ceea ce faci, merita.Daca vrei o carcasa de amplificator din asta cu transformator cu tot si transformator de iesire, discutam pe privat in privinta pretului, si astfel ai sa ai baza de lucru.PS: Este pentru chitara.Numai bine,ALEKS

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Uite schema...Este o schema simpla care suna bine.Iti recomand sa iti pui o pereche de 6P3S-E fiindca cu alea suna beton si ai si armonici.Nu este schema mea pe care o folosesc aceea avind comutari cu fotorezistente...

Poti sa mai adaugi ceva detalii despre trafuri, o schema de sursa si eventual un lay-out? Adica poti sa ne dai mura in gura cum se face un amp dupa schema asta ?Multumiri ...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări