Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor - intrebare

Vizitator balanmircea23

Postări Recomandate

Vizitator balanmircea23

Am atasat datasheet de la un tranzistor 2N3440 si nu inteleg foarte bine detaliile acestuia. Imi poate spune cineva daca pot folosi acest tranzistor pentru a controla un bec la 220V, aplicand tensiune in baza intre 0 si 5 V ?Multumesc.

post-66743-139829431562_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

1

• mircea888

1

• corneillus

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

mircea888

Nu il poti folosi pentru a controla un bec la 220V, nu se folosec tranzistorii pentru asa ceva.Pentru asta ai nevoie sa folosesti un triac in loc de tranzistor. Documenteaza-te despre triac, este chiar foarte usor de folosit pe post de comutator, mai usor de cat un tranzistor.La tine de unde iei semnalul de comanda? Ai mai jos o schema foarte simpla, de principiu. Cel mai bine ar fi sa se foloseasca un optocuplor ca sa se izoleze triacul de partea de comanda.

post-7817-13982943157_thumb.jpg

post-7817-139829431576_thumb.jpg

Link spre comentariu

nu cred ca e indicat.... pentru comanda becurilor se foloseste tiristori sau triacuri. cauta o schema cu tiristori si functie de puterea becului pui un tiristor adecvat.

Link spre comentariu

Salut,Cred ca e bine sa te orientezi catre ceva mai simplu, pentru ca in mod clar nu ai cunostintele necesare ptr ceea ce vrei sa faci.1)Cel mai important lucru este necesitatea separarii galvanice fata de retea. Altfel, arzi placa Arduino sau mai rau, te curentezi2)Problema separarii se rezolva fie cu optocuploare sau cu transformator de impulsuri, dar pe care trebuie sa le comanzi corect.3)Ca sa comanzi corect, trebuie sa sincronizezi procesorul cu reteaua si sa faci din soft o intarziere variabila fata de trecerea prin zero a tensiunii retelei. La expirarea intarzierii trebuie sa trimiti un impuls de aprindere. Prin variatia intarzierii se modifica iluminarea.As incepe cu variatia luminii unui led folosind PWM si mai vezi dupa aia.Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări