Vizitator balanmircea23 Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Salutare! Incercand sa fac o punte H dupa mai multe modele vazute pe internet si nu am reusit. Pentru a descoperi ce nu fac bine am incercat sa fac urmatoarea proba:1. Am conectat tranzistorul PNP la 5V, apoi la motor, iar celalalt fir al motorului la GND. In momentul in care aplicam curent in grila, motorul se invartea. OK.2. Am deconectat montajul anterior. Am conectat tranzistorul NPN la GND, apoi la motor, iar celalalt fir al motorului la 5V. Cand am aplicat curent in grila, motorul se invartea. OK3. Am combinat cele 2 monaje. Pe firul care vine de la +5V am conectat tranzistorul NPN, iar pe cel de la GND pe cel PNP. In momentul in care aplic curent in grila la ambele tranzistoare (de la 2 surse identice)motorul nu se invarte......Poate cineva sa imi spuna ce gresesc, pentru ca presupun ca este o greseala de logica la mijloc de care nu imi dau seama. Mulutumesc.Tin sa precizez ca am facut puntea H dupa schema cu 2 tranz NPN, 2 PNP si 4 diode. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 ... tranzistoarele bipolare nu au grilă. dar se pot comanda pe bază.tranzistoarele mos/fet sau mosfet nu sunt nici PNP, nici NPN. sunt doar cu canal P sau canal N.ce schemă anume ai folosit? Link spre comentariu
Vizitator balanmircea23 Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Probabil m-am exprimat eu gresit. Sa iti spun dupa cum am inteles eu, cand le-am comandat in grila, m-am referit la primul pin al tranzistorului.Vine si schema in 2 min. Link spre comentariu
Vizitator balanmircea23 Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Aceasta este schema pe care am folosit-o. Link spre comentariu
Vizitator balanmircea23 Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Eu presupun ca daca o sa inteleg problema pe care am expus-o, o sa reusesc sa fac si puntea H. Ce mi se pare ciudat este ca fiecare tranzistor in parte functioneaza, iar cand ii pun impreuna de o parte si de alta a motorului nu. Link spre comentariu
Vizitator balanmircea23 Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 Montajul cu pricina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 Tranzistoarele folosite în schema punţii H sunt de tip bipolar. Tranzistoarele bipolare NU au grilă au bază. http://www.circuiteelectrice.ro/electro ... ntroducere În fişierul "Schema.jpg" pus de tine, nu e desenată schema montajului, e mai mult o "poza". Desenează te rog exact schema electrică cu care ai lucrat, nu altceva. Observaţii: - În "poză" nu apar diodele, e FOARTE IMPORTANT să le pui, fără ele poţi arde tranzistoarele sau tot montajul. - În poză nu apar rezistenţele din baza (baza = ceea ce numeai tu incorect "poarta") tranzistoarelor. E important să le pui. În schema punţii sunt, în poza ta nu sunt. Dacă ai pus baza direct la + sau la -, fără rezistenţe, probabil ai ars tranzistoarele. - Nu ai spus cum arată semnalul de comandă. E important ce tensiune vine înainte de rezistenţa (care la tine lipseşte) din bază. - Ca să meargă motorul trebuie să deschizi simultan ambele tranzistoare. Pe schema punţii asta înseamnă să pui punctul A la GND şi punctul D la +V. - Când faci puntea completă, neapărat pune o siguranţă fuzibilă înseriată pe alimentare. Schema aleasă de tine pentru puntea H are un dezavantaj foarte mare. Dacă o comanzi greşit face scurt circuit între +V şi GND şi, fără siguranţă fuzibilă, poate să ia foc. Există şi alte scheme de punte H care nu pot face scurt circuit chiar dacă sunt comandate greşit. - repet, pune la fiecare tranzistor câte o rezistenţă în bază şi o diodă între colector şi emitor, exact aşa cum e desenat în puntea H. Link spre comentariu
manolo Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 Si cel mai bine ar fi sa spui ce doresti sa faci cu aceasta punte H ,ce fel de motor ,in ce aplicatie etc.etc. Link spre comentariu
icar Postat Mai 9, 2012 Partajează Postat Mai 9, 2012 Din ce vad eu in schema ta, aplicind +5 volti, un tranzistor il blochtezi, pe un altul il deschizi, deci nu are cum sa mearga motorul.In schema originala ai un tabel de adevar, daca nu-l respecti, nu faci nimic. Link spre comentariu
radhoo Postat Mai 9, 2012 Partajează Postat Mai 9, 2012 Poate te ajuta schema mea de HBRIDGE, am folosit-o cu succes la mai multi robotei: Iata un link: http://www.pocketmagic.net/?p=508 . Ai acolo schema, cateva detalii si un film demo. E tot cu 2 PNP si 2NPN, dar am adaugat si cate un NPN suplimentar pentru a permite comanda cu semnale mai slabe. Vei vedea acolo si diodele de protectie pe care le-a indicat RoGeorge. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum