Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce marime de con Morse recomandati

goguboeru

Postări Recomandate

Dar sa nu comparam BBC cu Antena Satelor. Observati va rog frumos ca majoritatea celor de aici sintem amatori. Goguboeru vrea sa modifice o masina de gaurit cu coloana intr-o freza cu care sa scape de problema unor lucrari usoare de frezare, la el in atelier. Daca comparati marimea unui con ISO30 (exista mai mic?) cu corpul masinii in discutie, veti avea surpriza sa constatati ca primul este mai "gros".Wabeco - un producator german cu traditie, foloseste pe una dintre masinile de frezat, luata la intimplare MT2, la un motor de 1,4Kw. Iar sincer sint fericit ca exista oferta in acest segment, ma bucur ca am Einhell, ca are 75kg, ca e din fonta, ca altfel nici cum nu imi incapea un FUS pe balcon. Cred ca fiecare din posesorii unei freze mici, mai devreme sau mai tirziu isi doresc ceva mai mare, cu con ISO, evident si masa pe care sa-si faca loc o menghina cu un 150 latime falci (bacuri).Inchei si sper sa nu va supere cumva raspunsul meu, sau sa il interpretati drept lipsa de bun simt.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

6

• Dan57

5

• goguboeru

5

• radu cnc

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acuma daca masinile mai vechi (spre f. vechi) de frezat au MK asta este. Freza Einhell: e o masina Einhell si atat.

Daca este veche freza Einhell BT-MR550 nu stiu, stiu ca se gaseste inca de vanzare si ca sa-l citez pe "fenobarbital" nu orice freza intra intr-un apartament si ala destul de aglomerat. Iar pentru vizualizare arat portscula cu pensetele de la freza sus amintita. :pandaci Daca este "veche" si proasta asta este, eu ma simt multumit cu ce am. :ciuda:

post-34269-139829466548_thumb.jpg

post-34269-13982946655_thumb.jpg

Link spre comentariu

In primul rand felicitari pt masina.Pentru hobby e f buna, portscula arata f bine.Daca era prevazuta cu con ISO atunci crestea mult diametrul arborelui principal si implicit marimea capului de frezat.Aici s-a folosit un fel de artificiu pt usurarea schimbarii sculei: se inlocuieste bucsa elastica (pe unghi mare) in loc sa inlocuiesti portscula pe con morse.Masina va merge bine pe metale ca alama, dural si plastice si lemn.Pe otel cred ca o sa-i vezi limitele, dar repet pt hobby e minunata.

Link spre comentariu

Port scula aia e o clona nereusita a sistemelor ER . Am avut un set si l-am dat de pereti , bucsele elastice ( corect se numesc pensete ) sunt destul de prost facute , au un TIR mare ( peste 0.05 masurat in coada frezei ) . Pentru hobby este probabil suficient ... Si penseta se intepeneste pe conul interior al portsculei , d-aia piulita are un inel descentrat la interior , care " extrage " penseta . Dar , piulita aia e imensa si grea ... nu este posibil sa fie echilibrata la mai mult de 2-3000 de ture . Eu zic ca e mult mai o.k daca ai folosi pensete standard MT ... exista , sunt relativ ieftine ( maxim 60-70USD setul pe bay ) si sunt mult mai precise decat portscula . Si ele au filet in coada pentru draw-bar ( tija aia de strangere ... ) M12 parca , nu mai tin minte ... N-am inteles de fapt ce standard ai tu acolo ...MT1 , 2 sau 3 ? Indiferent care ar fi ideea de baza e acceasi ...foloseste pensete . Doar daca ai motor de frezare cu standard ISO , BT , CAT , NMTB sau KS , folosesti portscule / conuri . Astea au fost dezvoltate in special pentru implementarea ATC ( automatic tool change ) , d-aia au si unghiurile alea mari la conuri , gulere si alte trasnai ... Uite un set MT3 pe bay ... ieftin si destul de corect realizat .

post-14796-13982946673_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai eu ce vorbeam ? Buget , nu zic nu , dar asta nu inseamna ca nu poti incerca sa obtii rezultate decente . Nu cred ca portscula aia plus pensetele costa mai putin de 70USD ( daca mi-aduc bine aminte , se gaseste la Hornbach , si costa vreo 300RON ) . Este grea pentru masinuta aia , se pierde putere si precizie ... Nu-i pacat ? Eu nu sunt de acord cu gandirea asta : " am buget limitat si nu-mi permit mai mult de-atat "... D-aia e pasiune , sa incerci sa depasesti limitele ... Este greu , frustrant , costa ... dar astea sunt obstacole de depasit , nu de speriat / renuntat . parerea mea .

Link spre comentariu

Pai eu ce vorbeam ? Buget , nu zic nu , dar asta nu inseamna ca nu poti incerca sa obtii rezultate decente . Nu cred ca portscula aia plus pensetele costa mai putin de 70USD ( daca mi-aduc bine aminte , se gaseste la Hornbach , si costa vreo 300RON ) . Este grea pentru masinuta aia , se pierde putere si precizie ... Nu-i pacat ?

Portscula cica e facuta "special" pentru masinuta aia iar in privinta mea, eu chiar o am de pe vremea cand costa cca 200 RON asa ca...ideea este ca se potriveste si la strunguletul pe care il am, Einhell BT-ML 300 in locul universalului. Cand imi vor creste "cerintele" probabil voi cauta ceva mai de calitate dar bani fiind "utilizati" momentan incerc sa folosesc "utilitatile" din dotare. Apropos, de spui ca "scula" este grea, cam ce greutate ar avea ceva asemantor dar facuta de alta firma ca sa facem o comparatie. :pandaci
Link spre comentariu

Apropos de greutate - pe forumuri de peste ocean am vazut ca cei care confectioneaza capete de frezare lasa (sau adauga) intentionat un "guler" destul de mare langa piulita, tocmai pentru marirea stabilitatii.

Link spre comentariu

Adaptoarele de genul asta ( portscula plus pensete ) sunt in general grele ... Poate un adaptor ER20/MT3 cu o piulita Regofix castelata si cu rulment de presiune , sa fie nitel mai usoara ( 20-30% ) .Despre ce stabilitate vorbim ? A masinii ? Aia e alta mancare de peste ... Portscula ( adaptor sau penseta ) trebuie sa fie usoara si bine echilibrata , nu are rol de " placa volanta " ... Priveste un centru de prelucrare serios si o sa vezi ca motorul e monstruos de mare in raport cu portscula ... Ideea e sa nu simta ca are vreo greutate suplimentara de invartit ... Daca e si grea si descentrata , mai pui si vreun cutit zburator acolo , eu n-as vrea sa stau in aceeasi camera cu masina ... Vorbesc din experienta personala , nu din ce am citit sau vazut . Cel mai indicat e sa folosesti pensete dedicate motorului de frezare disponibil pe masina ( indiferent de standard ) . Adaptoarele sunt solutii de compromis , care reduc precizia si calitatea prelucrarii .

Link spre comentariu

Un mare avantaj cred ca il are sistemul de prindere weldon. Speculez din observatii pentru ca nu am avut ocazia sa vad cum merge. Sumar, portscula are o gaura de acelasi diametru cu coada frezei, si un surub de prindere actionat de o cheie Allen (inbus) perpendicular pe freza. Freza are un lacas prevazut din fabrica, pentru fixare. Majoritatea frezelor deget (space-age) pe care le am, au acest "slot" pe ele. Ati avut/incercat o astfel de portscula?

Link spre comentariu

Cu ce spune domnul Katran sunt intru totul de acord, referitor la greutatea capului portscula dar sa nu uitam si ca , cu cat este mai mare lungimea subansamblului (de la nivelul gaurii de prindere al sculelor pana la partea activa de prelucrat a sculei) se va amplifica TIR-ul arborelui portscula al masinii de frezat.Sistemele de fixare WELDON al sculelor sunt OK, se folosesc cu precadere in locuri unde se doreste aschiere grosiera, cu incarcare mare pe scula de aschiat si au avantajul ca freza nu va fi trasa din portscula in timpul aschierii.Dezavantajul este ca trebuie cate o portscula pentru fiecare diametru de prindere a frezei.

post-45737-139829467313_thumb.jpg

post-45737-139829467321_thumb.jpg

post-45737-139829467328_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări