Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce marime de con Morse recomandati

goguboeru

Postări Recomandate

Buna seara,dupa cum am scris in titlu, Dumneavoastra cei care aveti multa experianta in lucrul cu masini unelte, ce marime de con Morse : MK1(MT1) sau MK2(MT2) recomandati sa aiba/foloseasca axul unei masini de frezat in asa fel incat sa nu fie greu de gasit scule pt ea. Nu pot folosi alte marimi deoarece masina e relativ mica. Din cate am auzit MK1 (MT1) sunt mai greu de gasit sau ma insel?Multumesc pentru timpul Dvs.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

6

• Dan57

5

• goguboeru

5

• radu cnc

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru masini de freazat cel mai mic sistem uzual de pensete este pentru MK2(con morse 2), si se gasesc scule relativ usor si aici ma refer la freze care au coada de fixare cu MK2 si asigurate cu surub.Exista si freze cu MK1 dar nu veti gasi pensete pentru dimensiunea aceasta.

Link spre comentariu

Eu inca nu m-as grabii sa inchid topicul, pentru ca strungurile mici gen "Einhell" deobicei au axul central Mk3 (morse3), freza Einhell la fel. Observ ca multa lume care intra in posesia unui astfel de strung isi pune mai devreme sau mai tirziu problema frezarii. Pentru inceput eu recomand sa se incerce construirea unui dispozitiv de frezare pentru strung cu care s-ar putea face destul de multe. Vad ca aveti "intrare" la un atelier de prelucrari mecanice si cred ca s-ar putea rezolva usor construirea unui astfel de dispozitiv. Ca sursa de inspiratie puteti folosi chiar atasamentul ce se gaseste pentru aceste modele de strung sau articolul din Popular Mechanics (se gaseste pe google books) din nov 1951 p211, de exemple nu se duce lipsa.Desigur acesta are limitari foarte mari in ceea ce priveste gabaritul pieselor posibil a fi prelucrate, insa este un punct de inceput. Pe e-bay se gasesc pensete si portpensete cu coada mk3 (cautati dupa: ER25 MT3 MK3 M12 SPRING COLLET CHUCK ). Aceasta se poate atasa direct in axul principal al strungului dupa demontarea universalului si daca ulterior va decideti sa va cumparati si o freza, nu este o investitie pierduta (acestea se vind deobicei fara acest accesoriu).Am vazut pe un forum strain, un tip care avea un strung (ce-i drept Maare), completat cu un astfel de atasament profesional si care afirma ca in 10 ani el nu a simtit niciodata nevoia unei freze in atelier.

Link spre comentariu

Pai nu a avut nevoie pt ca era mare strungul. Pt a freza am achizitionat o masina de gaurit de banc cu 5 viteze si 350w .Incerc acum sa vad cum pot monta freze in capul ei. Din ea iese doar un ax tip B16 care ar fi de dimensiunile unui mk2 mai scurt. Am facut un adaptor de la B16 la con interior MK2 .Acum urmeaza sa vad ce scule (port pensete si altele) pot monta pe ea. Cei ce au asemenea masini se plang de jocurile foarte mari in axul ce coboara .Daca e asa, vad ce se poate face si cat costa, si mai vad dupa aceea.Am vazut ca freza einhell are fixare pe con mk2 si un surub ce traverseaza axul.

Link spre comentariu

Tot in Popular Mechanics era un articol despre frezarea cu masina de gaurit de banc insa nu il mai gasesc. Era insa un dispozitiv ce se atasa de coloana si avea doi rulmenti pe care se "rostogolea" mandrina. Avansul piesei de frezat era in directia rulmentilor si astfel se minimiza oarecum solicitarea si vibratiile. Si eu am masina CMI, insa e destul de slaba ca sa ma gindesc la ea pentru altceva decit gaurit. Ce tip de menghina vrei sa folosesti? aia Einhart (stern?) cu reglaj pe axe?

Link spre comentariu

La freza Einhell este MK3 (BT-MR550), masinile de gaurit Einhell, alea la 8 mil sint cu mk2. Inca ceva, ai strunjit tu conul interior mk2, cum a iesit?

Link spre comentariu

Daca am inteles bine, deabia acum, freza nu are con morse MK2 in interior ci doar conul pentru mandrina la care ati facut un prelungitor.In acest caz nu veti pute freza ca inaltimea insumata a tuturor sculelor este mare si rezulta un ansamblu elastic cu care nu puteti lucra.Cel mai bine demontati masina , alezati gaura coloanei, si construiti alt ax ca nu este asa de complicat iar in interior realizati un con MK2.

Link spre comentariu

Stiu ca asta ma paste sa fac alt ax .Ma mai gandesc ,pt ca au aparut de vanzare papusi fixe de Einhel care au gaura in ax cu con MK 3 si sunt strapunse pe tot axul. Si nu, nu am strunjit eu axul adaptor .l-am dat la facut la Aversa.Strungul meu este inca in reconstructie.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna seara,dupa cum am scris in titlu, Dumneavoastra cei care aveti multa experianta in lucrul cu masini unelte, ce marime de con Morse : MK1(MT1) sau MK2(MT2) recomandati sa aiba/foloseasca axul unei masini de frezat in asa fel incat sa nu fie greu de gasit scule pt ea. Nu pot folosi alte marimi deoarece masina e relativ mica. Din cate am auzit MK1 (MT1) sunt mai greu de gasit sau ma insel?Multumesc pentru timpul Dvs.

La masinile de frezat nu se folosesc conuri morse ci conuri ISO.Motivul: conurile morse se imbina in ax prin forta de frecare si au tendinta sa sara in timpul prelucrarii din cauza vibratiilor.Conurile ISO asigura transmiterea momentului prin 2 prisme frontale iar asigurarea se face prin tija filetata prin ax. unghiulmare al conului face usoara schimbarea sculei.eu te sfatuiesc ca in cel mai rau caz sa folos. un con morse la care sa ii poti da gaura pt tija de strangere si asta numai pt prelucrari usoare
Link spre comentariu

La masinile de frezat nu se folosesc conuri morse ci conuri ISO.eu te sfatuiesc ca in cel mai rau caz sa folos. un con morse la care sa ii poti da gaura pt tija de strangere si asta numai pt prelucrari usoare

La freza Einhell BT-MR550 se foloseste con Morse MK3 cu tija de strangere, :pandaci dar poate fi folosita si pentru frezari in materiale dure acceptand freze pana la 16mm cu propriul set de pensete.
Link spre comentariu

Si eu am BT-MR550.Folosesc uzual, fara probleme pentru frezare plana freze de pina la 32mm cu doua taisuri (otel rapid, con morse 3). Fly cutter cu deschiderea de peste 50mm (diametrul cercului pe care-l descrie virful cutitului in rotatie). Nu am probleme in a freza otel, chiar si otel mai dur, totul sta in reglarea optima a turatiei si avansului. Cred ca colegul "marlowe" nu a vazut/lucrat pina acum cu masini "domestice" sau mai vechi; de la inceputul topicului se subintelegea ca in cazul folosirii conului morse, acesta va fi de tipul celui filetat la capat, cu filet interior. Chiar astazi am vazut citeva cap-uri de alezat "RSR" cu con morse 5 si 3 si dupa provenienta parea evident ca erau pentru uz industrial.Dealtfel exista si sint destul de comune adaptoarele de la iso la morse.Cele care se fixeaza prin simpla infigere, in arbore, se folosesc exclusiv la gaurit au avantajul schimbarii rapide si sint majoritatea pentru adaptare (ai masina de gaurit radiala cu con morse 5 si vrei sa dai o gaura cu un burghiu cu prinderea con morse 2).

Link spre comentariu

La masinile la care am lucrat (la proiectare) nu am vazut con morse portscula.Acuma daca masinile mai vechi (spre f. vechi) de frezat au MK asta este.S-a renuntat la Mk pt ca dupa cum spuneam nu are siguranta la vibratii iar schimbarea sculei e dificila.Freza Einhell: e o masina Einhell si atat.La o freza FU36 (latimea mesei de 36 cm) facuta de raposata UMC se foloseau curent scule cu fi >200 la turatii de cateva sute de rpm. Deci rezulta cupluri de transmisie f mari si vibratii pe masura, aveau conuri ISO 50 daca retin bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări