Romica_t Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Va salut, mi-am instalat MPLAB si compilatorul C18. Am scris programul "hello world" dar nu apare nimic in fereastra Output-SIM UART1. Deocamdata nu am nici un programator legat la calculator. Imi mai si da un avertisment de fiecare data dupa cum se vede in poza atasata. Cum sa fac sa apara textul? Daca nu apare e semn ca programul nu e compilat bine?Apreciez orice ajutor. Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Esti sigur ca ai scris in program PIc-ul corect?Din poza NU reiese.Sau cel putin, eu unul nu am auzit de acest model de pic, poate gresesc eu. Link spre comentariu
Romica_t Postat Mai 7, 2012 Autor Partajează Postat Mai 7, 2012 Pai exista, l-am luat din MPLAB. Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Pai exista, l-am luat din MPLAB.Mda, asa cum am scris mai sus, greseala mea, "mea culpa", acum am cautat si eu in MPlab si da, este modelul acesta de PIC, scuze. Link spre comentariu
Romica_t Postat Mai 7, 2012 Autor Partajează Postat Mai 7, 2012 Nu-i bai, tie iti afiseaza in fereastra Output textul daca incerci codul meu? Mi-ai fi de mare ajutor daca incerci. Multumesc. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 ... mai bine ia un tutorial și fă după el, sincer... știi de câte ori ai greșit la softul ăla de ”hello world”??? ia o sursă oarecare de pe forum, sau de pe net, și fă comparația... de pildă ăsta: http://www.winpicprog.co.uk/pic_tutorial.htm iei un 16F628, sau 16F628A, și te apuci de făcut plăcuțele alea, și începi treaba cum trebuie... nu contează deocamdată că e în assembler, și tu vrei în C, contează că indiferent de limbaj, tot va trebui să introduci întâi directivele de compilare, declarațiile de etichete, etc... și apropo, .cof-urile nu prea au treabă decât cu un singur tip de compilator, din câte știu eu, și ăla sigur nu e C18... Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 știi de câte ori ai greșit la softul ăla de ”hello world”???De cate? Mie mi se pare OK. Nu sunt sigur ca are nevoie sa includa cele 2 headere, da' in rest, atata timp cat se compileaza, e OK. Mai mult, e exemplu din manualul de C18, asa ca prea gresit nu e. Mai mult, in mplabx mi se compileaza (cum ziceam, fara headere), il pot simula si culmea apare si in fereastra output, numai ca nu pot da sfaturi concrete pentru ca am folosit mplabx din linux si e putin diferit de mplab 8.xx.Ma rog, singurul sfat pe care-l pot da e sa citeasca in manualul de la C18 (Getting started) cum "activeaza" fereastra Output-SIM -capitolul 3.8.2.și apropo, .cof-urile nu prea au treabă decât cu un singur tip de compilator, din câte știu eu, și ăla sigur nu e C18... Mai intereseaza-te. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 ... pun doar o singură întrebare: unde se afișează ”hello world!” ăla???pe ce???- afișaj LCD nu e- leduri, măcar, nu-s- nici măcar o conexiune pe serială, care să-l afișeze într-o fereastră de terminal.ăla nu e cod de microcontroller, e cod C, și atât.o merge dacă vrei să înveți bazele C-ului, dar NU dacă vrei să înveți să programezi un microcontroller folosind limbajul C. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 Nemtii au o vorba potrivita aici: "sa stii sa citesti iti ofera un avantaj". dar nu apare nimic in fereastra Output-SIM UART1. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 fie cum spui, nu mă opun.acum, să presupunem că o să compilăm programul ăla, obținem hexul, îl scriem în pic, și... unde o să apară ”hello world!”? Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 Nicaieri. E program de test pentru C18 (mplab instalat/configurat bine, C18 la fel, linkerul la locul lui), nu program de testat microcontrollerele. Ala urmeaza. Link spre comentariu
iuli09 Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 o merge dacă vrei să înveți bazele C-ului, dar NU dacă vrei să înveți să programezi un microcontroller folosind limbajul C.de unde si cu ce ar trebui sa inceapa cineva care vrea sa invete să programeze un microcontroller folosind limbajul C ? Link spre comentariu
Romica_t Postat Mai 8, 2012 Autor Partajează Postat Mai 8, 2012 Nicaieri. E program de test pentru C18 (mplab instalat/configurat bine, C18 la fel, linkerul la locul lui), nu program de testat microcontrollerele. Ala urmeaza.Exact, deocamdata nu am nici un fel de hardware, clona pickit2 e pe drum.Pana acum mi-am instalat MPLAB, compilatorul C18 pentru programe in C (apropo, m-am ajutat de pdf-ul de initializare in C18 "MPLAB C18 C compiler Getting Started"-are 74 de pagini si l-am luat de pe net.)Fereastra UART1 nu aparea in cadrul feresteri Output dar am pus-o eu din Debbuger/Settings... dupa cum se vede in poza de mai jos. Treaba e ca nu apare nimic scris aici desi programul se compileaza fara erori. E vreo directiva speciala care se trimita mesajul in aceasta fereastra sau se face automat? Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 o merge dacă vrei să înveți bazele C-ului, dar NU dacă vrei să înveți să programezi un microcontroller folosind limbajul C.de unde si cu ce ar trebui sa inceapa cineva care vrea sa invete să programeze un microcontroller folosind limbajul C ?asta e că deocamdată sunt mai multe tutoriale pe net pentru PIC-uri folosind ASM...chestia e că alea includ și un necesar de hardware (o miniplacă de dezvoltare), și oferă listinguri cu multe comentarii...după ce înțelegi modul în care poți controla picul și perifericele lui prin softul în ASM, o să-ți vină mult mai ușor să înveți cum se face programarea în C...există însă și cărți de inițiere în C pentru pic-uri... dar alea există doar în engleză.ar fi o idee să te apuci să cauți măcar una din ele...(... nu mai știu dacă cartea d-lui Vasile Surducan era un minicurs de ASM sau C pentru picuri... aia sigur e în limba română... ) Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 (apropo, m-am ajutat de pdf-ul de initializare in C18 "MPLAB C18 C compiler Getting Started"-are 74 de pagini si l-am luat de pe net.)Il aveai deja, e in subdirectorul /doc al C18. La mine programelul respectiv functioneaza.după ce înțelegi modul în care poți controla picul și perifericele lui prin softul în ASM, o să-ți vină mult mai ușor să înveți cum se face programarea în C...Sorry, mie pana acum nu prea mi-a lipsit ASM-ul. In orice caz, nu pentru controllerele cu ceva memorie. Singurul proiect in care l-as fi folosit a fost pentru niste decodoare pentru DCC, facute cu 12F675. In functie de "incepator", inceputul direct cu C poate fi mai potrivit decat inceputul cu asm.In cazul meu, stiam deja C; am preferat sa invat particularitatile unui compiler C pentru PICuri (cu picc de la Hi-Tech a fost destul de "lin", ca incearca sa fie cat mai conform ANSI) decat s-o iau de la inceput cu assemblerul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum