klayus Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 M-am decis sa modific o lanterna cu un bec halogen de 10 W ,sa inlocuiesc acumulatorul cu unul lipo 7,4V 5000mAh si sa folosesc 180 led-uri, cate 2 conectate in serie cu o rezistenta de 82 ohm smd 1206 (ca sa incapa frumos toate in spatiul ramas). Tensiunea acumulatorului cand e incarcat complet este 8.4V si cu rezistenta de 82 de ohm in serie cu 2 leduri, inseamna ca am 3.1V pe led. Dar m-am lovit de o problema si anume:am montat 40 de led-uri momentan, aveam doar 20 de rezistente la indemana, dar led-urile se incalzesc pe la vreo 70 de grade si rezistentele la vreo 75 dupa 40 de min de functionare. Tind sa cred ca led-urile se incalzesc de la rezistente. din cate stiu eu, smd-urile 1206 pot sa disipe 0.25W si in circuitul meu ar trebui sa disipe 0.0272 W. de ce se incalzesc asa de tare?initial vroiam sa am 3.5V pe led, dar din aproximari mi-a dat rezistenta asta mai mare. o sa incerc sa folosesc rezistente de 68 ohm, o sa disipe si mai putin se rezolva problema?revin cu poze dupa ora 12.multumesc anticipat Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Tensiunea pe LED nu este prea importanta.Incearca sa masori curentul prin LED-uri, cu un miliampermetru in serie cu circuitul compus din cele 2 leduri si rezistenta. In felul asta te asiguri ca nu depasesti curentul nominal indicat de producator (de exemplu 20 mA) si ajustezi rezistenta.Incalzirea actuala nu mi se pare exagerata, deoarece componentele sunt montate probabil intr-un spatiu redus, fara radiator termic si fara aerisire buna. Caldura provine si de la leduri si de la rezistenta. Randamentul de conversie a energiei electrice in lumina este departe de a fi 100%. Pana la urma trebuie elimini niste watti buni sub forma de caldura. Pentru asta e nevoie neaparat de radiator termic.O mica observatie legata de calcule: in circuitul actual se pare ca ai (8,4-6,2)/82 = 0,027 A, iar puterea disipata de rezistenta ar fi 0,027A x 2,2V = 0,06 W. Link spre comentariu
klayus Postat Mai 7, 2012 Autor Partajează Postat Mai 7, 2012 deci la 0.06W disipati pe rezistenta ea ajunge la 75 de grade? temperatura a fost luata cu rezistentele in sus, in aer, nu in lanterna. am sa o las 2 ore aprinsa, cat ar trebui sa ma tina bateria, daca se mentine temp la maxim 75 o las asa! daca nu, exista vreo solutie, in afara de ventilator...? numai bine Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Limitarea puterii rezistentelor si a semiconductorilor este data de temperatura maxima suportata fara sa se deterioreze. De exemplu 125-150 grade C. Tot la ventilator ma gandesc si eu. Uite cat de mare e radiatorul folosit un fabricant de reflectoare ca sa elimine caldura unui led de 14W (fara rezistenta): http://bazar.elforum.info/203-vand-electr ... tails.html Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Lanternele cu leduri de putere sant confectionate din aluminiu.Racirea la ledul de putere mica se face prin terminale care au o supafata de ajuns pt disiparea miliwatilor rezultati.In 0805 puterea e de 0,125mW ,suficienta ; rezistentele se incalzesc din cauza neeliminarii caldurii rezultate.O solutie de racire e lipirea unor stegulete de terminalele ledurilor ,folosirea 1206 si posibilitatea de transfer a caldurii carcasa -exterior prin inlocuirea unor segmente a carcasei cu parti de aluminiu.Problema e ca solutia schimbarii halogenului cu 180 de leduri e cam complicata ,un led de 10W (XM-L EZW) era mult mai indicat si da si o lumina mai 'curata' ,la asta data de 180 buc te cam stradui sa vezi detaliile indepartate. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Si daca pe cablaj se lasa cat mai mult cupru,ar fi ajutat la disiparea caldurii.Un led si o rezistenta se incalzesc nesemnificativ. Dar 180...se vor simti Link spre comentariu
klayus Postat Mai 7, 2012 Autor Partajează Postat Mai 7, 2012 am mers pe solutia cu led-uri pentru ca le aveam si ca mi s-a pus si pata sa le folosesc la ceva... am gasit o oferta buna pe ebay, au fost 2 usd cu tot cu transport. ma gandesc sa dau gauri in carcasa sa circule aerul putin fortat din cauza convectiei, zic eu ca o sa fie de ajuns. am sa testez si am sa revin cu detalii pentru cine o mai fi amator de asa ceva. intrebarea mea era daca e normal ca o rezistenta 1206 care disipa 0.030W sa se incalzeasca pana la 75 de grade fara sa fie intr-un spatiu inchis.in datasheet scrie ca temperatura de functionare este pana la 155 de grade daca nu ma insel. deci undeva la jumatate n-ar trebui sa fie probleme.led-urile cica functioneaza pana la 80 de grade, deci sunt cam la limita.... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 La accu cu litiu tensiunea minima e de 2,8V ,sub aceasta se pierde din capacitate .Posibil sa fi luat un lot de rezistente defecte ...am patit cu ceva rezistente de 1R care la aparat erau ok (inclusiv valoarea inscrisa pe ele) iar in montaj nu.Jonctiunea ledului functioneaza la 80C . Oricum ,cu cat e mai mica temperatura cu atat randamentul luminos e mai mare ;la temperatura de lucru luminozitatea scade cu ~15% -adica 'platesti' un led pt 10W si el da numai 8,5 . 1,5W se pierd sub forma de caldura. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 intrebarea mea era daca e normal ca o rezistenta 1206 care disipa 0.030W sa se incalzeasca pana la 75 de grade fara sa fie intr-un spatiu inchisPai facuram socoteala ca are 0,06 W. Masoara tensiunea pe ea si daca cunosti valoarea rezistenei determini mai exact puterea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum