Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare folosire tranzistor in loc de releu

Vizitator

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor,M-am apucat de un mic proiect de fan controller cu arduino pentru ventilatoarele din calculator.Problema este ca am 4 ventilatoare pe care as vrea sa le controlez conectandu-le la 3 tensiuni diferite folosind tranzistori.Problema este ca trebuie sa folosesc tranzistorul in modul "emitter follower" dar nu voi avea decat cei 5v pe care mi-i da shiftregister-ul si nu tensiunea pe care o dau tranzistorului. Orice parere/sfat este binevenit.As dori daca se poate cu tranzistori si nu cu relee din considerente de pret si zgomot.Am incercat si cu ULN2003 si cu optocuploare dar nu a functionat cu ventilatorul pe emitor, ci doar pe colector.Am si o schema de principiu.Push butoanele sunt pe post de iesiri din shift register.

post-1807-139829430427_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircea888

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

mircea888

Pai pune ventilatorul in colectorul tranzistorilor, asa este repetor pe emitor (asa cum ai zis) si o sa ai doar 5V. Pentru rezultate mai bune poti folosi tranzistori MOSFET, ai pierderi mai mici pe ei si sunt mai usor de comandat. Pui mosfetul cu sursa la masa si cu poarta direct la iesirea din controller,trebuie doar un rezistor de cativa kilo-ohmi intre poarta si masa. ventilatorul se pune intre drena mosfetului si sursa de alimentare.De ce nu comanzi ventilatoarele cu PWM ? poti face cam ce tensiune vrei asa.

Link spre comentariu
Vizitator

am uitat sa specific.. din cauza ca pe viitor as vrea sa si citesc viteza ventilatoarelor si lipsa porturilor pwm (nu mai am decat 2 disponibile care vor controla 2 ventilatoare PWM cu 4 fire) am ales ca pe 4 din cele 6 ventilatoare sa le controlez din tensiune si nu din pwm. Doresc ca ventilatorul sa fie intre tranzistor si masa(pe emitor)Voi posta si la sectiunea "Proiectul meu" de indata ce voi termina schema:)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări